İran’ın karma operasyonunun hedefleri

img
İran’ın karma operasyonunun hedefleri YDH

İran basını, Devrim Muhafızları Ordusu’nun önceki gün Erbil’deki İsrail hedefine ve Suriye’deki terörist grupların mevzilerine yaptığı füze saldırısıyla ilgili yeni ayrıntılar yayımladı.




YDH- ISW News, İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava ve Uzay Kuvvetleri tarafından geçtiğimiz Salı günü saat 24’te düzenlediği karma operasyonun İsrail’e mesajlar verdiğini bildirdi. Haberde şu ayrıntılara yer verildi:

Hava ve Uzay Kuvvetleri Komutanı General Hazicade’nin açıklamasına göre alınan istihbarat doğrultusunda Erbil’in 10 kilometre dışındaki Mossad karargahı ile İdlib’in kuzeyindeki Kefer Taharim bölgesindeki IŞİD’in eğitim ve komuta karargahı füzelerle vuruldu.

Erbil’deki Mossad üssü, 11 adet Fatih-110 ve Fatih-313 füzesiyle vuruldu. Buraya yapılan operasyonda 4 füze İran’ın batısındaki Kirmanşah’tan, 7 füze de İran’ın kuzeybatısındaki Tebriz’den atıldı.

Yayımlanan video görüntülerinde de görüldüğü üzere Erbil’e yapılan saldırıda bir veya iki kamikaze İHA da kullanıldı; ancak Devrim Muhafızları Ordusu’nun yayımladığı 4 bildiride buna değinilmedi. Bu sebeple bu operasyonda kullanılan insansız uçaklarınyısına ve modeline ilişkin bilgi bulunmuyor. Bununla birlikte kullanılan insansız uçakların Şahid-131 veya Şahid-136 olması muhtemel görülüyor.

Erbil’deki Mossad merkezine yapılan operasyonda İsrail’e yakın Kürt iş adamı Pişro Dizai ile Peşmerge güçlerinin eski istihbarat komutanı Aji Emin’in öldüğü bildirildi.

Suriye’deki terörist gruplara yapılan operasyonda ise 13 füze kullanıldı. ‘Hayber Şiken’ füzelerinden 4 tanesi, Huzistan’ın güneyindeki Darkhveyn bölgesinden Suriye’nin İdlib ilindeki Teltiya bölgesinde bulunan terörist grupların karargahına atıldı. Diğer 9 füze de Suriye’deki terörist hedeflere atıldı; ancak bu füzelerin tipi ve vurulan hedeflerle ilgili bilgi yok. Bununla birlikte General Hacizade, basına yaptığı açıklamada Fırat’ın doğusundaki terörist mevzilerin de füzelerle vurulduğunu söyledi.

İdlib ve Halep’ten gelen haberler ve General Hacizade’nin açıklamaları gösteriyor ki 9 füze ile Suriye’nin kuzey bölgelerindeki, geri kalanı ile de doğu bölgelerindeki terörist hedefler vuruldu. 

Operasyonun önemli noktaları

İran bu operasyonda ‘karma saldırı’ taktiği kullandı. Bu taktik daha önce ARAMCO saldırısında ve Rusya ordusu tarafından Ukrayna savaşında kullanılmıştı. Yani Erbil’e füze saldırısından önce birkaç insansız uçak atıldı ve el-Harir üssündeki Amerikan hava savunma sistemleri meşgul edildi. Ardından da balistik füzeler sorunsuz bir şekilde İsrail hedefini vurdu. Bu operasyon atılan 24 füze sebebiyle İran2ın şimdiye kadar yaptığı en büyük füze operasyonu oldu.

Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan açıklamada da belirtildiği üzere bu operasyon, Kirman ve Sistan u Belucistan’daki terörist saldırılara ve Suriye’de hedef alınan Devrim Muhafızları ordusu komutanlarından Seyyid Rezi Musevi ile Lübnan’da hedef alınan Hamas liderlerinden Salih Aruri’ye yapılan saldırılara cevaben düzenlendi.

Bu operasyonda ayrıca stratejik balistik füze olan ‘Hayber Şiken’ bir saha operasyonunda ilk defa kullanıldı. Bu füze Huzistan’dan Suriye’nin İdlib iline olan yaklaşık 1260 kilometre mesafedeki hedefleri tam isabetle vurdu.

Bu füze adından da anlaşılacağı üzere (Hayber şiken=Hayber’i kıran) Devrim Muhafızları uzmanları tarafından İsrail hedefleri için tasarlanmıştı. Hayber Şiken füzelerinin bir operasyonda kullanılmış olması İsrail rejimi için açık bir mesaj taşıyor.

Öte yandan bu operasyon, İran’ın şimdiye kadar yaptığı en uzun menzilli füze operasyonu. İran güçleri daha önce 1200 kilometre menzilli bir füze operasyonu yapmamıştı.

     



Makaleler

Güncel