Netanyahu: Gazze'deki savaş 2025'e kadar sürecek

img
Netanyahu: Gazze'deki savaş 2025'e kadar sürecek YDH

İsrail medyası, Netanyahu’nun Gazze savaşını bir yıl daha sürdürmek istediğini bildirdi.




YDH- İsrail’deki bazı medya kuruluşları İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nden çekildiğini haber verirken, İsrail Kanal 12 televizyonu, isimlerini açıklamadığı bazı kaynaklara dayanarak, Benyamin Netanyahu'nun İsrail ordusunun Bi'irseba'daki güney karargahında yerel konsey başkanlarıyla yaptığı toplantıda Gazze savaşının 2025'e kadar devam edeceğini söylediğini bildirdi.

İsrail Times gazetesinin haberine göre de Netanyahu, kabine bakanlarının da hazır bulunduğu toplantıda Gazze'deki savaşın durumuna ilişkin bir değerlendirme yaptı.

İsrail rejiminin savunma bakanlığı da daha önce Gazze'deki savaşın bu yıl (2024) boyunca devam edeceğini ve Tel Aviv'in, Lübnan sınırında gerilime hazır olduğunu bildirmişti.

Ancak İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant geçtiğimiz pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail'in kuzey Gazze'ye yönelik kara saldırısının "yoğun aşamasının" sona erdiğini ve yakında Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus bölgesinde de sona ereceğini söylemişti.

Gazze'de çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan can kaybı sayısının artmasıyla birlikte İsrail rejiminin müttefiklerinin bile Gazze’ye yönelik saldırıların durdurulmasını talep ettiği görülüyor.

Hatta ABD yönetimi, Galant'ın Gazze'den çekilme yönündeki son açıklamasını memnuniyetle karşıladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, çatışmaların azalmasıyla birlikte "insani yardımı artırmaya hazırlanıyoruz" dedi.

Öte yandan İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, savaş sonrası Gazze bölgesinin yönetimi ve güvenliğine ilişkin Tel Aviv'in bir planının olmadığına inanıyor.

İsrail Kanal-13 televizyonu, Halevi'nin Netanyahu, Galant ve diğer İsrailli yetkililerle yaptığı özel toplantı ve görüşmelerde şunları söylediğini bildirdi: "Savaşta şu ana kadar elde ettiğimiz kazanımların kademeli olarak erozyona uğramasıyla karşı karşıyayız, çünkü ertesi gün için bir stratejimiz yok."



Makaleler

Güncel