NBC: İsrail-Hamas görüşmeleri Gazze'de ateşkes talebi nedeniyle tıkandı

img
NBC: İsrail-Hamas görüşmeleri Gazze'de ateşkes talebi nedeniyle tıkandı YDH

NBC News, İsrail ile Filistin direnişi arasında Gazze'deki esirlerin serbest bırakılmasına ilişkin müzakerelerin, direnişin kalıcı ateşkes talebi nedeniyle tıkandığını öne sürdü.




Amerikan NBC News televizyonu, İsrail ile Filistin direniş hareketi Hamas arasında Gazze Şeridi'ndeki esirlerin serbest bırakılmasına ilişkin müzakerelerin, direnişin kalıcı ateşkes talebi nedeniyle çıkmaza girdiğini öne sürdü.

Kanala konuşan kaynaklara göre Hamas, Gazze Şeridi'nde tutulan İsrailli esirlerin serbest bırakılması için çatışmaların tamamen durdurulmasını ve İsrail askerlerinin bölgeden çekilmesini talep ediyor. Direnişin koşulları arasında 7 Ekim operasyonunda yer alanlar da dahil olmak üzere çok sayıda Filistinli mahkumun serbest bırakılması da yer alıyor.

İsmi açıklanmayan bir Hamas yetkilisi, direnişin savaşın sona ereceği ve tüm İsrail birliklerinin Gazze Şeridi'ni terk edeceği sözünü alana kadar herhangi bir karar almayacağını vurguladı. Yetkili, "Sözün özü budur," diye konuştu.

Haberde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 21 Ocak'ta düzenlediği basın toplantısında Hamas'ın taleplerini açıkça reddettiği, "Hamas'ın teslim olma şartlarını kesinlikle kabul etmiyorum. Eğer bunları kabul edersek vatandaşlarımızın güvenliğini garanti edemeyiz. Tahliye edilenleri güvenli bir şekilde evlerine geri gönderemeyeceğiz ve bir sonraki 7 Ekim sadece bir zaman meselesi olacak," anımsatıldı.

Gazze Şeridi'nde şu anda 132 esir bulunuyor. Geçen yıl kasım ayının sonunda bir hafta süren ateşkes sırasında 108 rehine serbest bırakılmıştı. İşgal rejimine göre savaşın başından bu yana en az 27 rehine öldürüldü.