Riyad’da, “savaş sonrası Gazze planları” toplantısı

img
Riyad’da, “savaş sonrası Gazze planları” toplantısı YDH

Axios haber sitesi, birtakım Arap yetkililerin Gazze’de savaş sonrası “ertesi gün” planlarını koordine etmek için Riyad'da gizlice bir araya geldiğini bildirdi.




YDH- Axios haber sitesi, Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır ve Filistin Özerk Yönetimi’nden üst düzey ulusal güvenlik yetkililerinin, savaş sonrası “ertesi gün” planlarını koordine etmek ve Gazze’de “yeniden canlandırılmış bir Filistin Yönetimini” yönetime dahil etmenin yollarını tartışmak üzere 10 gün önce Riyad'da gizlice bir araya geldiğini bildirdi.

Söz konusu gizli toplantı hakkında bilgi sahibi olan kaynaklar, Amerika'dan yayın yapan Axios haber sitesine önemli açıklamalarda bulundu.

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da üst düzey Arap yetkililer arasında gizli bir “savaş sonrası Gazze planları toplantısının” yapıldığı öğrenildi.

Axios’un haberine göre, Riyad'daki toplantıya Suudi Arabistan'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Musad bin Muhammed el-Aiban ev sahipliği yaptı. Diğer katılımcıların Filistin Genel İstihbarat Servisi Müdürü Maced Farac ile onun Mısırlı ve Ürdünlü meslektaşları olduğu belirtildi.

İki kaynak, ABD'li ve İsrailli yetkililerin toplantı ve içeriği hakkında bilgilendirildiğini söyledi.

Habere göre, Suudi, Mısırlı ve Ürdünlü güvenlik yetkilileri Farac'a; Filistin Yönetimi'nin siyasi liderliğini yeniden canlandırmasını sağlayacak ciddi reformlar yapması gerektiğini söyledi.

Axios ilgili haberinde, gizli toplantıda masaya yatırılan taleplerden birine işaret ederek, “Yeni bir Filistin hükümeti kurulursa, yeni başbakan son yıllarda Filistin Devlet Başkanı Abbas yönetiminde merkezileştirilen yetkilerin bir kısmını devralmış olacak” diye yazdı.

Bir kaynak, Suudiler, Mısırlılar ve Ürdünlülerin, Filistin Yönetimi'nin savaş sonrası geçiş döneminden sonra Gazze'yi yönetmeye geri dönmesi için bu reformlara ihtiyaç duyduğunu vurguladıklarını söyledi.

Axios’a göre, Suudi Arabistan'ın ulusal güvenlik danışmanı toplantıda, Riyad’ın, İsrail'in bir Filistin devletine giden yolu yaratacak pratik ve geri dönülmez adımları karşılığında, böyle bir devlet hemen kurulmayacak olsa bile, İsrail ile normalleşmeyi ilerletmekle ilgilendiğini söyledi.



Makaleler

Güncel