Suudi ekseni, Yemen’in İsrail’e uyguladığı ablukayı kırıyor

img
Suudi ekseni, Yemen’in İsrail’e uyguladığı ablukayı kırıyor YDH

Suudi Arabistan liderliğindeki körfez ülkeleri Sanaa merkezli Yemen hükümetinin İsrail’e uyguladığı ablukayı etkisizleştirmek için alternatifler üretiyor.




YDH- Sanaa merkezli Yemen hükümetinin İsrail’e yük götüren gemilerin Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nden geçişine izin vermemesi sebebiyle ciddi ekonomik sorunlar yaşayan İsrail’in imdadına Suudi Arabistan liderliğindeki körfez ülkeleri yetişti.

İsrail Kanal-13 televizyonu; Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Ürdün’den gelen TIR’ların İsrail gümrük kapılarında yoğunluk oluşturduğunu bildirdi.

Sanaa’daki Ulusal Kurtuluş Hükümetine bağlı Yemen ordusunun Gazze’ye gıda ve ilaç girişine izin verilinceye kadar İsrail’e abluka uygulama kararı sebebiyle İsrail’in Eylat Limanı kapandı.

Yemen ordusu İsrail gemilerinin ve İsrail’e yük götüren başka ülkelere ait gemilerin Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nden geçmesine izin vermiyor. Bu güzergahlardan geçmekte ısrar eden gemilere ise füze saldırıları düzenliyor.

Amerika ve İngiltere, Yemenlilerin İsrail’e uyguladığı ablukayı kaldırmasını sağlamak için Yemen’e askeri saldırılar düzenledi; ancak bu saldırılar sonrasında Yemen ordusu Amerika ve İngiltere’nin hem savaş gemilerini hem de ticari gemilerini vurmaya başladı.

Yemen Ordu Sözcüsü General Yahya Seri dün gece yere saatle 23.10’da yaptığı açıklamada Amerika’ya ait bir savaş gemisinden sonra ‘Cole’ adlı bir de ticari geminin Yemen ordusu deniz kuvvetleri tarafından füzelerle vurulduğunu söyledi.

Yemen’in operasyonları sebebiyle sigorta şirketleri İsrail, Amerikan ve İngiliz gemilerini sigorta etmeyi durdurduğu için Amerika, İngiltere ve İsrail’in ekonomileri ciddi zararlara uğruyor.

İsrail ve Suudi Arabistan liderliğindeki Körfez ülkeleri, geçtiğimiz ay Yemen’in savaş tehditleri veya askeri saldırılarla İsrail’e uyguladığı ablukayı kaldırmaması sebebiyle ticaret mallarının İsrail’e ulaşmasını sağlamak için Kızldeniz’e alternatif güzergahlar geliştirme kararı almıştı.

İsrail basını aralık ayında Yemenlilerin ticari gemilerine yönelik operasyonları sebebiyle ciddi bir ekonomik kriz yaşayan İsrail’in Birleşik Arap Emirleri ile bir anlaşma yaptığını yayımlamıştı.

Haberde İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında varılan bir anlaşma ile Truknet şirketinin Dubai ve Hayfa limanları arasında kara taşımacılığına başladığı bildirmişti. 

 ‘Truknet’ şirketinin Yemen tarafından Kızıldeniz'de İsrail gemilerine el konulması nedeniyle alternatif güzergah arayışına girdiğinin belirtildiği haberde söz konusu şirketin İsrail ordusuyla koordineli çalıştığına dikkat çekilmişti.

Truknet’in Dubai ve Hayfa limanları arasında bir kara köprüsü oluşturmak için lojistik şirketi ‘Iron Swords’ aracılığıyla faaliyet göstermeye başladığını belirten İsrail basını, bu işbirliğinin İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında 2020 yılında imzalanan ve ilişkilerin normalleştirilmesini öngören ‘İbrahim Anlaşması’na dayandığını bildirmişti.

İsrail kanal-13 televizyonu tarafından yayımlanan haberde İsrailli görevli, mal getiren TIR şoförüne nereden geldiğini soruyor. Şoför ise Dubai'den geldiğini belirtiyor. İsrailli görevlinin şoföre oldukça sıcak ve samimi davranışı dikkat çekiyor.

 

İlgili haber: Yemen’le savaşan Arap ülkelerinden İsrail’e büyük hizmet

       



Makaleler

Güncel