Lübnan’dan Amerika’nın Hizbullah’la ilgili teklifine cevap

img
Lübnan’dan Amerika’nın Hizbullah’la ilgili teklifine cevap YDH

Lübnan, Amerikan rejiminin Hizbullah’ın savaştan çekilmesi karşılığında Lübnan’a ekonomik teşvikler içeren teklifini reddetti.




YDH- Kuveyt’te yayımlanan el-Ceride gazetesinin haberine göre Amerikan rejiminin Lübnan temsilcisi Amos Hochstein, İsrail’e gitmeden önce Lübnan Meclis Başkanı İlyas Ebu Saab ile görüştü.

Amerika’nın sık sık Lübnan’a temsilci olarak gönderdiği Amos Hochstein’ın aynı zamanda İsrail vatandaşlığı da bulunuyor.

Amos Hochstein’ın Hizbullah’ın savaştan çekilmesi ve on binlerce İsrailli yerleşimcinin yeniden evlerine dönmesini öngören planı iki aşamadan oluşuyor. 

Hochstein’ın ilettiği planın birinci aşamasına göre Hizbullah’ın sınırdan yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Litani Nehri’nin kuzeyine çekilmesi ve savaştan uzak durması karşılığında Lübnan’a ekonomik teşvikler sağlanacak.

İsrailli yerleşimciler evlerine döndükten sonra başlayacak ikinci aşamada da Lübnan ile İsrail arasındaki sınır ihtilaflarının çözümü için görüşmeler başlayacak.  

Lübnan’ın Meclis Başkan Yardımcısı İlyas Ebu Saab, Amos Hochstein’la görüşmesinde “Lübnan da Hizbullah da savaş peşinde değil. Ancak Güney Lübnan’da sükunetin yeniden sağlanması Gazze’de ateşkes yapılması ve Gazze halkının huzur ve güven içinde evlerine dönmesiyle mümkün” dedi.

Amerikan rejimi, Aksa Tufanı savaşı başladıktan hemen sonra Akdeniz’e savaş gemileri göndererek Hizbullah’ı savaştan uzak durmaya zorlamış; ancak Hizbullah’ın operasyonlarını sürdürmesi üzerine Lübnan hükümeti nezdinde diplomatik girişimler başlatmıştı.

  



Makaleler

Güncel