Lahey, Hollanda'nın İsrail'e F-35 yedek parça tedarikini askıya almasına hükmetti

img
Lahey, Hollanda'nın İsrail'e F-35 yedek parça tedarikini askıya almasına hükmetti YDH

İnsan hakları örgütlerinin açtığı dava sonucunda Lahey mahkemesi, Hollanda hükümetinin İsrail'e F-35 yedek parçası tedariki askıya almasına hükmetti.




YDH - Lahey Temyiz Mahkemesi, Hollanda hükümetinin İsrail'e F-35 savaş uçakları için yedek parça tedarikini yedi gün içinde askıya alması gerektiğinde karar kıldı.

Kararda, "Gazze Şeridi'ndeki İsrail F-35 savaş uçaklarının ciddi insani hukuk ihlalleri gerçekleştirmesi yönünde açık bir risk bulunmaktadır," ifadelerine yer verildi.

Yargıçlar, İsrail saldırılarının halihazırda binlerce çocuk da dahil olmak üzere 'orantısız sayıda sivil kayba' neden olduğunu ve bu durumda ülkenin, çeşitli uluslararası kurallara uygun olarak askeri malların ihracatını yasaklaması gerektiğini vurguladı. 

Mahkeme, "Bu da Hollanda'dan İsrail'e F-35 yedek parça ihracatının mümkün olmadığı anlamına geliyor. Hollanda hükümeti, ihracat lisansına bu kuralı uygulamama kararıyla, bu uluslararası yükümlülüklere uymakta hatalı davranmıştır. Bu nedenle mahkeme, hükümetin yedi gün içinde İsrail'e F-35 yedek parça ihracatını durdurmasını emretmektedir," denildi.

Dava geçen yılın aralık ayı başında Oxfam Novib, PAX Nederland ve The Rights Forum adlı insani yardım örgütleri tarafından açılmıştı.

Söz konusu kuruluşlara göre yedek parçaların İsrail'e gönderilmesi savaş hukuku ve teamüllerinin ihlali anlamına geliyor, zira Hollanda bu savaş uçaklarının Gazze Şeridi'ni bombalamak için kullanıldığını biliyor.



Makaleler

Güncel