Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ve Britanya'nın abluka altındaki Gazze Şeridi üzerinde İsrail'in lehine bir kontrol tesis etmeyi amaçlayan girişimlerde bulunduğunu söyledi.
YDH - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Valday Tartışma Kulübü'nün bu yılki Orta Doğu Konferansı'nda yaptığı konuşmada, "Şimdi ABD'nin, özellikle de İngiliz ortaklarıyla birlikte ortaya koyduğu reçeteleri duyuyoruz. Bu reçeteler bir Filistin devletine doğru ilerlemeye değil, Gazze'yi İsrailli yetkililer için uygun olacak şekilde kontrol altına almaya yönelik," diye konuştu.
İsrail liderliğinin durumu çözmek için ilan ettiği girişim ve hedeflere değinen Dışişleri Bakanı, söz konusu hedeflerin 'başta BM Güvenlik Konseyi olmak üzere uluslararası toplumun kararlarında ortaya konan, neredeyse tüm dünya tarafından paylaşılan ve bir Filistin devletinin kurulmasına yol açması gereken gerekliliklerden hala temelde farklı olduğuna' dikkat çekti.
'ABD ve Britanya'nın Yemen'e yönelik saldırıları kabul edilemez'
Diğer yandan Lavrov, Moskova'nın Kızıldeniz'de ticari gemilerin güvenliğinin sağlanmasından yana olmakla birlikte ABD ve Britanya'nın Yemen topraklarını bombalamasını kabul edilemez bulduğunu vurguladı.
Bakan, "Washington ve Londra durumu yatıştırmak için kolektif çabalara girişmek dururken Yemen'i bombalamaya başladı. Bir kez daha, yaşananlara askeri olarak karşılık vermek gibi neo-kolonyal bir seçeneği tercih ettiler," diye konuştu.
Ayrıca Lavrov, "Kızıldeniz de dahil ticari gemilerin ve küresel taşımacılık hatlarının güvenliğinin sağlanmasından yanayız, ancak ABD ve Britanya'nın sudan bahanelerle egemen bir ülkenin topraklarına füze saldırıları düzenlediği eylemlerini kabul etmemiz mümkün değil," diye ekledi.
Rusya Dışişleri Bakanı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hayatın pek çok kez kanıtladığı bir hakikat var, o da bu şekilde askeri zafer elde etmenin mümkün olmadığı, bunun savaş alanının daha da genişlemesini kışkırtmak, düşmanlıkların yoğunluğunu artırmaya neden olduğudur. Amerikalılar ister Irak olsun ister Libya olsun, Suriye olsun, hangi çatışmaya müdahale ederlerse etsinler her zaman bunu yaptılar."
Yakın zamana kadar Yemen'deki durumun, özellikle Umman Sultanlığının arabuluculuğuyla Suudi Arabistan ve Ensarullah hareketi arasındaki temasların bir sonucu olarak cesaret verici olduğuna dikkat çeken Lavrov, "Anladığım kadarıyla kapsamlı çözüm için genel hatlarıyla bir plan üzerinde mutabakata varıldı ama ABD ve müttefiklerinin Kızıldeniz'deki askeri macerası tüm bu gelişmeleri ve umutları silip süpürebilir," değerlendirmesini yaptı.
'İsrail'in tutumu göz önüne alındığında Gazze'de istikrar umudu görmüyoruz'
Bununla beraber Lavrov, Rusya'nın İsrail'in tutumunu göz önünde bulundurarak Gazze Şeridi'ndeki durumun hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulmasını mümkün görmediğini ifade etti.
Bakan, "İsrail yönetiminin Gazze'deki zorlayıcı eylemleri sürdürme ve şimdi Refah'a kadar genişletme konusundaki uzlaşmaz tutumu göz önüne alındığında, bu bölgedeki durumun hızlı bir şekilde istikrara kavuşması ihtimalini görmüyoruz. Ancak ateşkes arayışı sürerken, güvenilir ve sürdürülebilir bir çözüm için gerekli koşulların da yaratılması gerekiyor," diye konuştu.
Moskova'nın BM Güvenlik Konseyi'nin Filistin meselesiyle ilgili toplantısında, 'Filistin devletinin kurulmasını destekleyen yaklaşımlarını uyumlaştırmak' amacıyla bölge ülkeleriyle istişarelerde bulunmaya dönük uzun süredir devam eden girişimine dikkat çektiğini söyleyen Lavrov, şöyle devam etti:
"Bunu takiben, iç bölünmenin üstesinden gelmek için önde gelen tüm Filistinli grupların katılımıyla bir toplantı düzenlemeyi öneriyoruz."