OPCW: Suriye'deki kimyasal saldırıdan IŞİD sorumlu

img
OPCW: Suriye'deki kimyasal saldırıdan IŞİD sorumlu YDH

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü 2015'te Suriye'de gerçekleşen saldırıdan IŞİD'i sorumlu tuttu.




YDH- Lübnan merkezli internet gazetesi ‘el-Neşra’nın yayımladığı habere göre, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) bugün yaptığı açıklamada, 1 Eylül 2015 tarihinde Suriye'nin Marea kasabasında meydana gelen kimyasal silah saldırısının muhtemel faillerinin IŞİD militanları olduğunu belirtti.

OPCW, "IŞİD birimlerinin 2015 yılı başlarında Marea kasabasını ele geçirmek için yaptığı saldırılarda hardal gazı kullandığına inanmak için makul gerekçeler" olduğunu söyledi.

Site, OPCW’in araştırma ve tespit ekibinin, saldırı bölgesindeki mermilerde bulunan "kötü huylu siyah bir madde" ile temas eden 11 kişide hardal gazına maruz kalma ile uyumlu semptomlar görüldüğünü tespit ettiğini bildirdi.

el-Naşra, söz konusu ekibin, kimyasalların IŞİD’in kontrolü altındaki bölgelerden topçu ateşiyle atıldığını doğruladığını açıkladı.

Haberde, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün şu açıklaması da yer aldı: "Başka hiçbir oluşum 1 Eylül 2015'te Marea'ya düzenlenen saldırıda hardal gazı kullanabilecek araç, saik ve kabiliyete sahip değildir."

O dönemde ‘Suriye muhalefeti’ ve Batılı devletler, saldırıdan Suriye hükümetini sorumlu tutmuştu.

 



Makaleler

Güncel