İdlib’de Colani karşıtı gösteri

img
İdlib’de Colani karşıtı gösteri YDH

El-Kaide bağlantılı silahlı grupların oluşturduğu Heyet Tahrir Şam (HTŞ) adlı örgütün kontrolündeki İdlib’de protesto gösterisi yapıldı.




YDH- Lübnan’da yayımlanan en-Nehar gazetesinin haberine göre 2015’ten beri el-Kaide bağlantılı grupların işgali altında bulunan İdlib’de gösteri yapan yüzlerce kişi, HTŞ lideri Ebu Muhammed Colani aleyhtarı sloganlar attı.

Habere göre göstericiler, İdlib’i kontrol altında tutan Heyet Tahrir Şam adlı örgütün lideri Ebu Muhammed Colani’ye bağlı militanların kendilerine karşı çıkanları hapsedip işkence ettiğini öne sürdü.

Protestoların birkaç gün önce başladığının ve giderek yayıldığının belirtildiği haberde İdlib’in es-Sa’a bölgesinde toplanan yüzlerce kişinin örgütün zindanlarındaki uygulamalarına tepki gösterdiği ve Ebu Muhammed Colani aleyhine sloganlar attığı ifade edildi.

Protestocular, İdlib’i kontrolü altında tutan örgütün vergi adı altında gelirlerine el koymasına da tepki göstererek, kentteki ticari ve ekonomik hayatın serbest bırakılmasını istedi.

Haberde İdlib’deki protesto gösterilerinin Colani’ye bağlı militanların Ceyşu’l Ahrar adlı örgüte mensup bir kişiyi işkenceyle öldürmesinden sonra başladığı bildirildi. 

Söz konusu militanın 10 ay önce Colani’ye bağlı militanlar tarafından hapsedildiği ve işkence ile öldüğünün ortaya çıkması üzerine aşiretine mensup kişilerin cenaze töreninde protesto gösterileri başlattığı bildirildi.

HTŞ ve Colani

El Kaide’nin Suriye kolu olan Nusra Cephesi’nin lideri olan Ebu Muhammed Colani, 2016’da örgütünün adını ‘Şam’ın Fethi Cephesi’ olarak değiştirmiş ve el-Kaide’den de ayrıldıklarını açıklamıştı.

Örgütün el-Kaide’den bağımsızlık ilan etmesinde IŞİD’le olan ihtilaflarının rolü olmuştu. 2013 yılına kadar Ebu Bekir Bağdadi liderliğindeki ‘Irak İslam Devleti’ adlı örgüt, el-Kaide’nin Irak kolu, Ebu Muhammed Colani liderlindeki Nusra Cephesi de Suriye kolu olarak tanınıyordu.

Ebubekir Bağdadi, 2013 yılında Nusra Cephesi ile birlikte olduklarını belirtip örgütünün adını Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) olarak değiştirmiş; ancak Ebu Muhammed Colani kendisinin böyle bir karardan haberi olmadığını belirterek el-Kaide’nin o dönemdeki lideri Eymen Zevahiri’ye bağlı olduğunu açıklamıştı.

Eymen Zevahiri, Ebu Bekir Bağdadi’nin el-Kaide’nin Irak kolunun, Ebu Muhammed Colani’nin ise Suriye kolunun lideri olduğunu tekrar etmiş ve IŞİD’i geçersiz saymıştı.

Zevahiri’nin bu kararı önce IŞİD ile Nusra Cephesi’nin çatışmaya başlamasına ardından da her iki grubun el-Kaide’den bağımsızlık ilan etmesine neden olmuştu. 

10’dan fazla silahlı grup, bazı bölge ülkelerinin desteği ile Nusra Cephesi liderliğinde ‘Fetih Ordusu’ adı altında birleştirilmiş ve ‘Fetih Ordusu’ 2015 yılında İdlib’i ele geçirmişti.

 Nusra Cephesi ve Heyet Tahrir Şam adlı örgüt, Türkiye tarafından da terör örgütü olarak kabul ediliyor. 



Makaleler

Güncel