İdlib’deki Colani emirliği sarsılıyor

img
İdlib’deki Colani emirliği sarsılıyor YDH

Suriye’deki yönetimi devirmek için bölge ülkelerinin desteğiyle İdlib’i işgal eden örgütün kurduğu emirlik büyük gösterilerle sarsılıyor.




YDH- Rey el-Youm haber sitesinin bildirdiğine göre Heyet Tahrir Şam adlı örgütün lideri Ebu Muhammed Colani’ye karşı haftalardır süren gösteriler, İdlib ilinin merkezine kadar ulaştı.

Bölge ülkelerinin desteğiyle fetih Ordusu adı altında birleşen el-Kaide bağlantılı silahlı gruplar, Nisan 2015’te İdlib’i ele geçirmişti. 

Fetih Ordusu’nu oluşturan grupların en büyüklerinden biri olan Ebu Muhammed Colani liderliğindeki Nusra Cephesi, 2016’dan sonra isim değiştirmiş ve yaşanan bir iç savaşın ardından başka grupların katılımıyla Heyet Tahrir Şam’a dönüşmüş ve İdlib’de bir ‘emirlik’ kurmuştu.

Ünlü Filistinli gazeteci Abdulbari Atvan yönetimindeki Rey el-Youm haber sitesinin haberine göre İdlib’de haflardır devam eden gösterilere katılanlar, örgütün lideri Colani’nin devrilmesini, örgütünün hapishanelerindeki tutukluların serbest bırakılmasını ve örgüt üyelerinin kent halkı üzerindeki kontrolüne son verilmesini talep ediyor. 

Ebu Muhammed Colani, kendisiyle aynı fikirde olmayan grupları ve rakiplerini tutuklatarak veya öldürterek tasfiye etmekle suçlanıyor. 

Ebu Muhammed Colani’nin tutuklattıkları kişiler arasında, Heyet Tahrir Şam içindeki ‘Ebu Maria el-Kahtani’ ve ‘Ebu Ahmed Zakur’ gibi üst düzey liderlerin bulunduğu da bildiriliyor.

Ebu Muhammed Colani yanlıları, tutuklanan kişilerin yabancı ülkeleirn istihbarat servisleriyle işbirliği yaparak darbe planlamaya çalışmakla suçluyor.

Habere göre örgütün önde gelen liderlerinin yabancı istihbarat servislerinin ajanı olarak suçlanarak tutuklanması önce saflarında yaygın bir memnuniyetsizlik dalgası yarattı. Ardından da protesto hareketi genel bir halk itirazına dönüştü. 

Öte yandan göstericileri dağıtmak için ateş açılmasına rağmen protestoların önlenememesi üzerine Ebu Muhammed Colani’nin geri adım atarak genel af ilan ettiği ve gerilimi düşürmeye çalıştığı bildiriliyor.

 



Makaleler

Güncel