Politico: Refah saldırısı başlarsa ABD, İsrail'e askeri yardımı 'şarta' bağlayacak

img
Politico: Refah saldırısı başlarsa ABD, İsrail'e askeri yardımı 'şarta' bağlayacak YDH

Politico gazetesi, İsrail rejiminin Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırıyı başlatması halinde askeri yardımları koşullu olarak sunmayı planladığını yazdı.




YDH - Politico'ya konuşan ismi belirsiz ABD'li yetkililer, Başkan Joe Biden'ın, ordunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine yönelik planladığı saldırıyı başlatması halinde İsrail'e gelecekte yapılacak askeri yardımlara koşul koymayı değerlendireceğini söyledi.

Dört yetkili, Biden'ın silah tedarikinin sınırlandırılması konusunda henüz bir karar vermediğini, ancak Refah saldırısının Filistinli sivilleri tehlikeye atması halinde bunu yapmasının istenebileceğini belirtti.

Bir yetkili, "Bu (Biden'ın) kesinlikle düşündüğü şeylerden biri," ifadesini kullandı.

Biden, hafta sonu yaptığı açıklamada İsrail ordusunun Refah'a girmesinin 'kırmızı çizgi' olacağını kaydetmiş, ancak İsrail'e silah tedarikini sürdürme konusunda 'kararlı olduklarını' dile getirmişti.

Washington yönetimi, işgal rejimine Refah'a saldırı başlatırken 'sivilleri koruma konusunda bir plan oluşturmasında' ısrar ediyor. Ancak saldırı, fiilen kentteki sivillerin tehcir edilmesinden başka herhangi bir seçeneği beraberinde getirmeyecek.

Başkanlık uçağında basın mensuplarına konuşan Beyaz Saray Basın Sözcü Yardımcısı Olivia Dalton, İsrail'in Refah'taki 'sivilleri koruma' konusunda Washington'a henüz bir plan sunmadığını doğruladı, ancak İsrail'e silah sevkiyatının kısıtlanmasının düşünülüp düşünülmediği konusunda yorum yapmaktan kaçındı.

ABD'nin İsrail'e yaptığı askeri yardımın Gazze'deki durumla ilişkilendirilmesi sorulduğunda Dalton, Biden'ın sadece 'hedeflere ulaşmada daha etkili olan başka yaklaşımlar olduğunu düşündüğünü' öne sürdü.

Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson ise Politico'ya verdiği demeçte, "İsimsiz kaynakların spekülasyonları hakkında yorum yapmayacağız ya da Başkan'ın bu hafta sonu söylediklerine ekleme yapmayacağız," diye konuştu.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan İsrailli bir askeri yetkili de şu anda Refah'a herhangi bir saldırı planının olmadığı bilgisini verdi.