Çin ile Hamas arasında 7 Ekim'den bu yana ilk görüşme

img
Çin ile Hamas arasında 7 Ekim'den bu yana ilk görüşme YDH

7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonu ve ardından İsrail'in Gazze'ye açtığı savaştan bu yana ilk kez bir Pekin'den bir temsilci, Hamas lideri İsmail Haniye ile görüştü.




Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Temsilci Wang Kejian'ın Katar'ın başkenti Doha'da Hamas'ın siyasi büro başkanı İsmail Heniye görüştüğü belirtildi.

Açıklamada, ikilinin 'Gazze savaşı ve diğer konularda görüş alışverişinde bulundukları' kaydedildi.

Söz konusu görüşme, Çin ile Filistin direnişi arasında 7 Ekim'den bu yana kamuoyu önünde gerçekleştirilen ilk temas olarak öne çıkıyor.

Çin'den Hamas ve El Fetih'e uzlaşı çağrısı

Diğer yandan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, bugün düzenlediği basın toplantısında Hamas ve Batı Şeria'daki işbirlikçi Filistin Yönetimi'ne 'iç uzlaşmayı sağlamak' için diyaloğu kullanma çağrısında bulundu.

Yeni başbakan olarak göreve başlamasından dolayı Muhammed Mustafa'yı tebrik eden Lin, Çin'in Filistin Yönetimi'ni 'otoriteyi artırma' konusunda 'desteklediğini' belirtti.

Lin, Pekin'in 'Filistin'deki tüm siyasi grupların istişare ve diyalog yoluyla iç uzlaşmaya ulaşmasını desteklediğini' de sözlerine ekledi.

Siyonist rejimin Gazze'deki eş-Şifa Hastanesi'ne düzenlediği saldırıya tepki gösteren Lin, "Şifa Hastanesi'nde yaşananlar Gazze'deki insani krizin somut bir örneğidir," ifadesini kullandı.

Sözcü, "Şu anda en büyük öncelik, derhal ateşkesin sağlanması, azami çaba gösterilerek sivillerin korunması, daha büyük kayıpların önlenmesi ve insani krizin hafifletilmesidir," diye konuştu.