Hizbullah, Suriye'nin arabuluculuğuyla BAE'deki esirleri kurtardı

img
Hizbullah, Suriye'nin arabuluculuğuyla BAE'deki esirleri kurtardı YDH

Hizbullah, Suriye lideri Esad'ın arabuluculuğuyla BAE'nin mahkum ettiği 7 Lübnanlı esiri kurtardı.




YDH - The Cradle portalına bilgi veren kaynaklar, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) esir tutulan Lübnanlıların kurtarılması konusunda Abu Dabi ile Hizbullah arasında arabuluculuk yaptığını bildirdi.

Şam'ın  çabaları sonucunda Hizbullah'ın İrtibat ve Koordinasyon Birimi Başkanı Vefik Safa, 19 Mart'ta özel bir jetle BAE'ye gitti ve yanında Emirliklerden bir arabulucu ile üçüncü bir kişi daha vardı.

El-Cedid kanalına göre amaç, esirlerin Ramazan ayı bitmeden Lübnan'a dönmelerini sağlamaktı.

Dördü müebbet hapis cezası almış olmak üzere en az yedi Lübnan vatandaşı BAE hapishanelerinde tutsaktı.

Abdullah Abdullah, Ali Mubadir, Fevzi Dakrub ve Abdurrahman Şuban'ın müebbet hapis cezasına çarptırıldığı, beşinci mahkum Ahmed Mekkevi'nin ise 15 yıl hapis cezası aldığı belirtildi. Diğer esirlerin isimleri Ahmed Faur ve Velid İdris olarak açıklandı.

Emirlikler rejimi, söz konusu isimleri 'terör eylemleri düzenlemek' amacıyla Hizbullah'a bağlı 'hücreler oluşturmakla' suçlamıştı.

Ancak esirlerin savunmaları, BAE makamlarının suçlamalarını kanıtlayacak hiçbir delil sunmadığını gösteriyor.

Mayıs 2023'te Abu Dabi, yılın başlarında tutuklanan 10 Lübnanlı esiri serbest bıraktı. Serbest bırakılmaları, tutuklu Gazi İzzeddin'in gözaltında ölmesinin ardından gerçekleşti.

O dönemde esirlerin ailelerinden bir grup, İzzeddin'in işkence sonucu öldüğünü açıklarken insan hakları örgütleri Abu Dabi'nin şeffaflık eksikliğine ilişkin endişelerini dile getirmişti.

Şubat 2021'de, Lübnan Kamu Güvenliği eski müsteşarı Tümgeneral Abbas İbrahim'in öncülüğünde yürütülen müzakereler, BAE hapishanelerinde tutulan sekiz Lübnan vatandaşının serbest bırakılmasıyla sonuçlandı.

Suriye Devlet Başkanı'nın son esir takası görüşmelerindeki rolü, Şam ile Abu Dabi arasında Mart 2022'de başlayan ikili ilişkilerdeki çözülme sayesinde gerçekleşti.



Makaleler

Güncel