İsrail medyası dünyadaki Yahudi nüfuzunu sorguluyor

img
İsrail medyası dünyadaki Yahudi nüfuzunu sorguluyor YDH

İsrail medyası, rejimin Gazze’deki soykırımını savunmakta yetersiz kalan Yahudi kuruluşlarının nüfuzunu sorgulamaya başladı.




YDH- Tel Aviv’de yayımlanan Yedioth Aharonot gazetesi, Yahudileri İsrail rejiminin Gazze’deki soykırımını savunabilecek güçlü bir etki oluşturamamaktan yakınan bir haber analiz yayımladı. 

Siyonistlerin Yahudi nüfuzuna olan inancının sarsıldığını belirten gazeteye göre Siyonistler ve Amerikalılar bir krizin ortasında bulunuyor. 

Habere göre Siyonistler, siyaset, kültür, akademi ve medyada aşırı destek gören Yahudi etkisine rağmen yine de İsrail yanlısı lobinin İsrail’i savunmakta yetersiz kaldığına inanıyor. 

İsrail soykırımının Amerika’da bile savunulamıyor olmasını Yahudi kuruluşlarının yeterli bir etki oluşturamaması ile açıklamaya çalışan gazete, dünyada oluşan İsrail karşıtlığından ise mağduriyet çıkarmaya çalışarak şöyle diyor: 

“Gelinen noktada, Yahudileri tehditkar ve tehlikeli bir güç, sayısız eli kolu olan ve uğursuz uzantılarıyla dünyayı kontrol eden bir canavar olarak temsil eden bir anlatı zafer kazandı.

Yedioth Aharanot Gazetesi, Amerika’nın en önemli İsrail yanlısı gazetelerinden New York Times’ı bile İsrail karşıtı olmakla suçluyor ve bundan İsrail adına mağduriyet çıkarmaya çalışıyor. 

“ABD'de İslamofobi üzerine akademik bir ders olma ihtimali yokken, ‘işgal’ ile ‘soykırım’ arasında bağlantı kuran derslerin verildiği prestijli bir üniversite ve Siyonizm’i sömürgecilikle eşitleyen pek çok üniversite var.” 

İsrail gazetesi, akademilerde bugün, Yahudilerin eskisi kadar baskın olmadığını belirterek Siyonistler modern tarihin en ciddi suçlarından biri ile anılırken, böyle tarihi bir onurun Filistinlilere kalmasından da rahatsız. 

Yedioth Aharanot, İsrail rejiminin 1948’den beri Filistinlileri tehcir etmesini normalleştirmek için ilginç bir kıyaslama yapıyor. Arap ülkelerinde yaşayan Yahudilerin İsrail’in kurulmasından sonra işgal altındaki Filistin’e göç etmesini dahi bir mağduriyet gibi yansıtan gazete, Arap ülkelerinden sürülen Yahudi sayısının İsrail rejiminin sürdüğü Filistinli sayısından fazla olduğunu iddia ediyor.

Gazete haberine şöyle devam ediyor: “Stephen Walt ve John Mearsheimer, İsrail Lobisi ve ABD Dış Politikası adlı bir kitap yayımladı. Kitap kısaca “Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi (AIPAC), ABD'nin Ortadoğu politikasını dikte ediyor. İsrail ile olan özel ilişki 11 Eylül terör saldırısına ve genel olarak Batı'ya karşı İslami terörizme yol açtı.” diyor. Her ne kadar ikili antisemit olmadıklarında ısrar etse de, antisemit olanlar kitabı ideolojilerini desteklemek için akademik bir kaynak olarak kullandılar. 

Bu sözde Yahudi nüfuzunun bir efsane olduğunu anlamak için 7 Ekim'e ihtiyaç olup olmadığı tartışılır. Yahudi efsanesi yalnızca gerçekdışı değil; Yahudiler giderek bir günah keçisi haline geliyor.” 

Yedioth Aharanot Gazetesi, Amerika’nın en önemli İsrail yanlısı gazetelerinden New York Times’ı bile İsrail karşıtı olmakla suçluyor ve bundan İsrail adına mağduriyet çıkarmaya çalışıyor. 

Lilac Sigan adlı gazetecinin Benyamin Netanyahu'nun görevde olmadığı 2022 yılında The New York Times'ta çıkan makaleleri analiz ettiğini belirten İsrail gazetesine göre bu süre içerisinde New York Times’ta Hamas’tan bahseden iki makale yayımlanmış ve bunlardan yalnızca biri olumsuzmuş. İslami Cihad'dan iki kez bahsedilmiş ve ikisi de olumsuzmuş; ancak Hizbullah'tan dört kez bahsedilmiş ve bunlardan sadece biri olumsuz olmuş. İsrail'den ise 361 kez bahsedilmiş, 192'si olumsuz olmuş. 

İsrail’in Gazze soykırımını savunabilecek bir etki yaratamadığı için dünyadaki Yahudi etkisini sorgulayan Yedioth Aharanot gazetesi “Yahudi etkisi gerçekten var mı?” diye sorduğu haberinde şunları belirtiyor.

“Geçtiğimiz günlerde Franklin Foer The Atlantic'te "Amerikan Yahudilerinin Altın Çağı Sona Eriyor" başlıklı bir yazı kaleme aldı. Foer, sağdan gelen antisemitizm hakkında hiçbir zaman bir tartışma olmadığını, ancak soldan gelen antisemitizmin büyümesine karşı kayıtsızlık olduğunu yazıyor. Noam Chomsky ve Judith Butler'dan Sara Roy, Ian Lustick ve Norman Finkelstein'a kadar Yahudi akademisyenler İsrail karşıtı kampanyanın ön saflarında yer alıyor. Aslında Yahudi etkisi vardı; ama anti-Siyonist yönden.”

Akademi ve medya dünyasında İsrail'in savaş suçlarının artık örtbas edilemez hale gelmesi Yedioth Aharanot gazetesi tarafından “İsrail’in şeytanlaştırılmasının meşruiyeti” diye adlandırıldı.



Makaleler

Güncel