İsrailli diplomattan ABD’ye tepki

img
İsrailli diplomattan ABD’ye tepki YDH

SAAF-İsrail’in Amerika’daki eski büyükelçilerinden Dani Ayalon, Amerikan Savunma Bakanı




SAAF-İsrail’in Amerika’daki eski büyükelçilerinden Dani Ayalon, Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates’in son günlerde yaptığı bir açıklamada, ‘İsrail askeri nükleer güç’ ifadesinden rahatsızlığını dile getirdi.

 

İsrail Kanal 10 televizyonuna demeç veren İsrailli eski diplomat, ABD’li bir savunma bakanının müttefik bir ülke hakkında böyle bir açıklama yapmasının kabul edilemez olduğunu belirterek “Belki de dil sürtmesi olmuştur; her halükarda bu konuyu aydınlatmasını bekliyoruz” dedi.

 

Gates’in, İsrail’in nükleer konuda gizli bir politika yürüttüğüne dair açıklamasına tepki gösteren Ayalon, “İsrail’in gizli ya da açık nükleer faaliyetleri ABD’yi ilgilendirmez” dedi.

 

ABD Savunma Bakanı Gates, Amerikan Senatosu Silahlı Kuvvetler Komitesi’nde yaptığı açıklamada, “Doğu’da Pakistan, Kuzey’de Rusya ve Batı’da İsrail gibi nükleer askeri güçlerin kuşatmasındayız” demişti.

 

Uluslar arası istihbarat ve bölge uzmanları NPT’ye üye olmayan ve çalışmalarını gizli yürüten İsrail’in elinde 200 ila 400 arasında nükleer başlıklı füzenin olduğunu belirtiyorlar.

 

Avrupa’da yapılan kamuoyu araştırmalarında, Avrupa halkının çoğunun İsrail’i bölge ve dünya için en büyük tehdit olarak gördüğü ifade edildi.