İngiliz iktidar partisi vekilinin ses kaydı sızdı: 'İsrail uluslararası hukuku ihlal ediyor'

img
İngiliz iktidar partisi vekilinin ses kaydı sızdı: 'İsrail uluslararası hukuku ihlal ediyor' YDH

İngiltere'de iktidardaki Muhafazakârların üst düzey temsilcilerinden Alicia Kearns, İngiltere'nin İsrail'e silah satışını gecikmeksizin durdurması gerektiğini belirtti.




YDH - İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'nın Dış İlişkiler Seçim Komisyonu Başkanı Alicia Kearns, Muhafazakârların düzenlediği bir bağış etkinliğinde yaptığı konuşmada hukuki tavsiyenin İngiltere'nin İsrail'e silah satışını gecikmeksizin durdurması gerektiği anlamına geldiğini söyledi.

Kearns'ün ilgili sözleri sarf ettiği ses kaydı basına sızdırılarak Guardian gazetesinde yayımlandı.

Gazete tarafından ele geçirilen ve sızdırılan kayda göre İngiliz hükümeti, kendi avukatlarından İsrail'in Gazze'de uluslararası insan hakları hukukunu ihlal ettiğine dair tavsiye aldı, ancak bunu kamuoyuna açıklamadı.

Kearns tarafından 13 Mart'ta Muhafazakar Parti'nin Londra'da düzenlenen bağış etkinliğinde yapılan yorumlar, bakanların konuyla ilgili olarak defalarca yaptıkları inkar ve kaçamak açıklamalarla çelişiyor.

Eski bir dışişleri ve savunma bakanlığı yetkilisi olan Kearns, daha önce Dışişleri Bakanı David Cameron da dahil olmak üzere bakanlara aldıkları hukuki tavsiyeler konusunda defalarca baskı yapmıştı.

Kearns, ses kaydında "Hükümetin, İsrail'in uluslararası insani hukuka bağlılık gösterip göstermediğine ilişkin güncellenmiş değerlendirmesini tamamladığına ve İsrail'in bu bağlılığı göstermediği sonucuna vardığına ve bunun da yapması gereken yasal tespit olduğuna ikna olmuş durumdayım," dedi.

Yetkili, "Bu noktada şeffaflık, en azından uluslararası kurallara dayalı düzenin korunması açısından son derece önemli," ifadesini kullandı.

Söz konusu ifşaat, David Cameron ve Başbakan Rishi Sunak'ı yoğun bir baskı altında bırakacak, zira bu tavsiye, İngiltere'nin İsrail'e tüm silah satışlarını gecikmeksizin durdurması gerektiği anlamına geliyor.

Bunun yanı sıra Kearns, "Dışişleri Bakanlığı İsrail'in uluslararası insani hukuku ihlal ettiğine dair resmi hukuki tavsiye aldı ama hükümet, bunu (kamuoyuna) açıklamadı," diye konuştu.

Yetkili, şöyle devam etti: "Bunu söylemediler, silah ihracatını durdurmadılar. İsrailli yerleşimcilere yönelik çok küçük birkaç yaptırım uyguladılar ve uluslararası alanda herkes yerleşimcilerin yasa dışı olduğu, yaptıklarını yapmamaları gerektiği, devam ettikleri yollar ve yatırılan para konusunda hemfikir."

Kearns, toplantıda yaptığı konuşmada hem kendisinin hem de Cameron'ın işgal rejiminin 'kendini savunma hakkına' güçlü bir şekilde inandıklarını söyledi.

Kearns, "Ancak meşru müdafaa hakkının hukukta bir sınırı vardır. Sınırsız değildir," diyerek Siyonist rejimin eylemlerinin kendisinin ve Londra'nın uzun vadeli güvenliğini riske attığını savundu.

Yetkili, "İsrail'in savaşı yürütme yöntemlerinden bazıları, uzun vadeli güvenliklerini muğlaklaştırıyor. Bizim uzun vadeli güvenliğimizi de muğlaklaştırıyor. Ulusal tehdit seviyemizin yükselmemiş olmasına hayret ediyorum. Ve bu beni üzüyor, zira bunun farklı bir şekilde yapılabileceğini biliyorum," diye ekledi.