ABD'li Cumhuriyetçi temsilciden Gazze'ye nükleer saldırı çağrısı

img
ABD'li Cumhuriyetçi temsilciden Gazze'ye nükleer saldırı çağrısı YDH

ABD'li Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Tim Walberg, işgal rejiminin soykırım harekatını sürdürdüğü Gazze'ye 'Hiroşima ve Nagasaki' gibi muamele edilmesi gerektiğini savundu.




YDH - ABD Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi üyelerinden Tim Walberg, Gazze Şeridi'ne 'Nagasaki ve Hiroşima gibi' muamele edilmesi gerektiği yönündeki sözleri Demokratlardan tepki aldı.

Sosyal medyada yayınlanan videoya göre Walberg, bir belediye binasında yaptığı konuşmada ABD'nin Gazze'ye 'insani yardım için tek kuruş bile harcamaması gerektiğini' savundu.

ABD'nin 1945 yılında atom bombası attığı Japon kentlerine atıfta bulunan Walberg, "İş Nagasaki ve Hiroşima gibi olmalı, çabuk bitmeli," ifadesini kullandı.

Walberg, söz konusu açıklamasının ardından Demokrat Parti'nin belli başlı kesimlerinden yoğun tepki aldı.

Temsilci, daha sonra yaptığı açıklamada nükleer silah kullanımı çağrısında bulunmadığını iddia ederek 'hem İsrail'in hem de Ukrayna'nın savaşlarını mümkün olduğunca çabuk kazanmaları gerektiğini ifade etmek için bir metafor kullandığını' öne sürdü.

Videonun bağlamından koparıldığını kaydeden Walberg, "Çabuk bitirin. Aynı şey Ukrayna'da da olmalı. Putin'i bir an önce yenilgiye uğratın," diye konuştu.

Axios'a konuşan Walberg, şunları söyledi: "Cevabımın kısaltılmış bir bölümünü ya da başlığını değil de tamamını okuyanlar için, hem İsrail hem de Ukrayna'nın kendi savaşlarını hızla kazanmak için yürüttükleri askeri yardım ve geniş çaplı saldırılardan bahsettiğim açıktır."

Temsilci, "Daha fazla bilgi almak isteyen ya da endişeleri olan üyelerimizi bana ulaşmaya davet ediyorum," diye ekledi.

Bununla beraber Demokrat Temsilci Susan Wild, Axios'a verdiği demeçte "Ne kadar geri adım atmaya çalışırsa çalışsın, ne demek istediği açık," değerlendirmesini yaptı.

Söz konusu yorumu 'alçakça' olarak nitelendiren Wild, "Hiçbir Kongre üyesi nükleer bomba konusunda şakalar yapmamalıdır ve bu, İsrail'in Gazze'ye olan yakınlığından bahsetmek bir yana, Filistinlilerin hayatlarını tamamen hiçe saydığını göstermektedir," dedi.

Temsilci Becca Balint de söz konusu açıklamayı 'mutlak anlamda iğrenç ve dehşet verici' olarak nitelendirdi.

"Ülkemizdeki Cumhuriyetçi Parti aşırılıkçıları, Netanyahu hükümetindeki Smotriç ve Ben-Gvir gibi aşırılıkçılara ürkütücü bir şekilde benziyor," diyerek "İsrailliler ve Filistinliler için barış istemiyorlar," yorumunu yaptı.