İsrail Üniversiteleri soykırımın suç ortağı olmakla suçlanıyor

img
İsrail Üniversiteleri soykırımın suç ortağı olmakla suçlanıyor YDH

Irkçı ve soykırımcı politikaların uygulanmasında, rejimin propagandasının desteklenmesinde ve savaş suçlarına katkıda bulunulmasında suç ortaklığı yapan İsrail Üniversiteleri, Siyonist yerleşimleri genişletmek için ileri karakollar olarak stratejik yapılar olarak görev yapıyor.




YDH- Bağımsız bir haber kuruluşu olan Güney Amerika merkezli Orinoco Tribune'a göre, İsrail üniversiteleri rejimin yerleşimci-sömürgeci ajandasına yardım ediyor. 

İbrani Üniversitesi tarım bilimleri üçüncü sınıf öğrencisi Jabir Abu Hatim, son birkaç yıldır antidepresan kullanıyor. 20 yaşındaki genç, İsrail üniversitelerine kabul edilen az sayıda Araptan biriydi. Ancak üniversiteye kabulü, kendi seçtiği derslere girmesine izin verilmediğinden onun için bir kabus oldu.

Genç Filistinli kampüsteki ayrımcılığın kurbanı oldu. Profesörlerinin ve üniversite yönetiminin kalitesiz ve önyargılı muamelesi onun psikolojik sağlığını büyük ölçüde etkilemiş, kendisini odasına hapsetmeye ve sosyal çevrelerden uzak durmaya zorlamıştı.

2017 tarihli bir rapora göre, İsrail üniversitelerine kabul edilen Arap üniversite öğrencilerinin yaklaşık yarısı ırkçılık ve ayrımcılık yaptığını bildirdi ve yaklaşık yüzde 40'ı da fakülteden ırkçı yorumların geldiğini söyledi.

Maya Wind'in Fildişi ve Çelik Kuleleri: İsrail Üniversiteleri Filistin Özgürlüğünü Nasıl Reddediyor adlı kitabına göre, İsrail üniversiteleri, İsrail'in Filistinlilere yönelik baskıcı politikalarının desteklenmesinde önemli bir rol oynuyor.

İsrailli Yahudi akademisyen Wind, İsrail üniversitelerinin, İsrail rejiminin kullandığı işgal ve apartheid politikalarını destekleyerek ve hatta geliştirerek Filistinlilerin haklarını doğrudan kısıtladığını söylüyor.

Wind, "İsrail Üniversiteleri, Filistinlilere karşı baskı rejiminin temel direğidir" diyor.

İsrail rejimi, Filistinlilerin kendi topraklarından vahşice sürülmesi ve katliamlarla kuruldu. Siyonist Varlık tarafından oluşturulan kurumlar, Filistin topraklarındaki nüfusun azaltılması ve yabancıların getirilmesi yönündeki yerleşimci-sömürgeci projeyi ilerletmek için çalıştı.

Wind'e göre bu üniversiteler Gazze'de hedef bankaları oluşturmak için asker yetiştiriyor.

"Ve aslında Gazze'den sınıflarına dönen yedek askerlere üniversite ders kredisi veriyorlar" diye belirtti ve bu üniversiteleri Gazze'deki soykırımın kökenden suç ortağı olduğunu vurguladı.

İsrail üniversiteleri - yerleşimci sömürgeciliğinin araçları

1918'de kurulan İbrani Üniversitesi, Siyonist kimliğin oluşturulmasında ve yaygınlaştırılmasında önemli bir rol oynadı; İşgal altındaki Kudüs'ün kuzeydoğusundaki Scopus Dağı'nda inşa edilen üniversite, tarihi kenti ele geçirmek için stratejik bir ileri karakol görevi gördü.

İbrani Üniversitesi'nin usta tasarımcılarından Frank Mears bir mektubunda, Scopus Dağı'nın tepesinde "tepedeki Yeni Kudüs "ü sembolize edecek bir kampüs inşa etmenin Siyonistlerin ve İbrani Üniversitesi'nin sorumluluğu olduğunu yazdı.

Danimarka Roskilde Üniversitesi'nde uluslararası kalkınma çalışmaları profesörü olan Somdeep Sen, "İsrail'deki (işgal altındaki topraklardaki) birkaç üniversiteyi ziyaret ettikten sonra, İbrani Üniversitesi'nin işgal altındaki Kudüs'teki Scopus Dağı'ndaki tarihini ve kampüsünü, yüksek öğretim kurumlarının İsrail'in yerleşimci-sömürgeci projesine nasıl suç ortağı olduklarının harika bir örneği olarak buldum" diye yazıyor.

Hayfa'daki Technion (1925) ve Rehovot'taki Weizmann Enstitüsü (1934) Siyonistlerin Filistinlileri topraklarından çıkarma planlarını ilerletmek için kullanıldı.

Filistin köyü Zarnuqa'nın kalıntıları üzerine inşa edilen Weizmann Enstitüsü, bir Siyonist milis grubu olan Givati Tugayı tarafından boşaltıldı. Rejim daha sonra köyün adını Rehovot olarak değiştirdi.

Nekbe'ye giden yolda, "bilimsel ve teknolojik enstitüler" 1948'de Filistinlilerin kitlesel göçünde önemli bir rol oynadı. Terör milisi Haganah, her üç üniversitede de 'Bilim Kolordusu' kurdu ve Siyonist milislerin askeri yeteneklerini araştırmak ve geliştirmek için her üç kampüste de üsler açtı.

Öğretim kadrosu ve öğrenciler silah ve biyolojik silah üretimine yardımcı oldu. Bu silahlar Siyonist gruplar tarafından Filistinlileri katletmek için kullanıldı. Science Corps daha sonra İsrail Savaş Bakanlığı'na bağlandı ve Rafael ve İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii gibi rejimin önde gelen silah üreticilerinin kurulmasına da öncülük etti.

Raporlara göre Technion Üniversitesi, İsrail'in en büyük silah şirketlerinden biri olan Elbit ile işbirliği içinde Filistinliler üzerinde apartheid duvarını ve gözetleme teknolojisini uyguladı.

Stratejik Siyonist karakollar olarak üniversiteler

İsrail üniversiteleri, Filistinlileri atalarından kalma evlerinden çıkarmak ve Siyonist yerleşimleri genişletmek için stratejik bölgesel karakollar olarak inşa edildi.

İbrani Üniversitesi, kampüsünü genişletme kisvesi altında Şeyh Bedir veya İsseviye ve Doğu Kudüs'teki Filistin topraklarını işgal etti.

Nakba sırasında el-Hüreybe'deki Filistinli nüfus Siyonist güçler tarafından zorla yerlerinden edildi ve bölge Hayfa Üniversitesi tarafından işgal edildi.

Ben-Gurion Üniversitesi (1969) sadece Negev çölünü işgal etmek amacıyla kurulmuştur. İşgal altındaki Filistin topraklarının güney bölgelerinde 14.000 kilometrelik bir alana yayılan çöl, doğuda Ürdün, batıda ise Sina Çölü ile sınır komşusu.

Üniversite aracılığıyla Negev çölünün kalkındırılması fikrini sahte bir şekilde destekleyen rejim, bölgedeki Filistinli Bedevileri hedef alarak ata topraklarına erişimlerini kısıtlıyor ve bölgedeki Siyonist işgalini genişletiyor.

Bar Ilan Üniversitesi'ne bağlı bir yüksekokul olarak başlayan Ariel Üniversitesi, 2012 yılında İsrail rejimine bağlı resmi bir üniversite haline geldi. Üniversite, işgal altındaki Filistin köyleri KIfl Hares ve Marda'da kuruldu ve işgal altındaki Batı Şeria'da yerleşimci kolonilerinin kurulmasının önünü açtı.

Üniversite, Mısır ve İsrail rejimi arasındaki Camp David anlaşmasının ardından bir koloninin kurulduğu 1978 yılına dayanıyor.

Koloni, Salfit Şehri ve Marda köyündeki Filistinlilerden gasp edilen 1000 metrekarelik bir alanda başlamış ve daha sonra 13.7 km'lik bir alanı ele geçirdi. Üniversite şu anda bir kolej, bir dizi fabrika, otel ve konut bloklarından oluşuyor.

Koloninin sınırları, yerleşik alanının dört katı büyüklüğünde olup, gelecekteki yerleşim genişlemelerinin önünü açıyor. Ariel, büyüklük ve kolonist sayısı bakımından işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'teki üçüncü büyük koloni.

Akademisyen Wind, ''Ariel, İsrail kamuoyunun algısını yasadışı ve ağır bir şekilde askerileştirilmiş bir yerleşimden Tel Aviv'in bir banliyösüne dönüştürdü. Kurum, İsrail egemenliğini genişletmenin ve OPT'nin (işgal altındaki Filistin toprakları) ilhakını ilerletmenin bir aracı olarak dereceler veriyor" diye yazıyor kitabında.

İsrail'in Skolastiği

Rejim, üniversitelerini yerleşimci sömürgeci gündemini ilerletmek için kullanmayı bırakmamış, gayrimeşru varlığına bir tehdit olarak gördüğü Filistin eğitim sistemini yok etmek için sistematik olarak çalışıyor.

Filistin'in eğitime olan bağlılığının kimliğinin önemli bir parçası olduğu biliniyor; Filistinlilerin dayanıklılığı, ülkenin yüzde 97,7 olan inanılmaz yüksek okuryazarlık oranıyla sergileniyor.

2009 yılında "skolastikid" terimini ortaya atan profesör Dr. Karma Nabulsi "İşgal altındaki bir toplumda eğitimin rolü ve gücü çok büyüktür. Eğitim olasılıkları ortaya koyar ve ufuk açar. Düşünce özgürlüğü apartheid duvarı, zincirleme kontrol noktaları ve boğucu hapishanelerle keskin bir tezat oluşturuyor," diyor. 

Bu terim, Filistin toplumu için değerli olan eğitim merkezlerinin apartheid İsrail rejimi güçleri tarafından sistematik olarak yok edilmesini ifade ediyor.

Filistin Savaşına Karşı Akademisyenler'in (SAWP) bulgularına göre İsrail, 7 Ekim'de kuşatma altındaki şeride yönelik soykırım savaşını başlattığından bu yana Gazze'deki 11 üniversitenin tamamını bombaladı.

En az on iki kütüphane de İsrail hava saldırılarıyla yerle bir edildi. SAWP bu yok etmenin okul katliamı tanımına uyduğunu söylüyor. Gazze Eğitim Bakanlığı Salı günü yayınladığı yeni bir raporda 7 Ekim'den bu yana yaklaşık 5.881 Filistinli öğrencinin öldürüldüğünü ve 9.899'unun da yaralandığını açıkladı.

Bakanlığa göre Gazze'de 5,826'dan fazla öğrenci öldürüldü ve 9,570'i yaralandı; işgal altındaki Batı Şeria'da ise en az 55 öğrenci öldürüldü ve 329'u yaralandı. Toplam 264 öğretmen ve okul yöneticisi de Gazze'de öldürülenler arasında yer alırken, 286 devlet okulu ve 65 BM okulu da İsrail hava saldırılarında kısmen ya da tamamen yıkıldı.

Eğitim altyapısının hedef alınması

İsrail'in okul katliamı politikası yıllar boyunca devam etti. İsrail 2009 yılında Gazze'nin eğitim bakanlığını bombaladı, altyapıyı tahrip etti ve kuşatma altındaki şeritte çok sayıda okulu yıktı.

Norveç Mülteci Konseyi (NRC) tarafından hazırlanan bir rapora göre, İsrail güçleri ve Siyonist yerleşimciler, Ocak 2018 ile Haziran 2020 arasında işgal altındaki Batı Şeria'daki anaokullarına ve okul öğrencilerine, personeline ve tesislerine ayda ortalama 10 saldırı düzenledi.

30 ay boyunca, İsrail güçleri veya yerleşimciler ve yerleşim özel güvenlik görevlileri tarafından eğitime yönelik 296 saldırı 235 ayrı olayda gerçekleşti.

Rejim, direnişin sesini kısmak amacıyla Filistinli aydınları ve akademisyenleri de hedef alıyor. Raporlara göre İsrail ordusu 7 Ekim'den bu yana yüzlerce öğretmen ve binlerce öğrenciyle birlikte 94 akademisyeni öldürdü.

Cenevre merkezli bir insan hakları grubu olan Euro-Med Monitor'e göre İsrail ordusu kıyı bölgesindeki akademik, bilimsel ve entelektüel şahsiyetleri kasıtlı olarak hedef alıyor.

Bunlardan biri de 7 Aralık'ta Gazze'nin güneyindeki Al Shujaiya'da bir İsrail hava saldırısında öldürülen Filistinli şair, yazar, profesör ve aktivist Refaat al Araeer'di.

Al Araeer dünya ve karşılaştırmalı edebiyat alanında seçkin bir profesördü ve aynı zamanda Gazze İslam Üniversitesi'nde yaratıcı yazarlık dersleri veriyordu. Al Araeer, vahşi cinayetinden sadece iki gün önce Filistin direnişine bir şiirsel övgü kaleme almıştı.

"Daha da korkunçlaşan İsrail bombardımanları...Bu şafakta ölebiliriz. Keşke bir özgürlük savaşçısı olsaydım da mahallemi ve şehrimi istila eden soykırımcı İsrailli manyaklara karşı savaşarak ölseydim."

 

Yıllar boyunca İsrail üniversiteleri, Tel Aviv rejiminin 7 Ekim'den sonra en çirkin halini alan ırkçı ve soykırımcı politikalarının uygulanmasında doğrudan suç ortağı oldu.

 

Wind, İsrail üniversitelerinin devam eden savaşta suç ortağı olduğuna ve bunun da okul katliamının yeni bir aşamasına işaret ettiğine inanıyor. Üniversiteler enstitülerini, kaynaklarını ve derslerini rejimin iğrenç propagandası için kullanıyor.

"İsrail'i işlediği savaş suçlarının hesabını vermekten korumak için yasal burslar hazırlıyorlar. İsrail ordusu için asker yetiştiriyor ve silah geliştiriyorlar. İsrail üniversiteleri her gün bu soykırımı mümkün kılıyor" dedi.

 



Makaleler

Güncel