İsrail basını: Şam'a yönelik saldırı, kuzey cephesindeki en tehlikeli gelişme

img
İsrail basını: Şam'a yönelik saldırı, kuzey cephesindeki en tehlikeli gelişme YDH

Haaretz, Siyonist rejimin İran'ın Şam'daki konsolosluğuna düzenlediği saldırının 'tehlikeli bir dönemeç' olduğu ve Lübnan sınırı için riskler barındırdığı uyarısını yaptı.




YDH - İsrail gazetesi Haaretz, Devrim Muhafızları'nın Suriye ve Lübnan'daki Kudüs Gücü'nün komutanı Muhammed Rıza Zahidi'nin Şam'ı hedef alan saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin, Hizbullah ile yaşanan çatışmaları 'yeni bir zirveye taşıdığını' yazdı.

Gazetede Amos Harel imzasıyla yayımlanan makalede, "Bu, Gazze'deki savaşın neredeyse altı ay önce başlamasından bu yana kuzey cephesindeki en tehlikeli gelişme olabilir," değerlendirmesi yapıldı.

Zahidi'nin geçmişine ilişkin bilgilere yer verilen makalede, "Kudüs Gücü'ndeki diğer üst düzey isimler gibi o da 1970'lerin sonunda İran İslam Devrimi'ne ve 80'lerde Irak'la savaşa katılan kuşağa mensuptu," ifadeleri kullanıldı.

Gazete, saldırının Irak direnişinin İsrail'in Eylat limanına düzenlediği insansız hava aracı saldırısının ardından geldiğini anımsattı.

Makalede, "Suikastın Eylat'a yönelik saldırıyla bağlantılı olup olmadığını bilmek zor, ancak burada hesaplanmış bir mesaj olduğu açık," denildi.

Öte yandan makalede, Amerika'nın son gelişmeler karşısında vereceği tepkiye özel bir dikkat gösterilmesi gerektiği belirtilerek, "İsrail'in Lübnan'da geniş çaplı bir savaşa girişmesi halinde Washington'un körü körüne karşılık vermeyeceğini açıkça ortaya koymuşlardı," diye kaydedildi.

Washington'a göre Celile sakinlerinin evlerine dönmelerini sağlayacak tek çözümün diplomatik bir anlaşma olduğuna dikkat çekilen makalede, şöyle devam edildi:

"Amerikalıların şimdi kuzeydeki durumun daha da kötüleşmesini önlemek için ellerinden geleni yapacakları varsayılabilir ki bu da İranlılarla işleri doğrudan karmaşık hale getirebilir. ABD, bugüne kadar İran'a karşı özellikle sert bir tepki göstermemiş ve esas olarak Tahran'ın nükleer bomba geliştirmesini geciktirmek için uzlaşma aramıştı."



Makaleler

Güncel