Elmas endüstrisi nasıl Siyonist rejimin başlıca mali kaynağı oldu?

img
Elmas endüstrisi nasıl Siyonist rejimin başlıca mali kaynağı oldu? YDH

Afrika'da çıkarılan, İsrail'de kesilen ve parlatılan elmaslar tüm dünyaya ihraç ediliyor ve elde edilen gelir Siyonist rejimin ekonomisini ayakta tutmak, yasa dışı yerleşimleri ve Gazze'deki soykırımı finanse etmek için kullanılıyor.




YDH - Press TV, Siyonist rejimin ekonomisi açısından hayati önemde olan elmas ticaretini masaya yatırdı.

Elmas endüstrisi, İsrail ekonomisi için hayati önem taşıyor, zira elmaslar İsrail'in en büyük ihraç ürünü.

Aslında, İsrail'in tek bir elmas madeni olmamasına rağmen Siyonist varlık elmas ihracatında dünyada ilk beş ülke arasında yer alıyor.

İsrail'deki elmas endüstrisi, 1948'deki Nekbe öncesine dayanıyor. İsrailli elmas tekelleri uzun zamandır kaynak zengini Afrika ülkelerini sömürmekle meşguldü.

Kaba elmaslar, usulsüz sözleşmelerle çıkarılan elmaslar daha sonra İsrail'e gönderiliyor ve burada kesilip parlatılarak Avrupa, ABD, Hong Kong ve ötesindeki pazarlara satılıyor.

Kongo'da yaptığı sözleşmelerle milyarder olan Dan Gertler, Siyonist rejimin en üretken ve kötü şöhretli elmas krallarından biri.

Gertler, İsrail'in köklü elmas ailelerinden birinden geliyor. Büyükbabası Moşe Schnitzer, 1947 yılında İsrail Elmas Borsası'nın kurucu üyesi ve ilk başkanıydı.

Gertler, ilk kez 1997 yılında Kongo'da ortaya çıktı ve dönemin Kongo Devlet Başkanı Laurent Kabila ile yaptığı bir sözleşme sayesinde ülkenin elmas endüstrisinde tekel sahibi oldu. 

Gertler bu tekeli, ikinci Kongo Savaşı sırasında savaş çabalarına yardımcı olması için Kabila'ya 20 milyon dolar sağlaması karşılığında elde etmişti.

Gertler, tekelini 2001 yılında Laurent Kabila'nın suikasta kurban gitmesi ve oğlu Joseph Kabila'nın iktidarı devralmasıyla kaybetti.

Aralarındaki dostluğa rağmen, Kongo'nun yeni başkanına Gertler'in tekelini sona erdirmesi için baskı yapıldı.

Gertler'in şirketi söz verilen 20 milyon doların sadece 3 milyon dolarını ödedi. 2001 tarihli bir BM raporu, Gertler'in tekelinin kaçakçılığı teşvik ettiği ve Kongo için önemli bir vergi geliri kaybına yol açtığı sonucuna varmıştı.

Ancak elmas tekelinin kaybedilmesi Gertler için sadece küçük bir gerileme oldu. İsrailli sermayedar, Kongo'nun devlete ait elmas madencisinden taş satın alabileceği yeni bir anlaşma yapmayı başardı.

Gertler, ayrıca Kongo'nun çocuk işçi kullanımı ve diğer insan hakları ihlalleriyle kötü şöhrete sahip bakır ve kobalt endüstrilerinden yararlanarak faaliyetlerini genişletmeye başladı.

Yolsuzluk iddiaları nedeniyle ABD'de hem Trump hem de Biden yönetimi tarafından yaptırımlara maruz kalan Gertler, bugün Batı Şeria'da yasa dışı İsrail yerleşimlerinin inşası için paravan olarak kullanılan Kanada'da kayıtlı 'Green Park' ve 'Green Mound' adlı iki inşaat şirketinin sahibi.

Dolayısıyla Gertler, kendi servetini ve İsrail ekonomisini inşa etmek için Kongo'yu sömürmesinin yanı sıra, Batı Şeria'daki Filistin topraklarının genişleyen işgaliyle de doğrudan ilişkili.



Makaleler

Güncel