Netanyahu'nun rakibi Gantz'dan erken seçim çağrısı

img
Netanyahu'nun rakibi Gantz'dan erken seçim çağrısı YDH

Siyonist rejimin savaş kabinesinin önde gelen üyelerinden Benny Gantz, yaptığı açıklamada eylül ayında erken seçime gidilmesi çağrısında bulundu.




YDH - Şu anda anketlerde açık ara önde giden emekli bir general olan Gantz, 7 Ekim'den bu yana ilk kez erken seçim çağrısında bulundu.

Ilımlı Ulusal Birlik partisinin lideri olan Gantz, İsrail'in Gazze'deki soykırım harekatının dördüncü gününde hükümete katılmıştı.

Savaşın ilk birkaç ayında Gantz ve partisi, hükümet politikası üzerinde, özellikle de kasım ayında yapılan ilk esir takası anlaşması üzerinde önemli etkiye sahipti.

Ancak son iki aydır Başbakan Benyamin Netanyahu, 7 Ekim'deki ilk şokun ardından güvenini yeniden kazanırken, Gantz'ı saf dışı bırakma yönünde adımlar atıyor.

Gantz'ın geçen yıl savaş kabinesine katılma kararı popülaritesini artırdı.

Son aylarda yapılan anketler, partisinin İsrail parlamentosu Knesset'te 35'ten fazla sandalye kazanacağını gösteriyordu ki bu sayı son seçimlerde kazandığı sandalye sayısının üç katı.

Anketler Gantz'ın Netanyahu'yu geride bıraktığını ve İsraillilerin yaklaşık yüzde 50'sinin Gantz'ın bir sonraki başbakan olmak için doğru kişi olduğunu söylediğini gösterdi. Yaklaşık yüzde 35'lik bir kesim ise Netanyahu'dan yana.

Axios'un aktardığına göre Gantz, dün düzenlediği basın toplantısında "Birliğimizi sürdürebilmemiz için halkın yeniden güvenini kazanmak istediğimizi ve 7 Ekim trajedisini göz ardı etmediğimizi bilmesi gerekiyor. Bu nedenle eylül ayı içerisinde erken seçim için bir tarih üzerinde anlaşmamız gerekiyor," dedi.

Gantz, çarşamba günü erken saatlerde Netanyahu ve diğer koalisyon partilerinin liderleriyle konuyu görüştüğünü de sözlerine ekledi.

Aynı zamanda Gantz, Netanyahu'nun esir takası anlaşmasına varılması çabalarını sabote ettiği sonucuna varması halinde savaş kabinesinden ayrılacağını vurguladı.

Bunun yanı sıra Netanyahu, Gantz'ın erken seçim çağrısını reddetti ve tüm savaş hedeflerine ulaşılana kadar mevcut hükümetin görevine devam edeceğini söyledi.

Netanyahu, "Benny Gantz küçük hesaplar peşinde koşmayı bırakmalı. Şimdi yapılacak seçimler felce ve bölünmeye yol açacak, Refah harekatına ve esir takası anlaşması çabalarına zarar verecektir," ifadelerini kullandı.

Gantz ve partisinin Netanyahu üzerinde çok az etkisi var. Hükümetten ayrılsalar bile koalisyon Knesset'te çoğunluk olan 64 sandalye ile ayakta kalacak.