İngiliz kamuoyu Siyonist rejime silah ambargosundan yana

img
İngiliz kamuoyu Siyonist rejime silah ambargosundan yana YDH

YouGov tarafından gerçekleştirilen bir kamuoyu yoklamasına göre İngiltere'de halın çoğunluğu İsrail'e silah satışının yasaklanmasını destekliyor.




YDH - YouGov araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilen ve İsrail'in kilit müttefik ülkelerde kamuoyu desteğini kaybedip kaybetmediğine dair ilk güncel değerlendirmelerden biri olan anket, çoğu insanın İsrail hükümetinin Gazze'de insan haklarını ihlal ettiğine inandığını ortaya koyuyor.

Action for Humanity tarafından yaptırılan ve işgal rejiminin hava saldırısında yedi yardım görevlisinin öldürülmesinden önce yapıldı.

Ankete göre İngiltere'de tüm seçmenlerin yüzde 56'ya karşı yüzde 17'lik bir çoğunluğu silah ve yedek parça ihracatının yasaklanmasından yana.

Seçmenlerin yüzde 59'a karşı yüzde 12'lik bir çoğunluğu da İsrail'in Gazze'de insan haklarını ihlal ettiğini düşünüyor.

ABD'nin aksine İngiltere'de İsrail'in Gazze'deki tutumuna ilişkin çok az kamuoyu yoklaması yapıldı. Bulgular, İsrail'in yoğun propaganda çabalarının İngiliz halkını ikna edemediğini gösteriyor.

Anket, bir sonraki seçimde İşçi Partisi'ne oy vermeyi planlayan seçmenler arasında silah ihracat yasağına güçlü bir destek olduğunu ortaya koydu.

İşçi Partisi'ne oy vermeyi düşünenlerin yüzde 71'e yüzde 9 gibi ezici bir çoğunluğu silah ihracatı yasağını desteklerken, Liberal Demokrat seçmenler yüzde 70'e yüzde 14, Muhafazakar Partili seçmenler ise yüzde 38'e yüzde 36 oranında yasağı destekliyor.

İsrail'in insan haklarını ihlal edip etmediği sorulduğunda, Muhafazakâr seçmenler ikiye bir oranında Siyonist rejimin aleyhinde bir görüş paylaşıyor.

Birçok üst düzey İsrailli siyasetçi uluslararası desteğin giderek erozyona uğradığını dile getirirken, bazıları İsrail'in uzun vadede kendisini geriye götürecek bir parya statüsüne sürüklenmesinden korkuyor.

On binlerce Filistinlinin öldürülmesine rağmen, Batılı güçler için bardağı taşıtan son damlanın İngiliz, Polonyalı, Kanadalı ve Avustralyalı yardım görevlilerinin ölümleri olduğu anlaşılıyor.

İşçi Partisi şu ana kadar silah ihracatının yasaklanması çağrısında bulunmayarak, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın Siyonist rejimin uluslararası hukuku ihlal edip etmediğine ilişkin aldığı hukuki tavsiyeleri açıklaması çağrısında bulunmakla yetindi.

Anket, İşçi Partisi'nin kendi destekçilerini kaybetmemek adına silah ihracatının yasaklanması çağrısında bulunabileceğini gösteriyor.

YouGov anketinin örneklem büyüklüğü 2 binin üzerinde. 2019 Muhafazakâr seçmenleri arasında ihracat yasağını destekleyenlerin sayısının, bir sonraki seçimde Muhafazakârlara oy vermeyi düşünen seçmenlerin sayısından önemli ölçüde fazla olması, özellikle Muhafazakârlardan uzaklaşan seçmenlerin İsrail'in eylemlerine karşı olduğunu ortaya koyuyor.