İsrail'in istihbarat teşkilatı şefi ifşa edildi

img
İsrail'in istihbarat teşkilatı şefi ifşa edildi YDH

Batı'da pek çok kez övgülere konu olan Siyonist rejimin meşhur askeri istihbarat teşkilatı Birim 8200'ün başındaki ismin Yossi Sariel olduğu ortaya çıktı. Şimdi ise İsrail, söz konusu skandal güvenlik zaafiyetini tartışıyor.




YDH - İsrail'in Birim 8200'ünün komutanının kimliği son derece sıkı korunan bir sırdı. Batı basını, ordudaki en hassas görevlerden birini üstlenen yetkilinin, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı ile kıyaslanabilecek dünyanın en güçlü gözetleme kurumlarından birine liderlik ettiğini söylüyordu.

Guardian gazetesi, yirmi yılı aşkın bir süreyi gizlenerek geçirdikten sonra, adı Yossi Sariel olan istihbarat şefinin kimliğininin internette ifşa olmasını ele aldı.

Söz konusu zaafiyet, Sariel'in Amazon'da yayımladığı bir kitapla alakalı ve bu kitap, kendi adına oluşturulan özel bir Google hesabına, benzersiz kimliği ve hesabın harita ve takvim profillerine bağlantılarla birlikte dijital bir iz bıraktı.

Gazete, Sariel'in yapay zekanın askeri personel ve makineler arasındaki ilişkiyi nasıl dönüştürebileceğine dair radikal bir vizyon sunduğu 'The Human Machine Team' adlı kitabın gizli yazarı olduğunu birden fazla kaynaktan teyit etti.

Baş harflerinden oluşan Tuğgeneral YS takma adıyla 2021 yılında yayımlanan kitap, İsrail ordusunun Gazze'deki soykırım harekatı esnasında öncülük ettiği gelişmiş yapay zeka destekli sistemler konusunda bir plan sunuyor.

Kitabın elektronik versiyonu, Sariel'in adı ve Google hesabıyla kolayca ilişkilendirilebilecek anonim bir e-posta adresi içeriyordu.

Guardian'ın ulaştığı bir İsrail ordusu sözcüsü, e-posta adresinin Sariel'in kişisel e-posta adresi olmadığını, 'özellikle kitapla ilgili konular için tahsis edildiğini' söyledi.

Daha sonra cuma günü İsrail basınına bir açıklama yapan rejim ordusu, kitabın Sariel'in kişisel bilgilerini ifşa etmesini 'bir hata' olarak nitelendirdi ve "Gelecekte benzer vakaların tekrarlanmasını önlemek için konu incelenecektir," dedi.

Bu güvenlik gafının, istihbaratla 'yatıp kalktığı' söylenen ancak İsrail ordusunun elit siber istihbarat birimini yönettiği dönem tartışmalara yol açan Sariel üzerinde daha fazla baskı yaratması muhtemel.

Bir zamanlar İsrail'de ve ötesinde, İngiltere'nin GCHQ'suna rakip olan istihbarat kabiliyetleri olduğu iddia edilen Birim 8200'ün Filistin topraklarını yakından izlemek için geniş bir gözetleme aygıtı kurduğu düşünülüyor.

Ancak Birim 8200, 7 Ekim'deki Aksa Tufanı Operasyonu'nu öngörememesi ve engelleyememesi nedeniyle eleştiriliyor.

Hamas önderliğindeki saldırılardan bu yana Birim 8200'ün 'teknolojik kibrinin' daha geleneksel istihbarat toplama tekniklerinin önüne geçtiği yönünde suçlamalar söz konusu.

Gazze'deki savaşında İsrail ordusu, Sariel'in askeri teknolojinin savaş alanında giderek karmaşıklaşan görevleri yerine getirmek için yapay zekanın kullanıldığı yeni bir sınırı temsil ettiği gelecek vizyonunu tamamen benimsemiş görünüyor.

Sariel, üç yıl önce basılan kitabında, modern savaşı dönüştürmede makine öğrenimini kullanma konusundaki fikirlerinin ana akım haline gelmesi gerektiğini savunuyor.

Sariel, "Sadece onları periferiden alıp sahnenin ortasına taşımamız gerekiyor," diye yazıyor.

Kitabın bir bölümü, İsrail ordusunun Gazze bombardımanında kullandığı bilinen hedef tavsiye sistemlerine oldukça benzeyen, yapay zeka destekli bir 'hedef makine' kavramına işaret ediyor.

Son altı ay içinde Siyonist rejim ordusu, Sariel'in liderliğindeki Birim 8200 tarafından hızla geliştirilen ve rafine edilen çok sayıda yapay zeka destekli karar destek sistemini devreye soktu.

Bu sistemler arasında, +972 dergisi, İbranice yayın organı Local Call ve Guardian'ın haberlerinde ortaya çıkan iki hedef tavsiye sistemi olan Gospel ve Lavender de yer alıyor.

Öte yandan Sariel'in güvenlik zaafiyetinin ortaya çıkması istihbarat şefi açısından zorlu bir döneme denk geldi.

Şubat ayında Maariv gazetesinin 7 Ekim saldırılarının ardından Birim 8200'de yaşanan suçlamaları yayımlaması İsrail kamuoyunda infial yaratmıştı.

Birim 8200'ün komutanından sadece 'Y' olarak bahsedilen makalede Sariel'in adı geçmiyordu.

Ancak kamuoyunda ender rastlanan bu eleştiri, İsrail istihbarat camiasında bir neslin en büyük başarısızlığı nedeniyle yaşanan ayrışmayı gündeme getirdi.

Habere göre Sariel'i eleştirenler, Birim 8200'ün eski moda istihbarat yöntemleri yerine 'bağımlılık yaratan ve heyecan verici' teknolojilere öncelik vermesinin felakete yol açtığına inanıyor.

Kıdemli bir yetkili gazeteye yaptığı açıklamada, Sariel yönetimindeki birimin 'yeni istihbarat balonunun peşinden gittiğini' söylemişti.