İsrail'in başarısız saldırısı spekülasyonlara yol açtı

img
İsrail'in başarısız saldırısı spekülasyonlara yol açtı YDH

İsrail'e ait üç füzenin enkazına ait görüntüler 19 Nisan sabahı Irak'ta, İran sınırlarına yaklaşık 100 kilometre mesafede bulundu; bu sırada İsfahan ve Tebriz semalarındaki hava savunma sistemleri eşzamanlı olarak çalışıyordu.




YDH- İslam dünyasından son gelişmeleri aktaran Islamic World News, İsrail füze saldırısının tamamen aşağılayıcı bir başarısızlıkla sonuçlandığının söylenmesi gerektiğini savunan bir analiz yayınladı. 

Cuma günü erken saatlerde, saat 02:55 sularında İsrail rejimine ait savaş uçakları el-Süveyda vilayetinin güneyindeki el-Thala havaalanı ve bir radar üssünü hedef almıştı. Bir saat sonra, saat 3:50 civarında, İsfahan havaalanı yakınlarındaki 8. Avcı Hava Kuvvetleri üssünün hava sahası yakınında uçaksavar sistemi faaliyetlerine ilişkin raporlar tutuldu. Kısa bir zaman aralığıyla Tebriz'in batısından da benzer raporlar ve uçaksavar sistem faaliyetleri de kayda geçildi. 

Islamic World News'ın analizine göre, Vasıt vilayetindeki el-Azizye bölgesinde iki füze kalıntısı ve Irak'ın başkenti Bağdat yakınlarındaki el-Latifiye bölgesinde başka bir füze kalıntısının yayınlanan görüntülerinin incelenmesi füze saldırısı konusunda sorular ortaya çıkarıyordu. 

Analiz, söz konusu savunma sistemi faaliyetlerinin uçaksavar toplarıyla ilgili olduğunu ve hiçbir savunma füzesinin aktif hale getirilmediğini belirtmek gerektiğini söylüyor. 

Bu inceleme, füzelerin ya ''Rocks Albm'' gibi İsrail balistik füzeleri ya da ''Black Sparrow'' balistik füzesi gibi benzer bir füze olduğunu gösteriyor ya da bazı spekülasyonlara dayanarak ve görüntülerde savaş başlığı bulunmaması ve füze iticilerinin varlığı, Blue Sparrow füzesinin kullanılmış olma ihtimalini güçlendiriyordu.

Ancak, füze kalıntılarının mevcut görüntüleri, tüm füzelerin tipine ilişkin kesin bir sonuca varmak için yeterli değildi.

ROCKS'un, gövde tasarımı ve özellikleri bakımından İsrail'in Black Sparrow füzesine büyük benzerlik gösteren yeni bir tür karadan karaya İsrail füzesi olduğu biliniyor ve aynı zamanda SPICE de havadan karaya bombalarında kullanılan teknolojiyi kullanıyordu. 

Blue Sparrow füzesi aynı zamanda Sparrow serisi balistik füzelerin hedef füzelerinden biri olup, gerektiğinde patlayıcı başlık ile donatılabiliyor; mevcut bilgilere göre ROCKS füzesinin menzilinin 600 ila 800 kilometre arasında olduğu tahmin ediliyor.

Islamic World News'a göre, İsrail F15 veya F16 savaş uçakları bu füzeyi taşıma kapasitesine sahip. Blue Sparrow'un menzili hakkında bilgi yok ancak yaklaşık 1000 kilometre menzile sahip olduğu tahmin ediliyor.

Daha sonra uçaksavar toplarının, küçük quadcopterler olan sınırlı sayıda şüpheli nesneyi hedef almak için etkinleştirildiği ve bu dronların hepsinin gökyüzünde imha edildiği ve herhangi bir tesise zarar verilmediği ortaya çıktı.

Birkaç saat sonra, sabah 6:45 sularında, Irak radarları tarafından tanımlanamayan mermi fırlatıldığı ve Irak'ın bazı bölgelerinde patlama sesleri duyulduğu rapor edildi.

Iraklı yetkililer de tanımlanamayan mermilerin Irak hava sahasından geçtiğini doğruladı. Bunun ardından Irak güçleri söz konusu bölgelere sevk edilmiş ve biri Bağdat yakınlarındaki el-Latifiye bölgesinde, diğer ikisi Vasıt vilayetindeki Al-Aziziyah bölgesinde olmak üzere üç İsrail füzesinin kalıntıları bulundu.

Sahada yapılan değerlendirmeler ve elde edilen bilgiler, dün sabah El-Thala havaalanına düzenlenen ve Suriye ordusunun El-Süveyda vilayetindeki radarlarını hedef alan hava saldırısının, Suriye'nin güneyindeki gözetleme istasyonlarını kör etmek ve İsrail savaş uçaklarının faaliyetlerini kolaylaştırmak amacıyla gerçekleştirildiğini gösteriyor.

Öte yandan, İran içinden sızan kişiler tarafından İsfahan semalarına gönderilen quadcopterlerin radar ve savunma sistemlerini vurması ve başarılı olması halinde söz konusu bölgedeki savunma sistemlerinin işleyişini bozarak İsfahan'daki hedef ya da hedeflere yönelik olası bir İsrail saldırısını kolaylaştırması amaçlandı.

Ancak bu girişim başarısız oldu ve tüm mikro dronlar gökyüzünde imha edildi. Bu operasyonun son aşaması İsrail füzelerinin ateşlenmesini ve hedeflerin imha edilmesini içeriyordu. 

Bu operasyonda elde edilen bilgilere göre İsrail rejimi İran'a doğru 3 adet ROCKS ya da Blue Sparrow füzesi ya da bunların bir kombinasyonunu ateşledi.

Islamic World News, ''Tahminimiz İsrail savaş uçaklarının füzeleri işgal altındaki Filistin topraklarının sınırlarının en kuzeydoğu noktasından fırlattığı yönündedir. Alternatif olarak, ikinci senaryoda, İsrail savaş uçakları füzeleri Suriye sınırındaki Al Tanf askeri üssüne yakın bölgelerden, Ürdün ve Suriye arasındaki Al-Suwayda Valiliği sınır hattından geçerken İran'a doğru ateşlemiş olabilir.'' diyor. 

Saha incelemeleri ve füzelerin menzillerinin karşılaştırılması bu spekülasyonun doğruluk ihtimalini güçlendiriyor. İsrail saldırısıyla ilgili olarak, ateşlenen her üç füzenin ya da iticilerinin İran sınırından yaklaşık 100 kilometre uzakta düştüğünü ve hiçbir şekilde İran topraklarına ulaşmadığını belirtmek çok önemli oluyor bu noktada.

Analiz, füzelerin (Blue Sparrow gibi) sökülebilir savaş başlıklarına sahip olduğu ve füzelerin kalıntılarının aslında roket güçlendiricileri olduğu spekülasyonu dikkate alınsa bile, bu durumda, bu tür bir füzede ve bu tür bir yörünge ve yol geçişinde bile, gövdeden ayrıldıktan sonra füzelerin yaklaşık 100 kilometrelik bir mesafeyi kat edemeyeceği ve bu durumda füzelerin İran'a ulaşmadığını ısrarla belirtiyor. 

Bu nedenle İran topraklarına 450 kilometre daha girip İsfahan'a ulaşmaları olası değildir. İran'ın füze savunma sistemlerinden herhangi birinin aktif olmaması ve İran'da herhangi bir çarpma ya da hasar kanıtı bulunmaması, düşman mermilerinin İran topraklarına girmediğini bir kez daha gösteriyor.

Elde edilen sonuçlar, İsfahan'ın Avcı Hava Üssündeki S300 sistemlerinin hasar gördüğüne dair spekülasyonlar ve düşük kaliteli uydu görüntülerin doğru olmadığını ve eğer bir hasar varsa bu mikro insansız hava araçlarıyla ilgili olduğunu gösteriyor. 

Islamic World News, ''Mevcut yorumlar ışığında, İsrail füze saldırısının tamamen aşağılayıcı bir başarısızlıkla karşı karşıya kaldığı söylenmelidir. Dolayısıyla, pratikte, füzeler İran'a hiç ulaşmadığı için İran'ın misilleme operasyonlarına ihtiyacı reddedilmiştir. Ayrıca, geçmişte emsal teşkil eden birkaç mikro hava aracının uçuşu, İsrail rejimine karşı geniş çaplı bir füze operasyonu düzenlemek için gerekli bahaneyi sağlamamaktadır.'' diyerek analizini sürdürüyor.

Bu füze saldırısının başarısızlıkla sonuçlanmasına ilişkin olasılıklardan birinin, söz konusu füzelerin menzillerinde hata yaparak merkezleriyle iletişimlerini kaybetmiş olmaları ya da teknik arızalar nedeniyle havada parçalandıkları düşünülüyor.

Bir diğer ihtimal ise mikro hava araçlarının başarısızlığı ve İsfahan'daki radar ve savunma sistemlerine yönelik yıkıcı operasyonlar nedeniyle İsrail'in son aşamada saldırıdan pişmanlık duymuş olabileceği ve füzelerin iptal edilmiş olabileceği. Çünkü operasyon gerçekleştirilmiş ve füzeler İran topraklarında tamamen durdurulmuş olsaydı, bu İsrail için bir başka büyük utanç kaynağı olacak ve İran'ı çok daha büyük ölçekte bir misilleme yapmaya zorlayacaktı.

Bir diğer olasılık ise İran'ın radar ve savunma sistemlerinin çok güçlü bir elektronik ve siber savaşla füzelerin İran sınırlarına ulaşmasını engellemesi ve tehditleri İran sınırları dışında etkisiz hale getirmesi ki bu da çok yüksek seviyede bir elektronik savaş kabiliyeti gerektiriyor.

Bir başka olasılık da, ABD'nin gerilimin tırmanmasını önlemek için elektronik savaşa dahil olmak ve İsrail füzelerini durdurmak üzere harekete geçebileceği yönünde kayda geçti.

ABD, İsrail ve İran arasında geniş çaplı bir çatışmanın maliyet ve sonuçlarından derin endişe duymaktadır ve İran'ın İsrail'e yönelik kısa veya uzun vadeli misilleme saldırılarına karşı koyma kabiliyetinden yoksun olduğu biliniyor.

Islamic World News ''Son olasılık gizli müdahaleleri içerebilir ve İsrail füzeleri görünmeyen güçlerin kurbanı olabilir! İslam Devrimi'nden bu yana İran bu tür gizli müdahalelere bolca şahit olmuştur ve bu gibi meseleler İran için hiçbir şekilde garip ve beklenmedik bir konu değildir! Meşhur Tabas olayı bu tür gizli müdahalelerin resmi kayıtlara geçmiş bir başka örneğidir.'' diye analizini sonlandırıyor.