Dördüncü sanayi devriminde soykırım

img
Dördüncü sanayi devriminde soykırım YDH

İsrail'i yapay zeka savaş teknolojisi için bir test alanı olarak kullanan ABD ve Batı dünyası, İsrail'in 2018'de bağları koparan mermilerden bacakları sakat bırakan kelebek mermilerine kadar, deri yakan beyaz fosfordan bahsetmeye bile gerek duymadan, silahlarını acımasızca kullandığını görmezden geliyor.




YDH- İsrail'in öjeni ve bir kültürü yok etme arzusuyla beslenen soykırımının gayriinsani aracı Lavender sistemini tartışan metin, el-Meyadin'de Julia Kassem'in ''Genocide in the 4th industrial revolution - How the US is using 'Israel' to test its AI warfare'' başlığıyla yayınlandı. Geçtiğimiz haftalarda YDH olarak çevirdiğimiz 'Lavender': İsrail'in Gazze'deki bombalama çılgınlığını yöneten yapay zeka makinesi'' araştırmasıyla birlikte okunması gereken bu makale, soykırım amaçlı sistematik ve hesaplanmış bir yaklaşımda Yapay Zeka teknolojisinin neliği ve niteliğini gözler önüne seriyor. Keda Bakış YDH için çevirdi. 

                                                                                               *** 

REAIM konferansı Şubat 2023'te Hollanda'da gerçekleşti ve savaşta yapay zekanın sorumlu ve etik uygulamalarına odaklandı. Birkaç ay sonra, Eylül 2023'te, katılımcı ülkeler bir araya gelerek Yapay Zeka ve Otonominin Sorumlu Askeri Kullanımına İlişkin Siyasi Deklarasyonu imzaladı. Şaşırtıcı bir şekilde, Yapay Zeka teknolojisinde liderlik etme ve bunu küresel olarak ihraç etme hırsıyla bilinen İsrail, bildirgeyi imzalamamayı tercih etti.

Orta Doğu, Dördüncü Sanayi Devrimi sırasında ABD'nin bölge üzerinde ekonomik hakimiyet kurmaya çalışmasıyla Batı hegemonik geleneğinin devamına tanıklık etti. Bu arayışta Blackrock, Haliburton'un yerini alarak ABD kontrolünün sürdürülmesinde önemli bir sembol olarak ortaya çıktı. Bir ideolojiler savaşı gibi görünse de ABD, sanayisizleşme ve adem-i merkeziyetçilik konsensüsünü desteklemek için Avrupa Birliği ve ABD destekli sivil toplum kuruluşlarının desteği de dahil olmak üzere çeşitli araçlar kullandı. Buna ek olarak ABD, arzuladığı küresel teknokrasi için bir test alanı olarak “İsrail ”e bel bağladı ve Atlantikçi gündem, özellikle Filistin nüfusunu hedef alan güç kullanımı, gözetim, hapis ve veri toplama yoluyla uygulandı.

Doğal olarak Batılı ülkeler, İsrail'in 2018'de bağ yırtılmasına ve bacak sakatlığına neden olan kelebek mermilerinden, ciltte yanık etkisi yaratan beyaz fosfor kullanımına kadar uzanan silah testlerinin ciddi uygulamalarını görmezden gelmeyi tercih ediyor.

İsrail'in El Aksa Seli Operasyonu'nun ardından başlattığı ve “Demirden Kılıçlar Operasyonu” olarak bilinen son askeri operasyonu, dördüncü sanayi devrimi bağlamında gerçekleşen amansız bir kampanyadır. Bu operasyon, sadece direnişi bastırmak için değil, aynı zamanda veri güdümlü, yapay zeka güdümlü ve ekonomik güdümlü “bilgi” konsensüsü üzerindeki kontrollerini arttırmak ve genişletmek için başarısına güvenen Batılı hükümetlerden destek aldı. Biden yönetimi, İsrail'in soykırım eylemlerini kınamak yerine, bunları görmezden gelmekle kalmıyor, aynı zamanda Tel Aviv'in eski Google CEO'su Eric Schmitt'in kolluk kuvvetleri ve savaş alanlarında YZ tabanlı bir yönetişim sistemi vizyonunu uygulamasına da destek veriyor.

ABD'nin savaşta gelişmiş yapay zeka teknolojisini uygulaması, Gazze'deki en son yapay zeka güdümlü soykırımdan 6 yıl önce, 2017 yılında Project Maven aracılığıyla başladı. Google'ın eski CEO'su Eric Schmidt projenin destekçilerinden biriydi ve “savunma inovasyonu” başkanlığı görevini yürütüyordu. The New York Times'ta 2020 yılında yayınlanan bir makalede Schmidt'ten Silikon Vadisi ile askeri-endüstriyel kompleks arasındaki aracı olarak bahsediliyordu. Peter Thiel de Schmidt ile birlikte Project Maven'ı destekleyenler arasındaydı. Palantir Technologies'in başkanı Thiel, bu yılın Ocak ayında, Tel Aviv'in Gazze'ye yönelik kuşatma, saldırı ve soykırım operasyonlarında istihbarat teknolojisinin kullanımını ilerletmek amacıyla “İsrail'e” gitti. Bir risk sermayesi fonunu yönetmenin yanı sıra Thiel, 2003 yılında Palantir'i kurmak için 11 Eylül saldırılarının ardından artan güvenlik endişelerinden önemli ölçüde yararlandı. Palantir'i, Paypal'ın hileli finansal faaliyetleri tespit etmek için bir araç olarak işlev görmesine benzer şekilde, bir terörizm tespit aracına benzetti. “İsrail”, Gazze'ye yönelik acımasız kuşatması sırasında askeri büyük veri analizi için Palantir'e giderek daha fazla bağımlı hale geldi ve kendi benzer firmaları yerine ABD teknoloji devini tercih etti. Bu durum, İsrail'in 7 Ekim sonrası kaybettiği askeri ve güvenlik aygıtlarındaki boşlukları doldurmak için Washington'a olan bağımlılığındaki büyük artışa paralel olarak İsrail'in iç güvenliğinin ne kadar ağır hasar gördüğüne işaret ediyor.

2017'den bu yana, ABD'nin endüstriyel savaşının öncü bir unsuru olarak yapay zekanın gelişimi daha da hızlandı. Kuzey Carolina'daki ABD 18. Hava İndirme Kolordusu tarafından test edilen Maven yazılımının, bir tankı tanımlamada yaklaşık %60'lık hataya açık bir doğruluk oranıyla hedeflerini tespit ettiği kaydedildi - bu oran daha kötü hava koşullarında %30'a düşüyor. İsrail'in konuşlandırdığı Gospel ve yakın zamanda ortaya çıkan Lavender sistemleri, ABD'nin öncülük ettiği yapay zeka savaşının “İsrail'in” elit 8200 istihbarat birimi tarafından kullanılan savaş testini temsil ediyor - ki bu birim de güvenliğinin çöküşüyle mücadele etmeye devam ediyor, son olarak üst düzey bir yetkilinin kimliği İngiliz gazetesine sızdırıldı. “Tuğgeneral Y.S.” olarak tanımlanan asker, 2021 yılında “İnsan-Makine Ekibi” başlıklı bir kitap yayınladı: İnsan ve Yapay Zeka Arasında Dünyamızda Devrim Yaratacak Sinerji Nasıl Yaratılır?” başlıklı bir kitap yayınladı.

İsrail, yapay zeka destekli katliamını ilk kez Mayıs 2021'de İsrail'in “Duvarların Koruyucusu” adlı bombalama harekatıyla test etti. Bu, Tel Aviv'in dünyanın en büyük açık hava hapishanesindeki Filistinlileri deneysel denek olarak kullanarak yapay zeka teknolojisini ilk kez halka açık bir şekilde kullandığı anlamına geliyordu. 2023 yılında, “İsrail'in” elit 8200 istihbarat biriminden bir İsrail işgal güçleri subayı, Gazze'deki Hamas komutanlarını bulmak ve ortadan kaldırmak için yapay zekayı kullanmakla övünerek, “sistemin yüzlerce araştırmacının haftalarca uğraşacağı işi saniyeler içinde yaptığını” söyledi. 

“İsrail” kendisini dünyanın “teknoloji merkezi” olarak konumlandırdığı için, teknolojik deha ve inovasyonun bir işareti olmaktan ziyade, yapay zeka teknolojisine olan güveni, amaçların araçları haklı çıkardığı ve amaca uygunluğun hızla azalan emek yoğun potansiyele karşı koyması gereken savaşta askeri teknolojinin konuşlandırılmasında önemli bir adım oldu. İsrail'in yapay zeka teknolojisine olan hızlı güveni, yenilikçi bir hüner göstermiyor, çünkü bu, büyük ölçüde eksik olan yetenekli - ve iradeli - savaş gücünün boşluklarını doldurmak için bir koltuk değneği. 'TikTok Ordusu', savaşma iradesi olmadığı açık olan zorla askere alınanlardan oluşan yığınını sadece bir düğmeye basarak telafi etmeye çalıştı. 

ABD'nin 4. sanayi devrimini başlatarak üretim çıktısını ve artı değeri emek pahasına hızlandırmasına benzer şekilde, İsrail varlığı da gerçek bir savaş gücünün yokluğunda bu amaçlarını savaş alanına taşıyor. 

Gazze'deki soykırım üçüncü haftasına girerken ve Lavender sistemleri Filistinli direnişçilerin 37 binden fazla evini işaretlerken, Beyaz Saray “yapay zeka güvenliği ve emniyeti” konusunda bir Yürütme Emri yayınladı.

İcra Emri savaşla ilgili herhangi bir şeyden bahsetmezken, 11 gün sonra ABD, yapay zekanın askeri alanda sorumlu kullanımı konusunda uluslararası kabul görmüş bir çerçeve oluşturmayı amaçlayan “Yapay Zeka ve Otonominin Sorumlu Askeri Kullanımı” konulu bir bildiride Şubat 2024 itibariyle 51 devlet üye ancak İsrail dahil değil.

Öjenik ve Teknoloji 

Lavender AI sistemini ifşa ve teşhir eden ve geniş çapta dolaşıma giren +972 makalesi, İsrail'in “Gospel” sistemini kullandığına dair daha fazla haber yapılmasından aylar sonra daha yaygın bir şekilde bilinir hale geldi. 

Yine de İsrail'in soykırım araçları, +972 soruşturmasının çizdiği aceleci, hesapsız ve gelişigüzel tablonun aksine, kasıtlı öjenik kaynaklı soykırım uygulamak için kasıtlı bir etkiyi temsil ediyordu. İsrail, Lavender sistemi tarafından “Hamas hedefleri” olarak işaretlenen yerlere dayanarak tüm soyları ortadan kaldırarak, yalnızca “potansiyel ve gelecekteki savaşçılar” olarak gördüğü kişileri değil, aynı zamanda sanatçıları, yazarları, akademisyenleri, sağlık sistemini ve sağlık çalışanlarını da ortadan kaldırmaya çalışmaktadır. İsrail rejiminin defalarca yaptığı açıklamalar, sadece “gerçek” kan bağlarını değil, ideolojik, entelektüel ve beceriye dayalı olanları da ortadan kaldırma niyetlerini ortaya koyuyor.

ABD, yapay zekanın önümüzdeki yıl internet içeriğinin %90'ından fazlasını oluşturmasını hedeflerken, derin sahte teknolojide öncülük ederken ve sosyal medya ve Google'ı yardımcı polis aygıtları olarak silahlandırmayı genişletirken, kendisini savaş gücü, kara oyunu veya savaşçıları olmayan iyi donanımlı bir hava kuvvetleri ordusu olmadan bulan İsrail, bu sefer Yapay zekanın savaşta kullanımını mükemmelleştirmeye çalışıyor. Mayıs 2021'de İsrail, 2023'ün “Demirden Kılıçlar ‘ında genişletilmiş ilk ’Yapay Zekâ Savaşı ‘nın reklamını yaptı; İsrail, öldürme kapsamını büyük ölçüde genişletmek için hedef oluşturma platformu ’İncil ”i uyguladı. Platform sadece Filistinli direnişçilerin ve yetkililerin cerrahi olarak öldürülmesini değil, aynı zamanda Filistin'in sadece savaşçılarından ve gelecekteki savaşçılarından değil, aynı zamanda yönetim, eğitim sistemleri, dokümantasyon, kayıt tutma ve hastane sistemlerinden de silinmesini sağlamak için NSO'nun Pegasus casus yazılımının ilişkilendirme yoluyla ölüm paternini yeniden üreterek soyların tamamen silinmesini sağladı. Onun yerine Batı, Google tarafından tasarlanan teknokratik yönetim sistemini, Biden'ın göstermelik Filistin Yönetimi liderliğindeki komprador yönetim çerçevesi altında inşa edecektir.

İsrail olarak bilinen rejim, İsrail işgal güçleri ruhani liderleri Rafael Eliyahu Mali veya Haham Yaron Reuven'in bebekleri öldürme emirlerinden Netanyahu'nun Gazze'yi “Amalek ”e benzetmesine kadar, ilgili şiddet eylemleri için metinsel doğrulamaya güveniyor, ancak İsrail'in stratejisinin ardındaki gerçek kutsal metin mantığı, John Stuart Mill'in izinden giderek, sonuçların tek başına yöntemleri doğruladığı faydacı liberalizmden kaynaklanıyor. Aksiyomatik Batılının “ışığın çocuğu” olmaya dair temel inancı, “karanlığın çocukları”nı fethetmeyi her zaman haklı çıkarır.
 



Makaleler

Güncel