Amerikan üniversitelerinde İsrail şiddeti

img
Amerikan üniversitelerinde İsrail şiddeti YDH

ABD polisinin, ülke genelindeki üniversite kampüslerinde Filistin yanlısı protestoculara karşı başlattığı baskılar sırasında 500'den fazla protestocuyu gözaltına aldığı bildirildi.




YDH- Press TV’de yayımlanan habere göre, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırımı protesto etmek için Massachusetts'ten California'ya kadar polisin uyarılarına rağmen kamp kuran göstericilere karşı tahriş edici kimyasal maddeler ve şok tabancaları kullandı.

Ohio Eyalet Üniversitesi, Minnesota Üniversitesi, Indiana Üniversitesi ve Princeton Üniversitesi gibi okullarda protestocular tutuklandı.

Atlanta'daki Emory Üniversitesi'nde polis, aralarında Atlanta'daki diğer üniversitelerden öğrencilerin ve bölgedeki aktivistlerin de bulunduğu protestocularla çatıştı ve aralarında öğretim üyelerinin de bulunduğu onlarca protestocuyu gözaltına aldı.

Sosyal medyada paylaşılan videolarda polis memurlarının protestocuları gözaltına almak için göz yaşartıcı gaz, şok tabancası ve kelepçe kullandığı görülüyor.

Emory'nin kamu güvenliğinden sorumlu başkan yardımcısı Cheryl Elliott yaptığı açıklamada, protestocuların yapılan uyarıları dikkate almaması üzerine kolluk kuvvetlerinin kalabalığı dağıtmak için "yere tahriş edici kimyasal maddeler bıraktığını" söyledi.

Elliott, aralarında Emory topluluğunun 20 üyesinin de bulunduğu 28 protestocunun tutuklandığını ve "bazılarının serbest bırakıldığını" söyledi.

"Gözaltında tutulan Emory topluluğu üyelerinin serbest bırakılmasını hızlandırmak için müdahale eden kurumlarla birlikte çalışıyoruz."

Boston'daki Emerson College'da da polis bir kampı yıktı ve perşembe erken saatlerde 100'den fazla göstericiyi tutukladı.

Polis Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde 93 kişiyi gözaltına aldı.

Austin'deki Teksas Üniversitesi'nde ise 60 protestocu tutuklandı.

Olayda, öğretim üyeleri bir mitingde toplanarak protestoculara karşı itidalli davranan kolluk kuvvetlerini övdükten sonra okulun başkanı Jay Hartzell'i istifaya çağırdı.

Columbia, Yale, Brown ve New York Üniversitelerindeki tutuklamaların ardından gelen bu son tutuklamalar, Başkan Joe Biden'ın çarşamba günü İsrail'e 26 milyar dolarlık savaş yardımını onaylamasının ardından artan sayıda öğrencinin protestolara katılmasıyla gerçekleşti.

Amerika Birleşik Devletleri'nin dört bir yanında öğrenci ve aktivist grupları üniversite yönetimlerinden, Gazze Şeridi'ne yönelik savaşında Ekim ayı başından bu yana 34 bin 300’den fazla insanın ölümüne neden olan İsrail ile mali bağlarını kesmelerini talep ediyor.



Makaleler

Güncel