Hamas ve el-Fetih Pekin’de

img
Hamas ve el-Fetih Pekin’de YDH

Çin'deki Hamas-Fetih buluşmasında geçici hükümet için görüşmeler yapıldığı bildirildi.




YDH- El-Meyadin'e konuşan Filistinli kaynaklar Hamas ve el-Fetih arasında Çin'de yapılan görüşmede, Gazze'de devam eden soykırım konusunda Filistinli gruplar arasında ortak bir tavır sergilenmesinin öneminin ele alındığını söyledi.

El-Meyadin'e konuşan Filistinli kaynaklar, Hamas ve el-Fetih arasında Çin'in başkenti Pekin'de yapılan toplantının sonuçlarını açıkladı.

Kaynaklar, iki grubun İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırım savaşına karşı Filistinli grupların tutumunun birlikteliğinin önemi konusunda mutabık kaldıklarını, ateşkesin ve İsrail işgal güçlerinin Şerit'ten tamamen çekilmesinin ehemmiyetini vurguladıklarını bildirdi.

Bu bağlamda gruplar ayrıca, "Şerid’e acil yardım ulaştırmak için ortak ulusal çabaları koordine etme ve Gazze'deki ilgili taraflarla düzenleme ve takip” için Kahire'de ortak bir ikili komite kurma konusunda anlaştı.

Kaynaklara göre, toplantıda ayrıca, Batı Şeria ve Kudüs'te köy ve kasabalara yönelik yerleşimci saldırılarının yanı sıra İsrail işgalinin Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarına karşı koymak için yapılacak çalışmaların koordine edilmesi vurgulandı.

Bunlar haricinde toplantıda, tutuklular konusunun önceliğine ve İsrail işgal hapishanelerinde maruz kaldıkları bu zor aşamada onların haklarını korumanın ve onları desteklemenin gerekliliğine vurgu yapıldığı kaydedildi.

Öte yandan kaynaklar, toplantıda Hamas ve el-Fetih'in "Filistin Kurtuluş Örgütü çerçevesinde, bu konuda daha önce varılan anlaşmalar temelinde, tüm Filistinli güçleri ve grupları birleştirerek" birliğin ve bölünmüşlüğe son vermenin gerekliliğini teyit ettiklerini bildirdi.

Tarafların ayrıca, soykırım savaşı sırasında ya da sonrasında, yardım çabaları, saldırının etkilerinin hafifletilmesi ve Gazze'nin yeniden inşası gibi teknik ve idari görevlerle yükümlü, gruplar üstü bir ulusal birlik hükümeti kurulmasının önemini vurguladıkları açıklandı.

Bu hükümetin aynı zamanda Filistin kurumlarını birleştirmek ve "İsrail ve Amerika'nın bölünme bahanesini ortadan kaldırmak için" genel seçimlere hazırlanmak için çalışacağı kaydedildi.

Kaynaklar, toplantıda Çin'in desteğiyle Filistin birliğinin güçlendirilmesine ve "işgalin sona erdirilmesine ve Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Kudüs'te uluslararası kararlara uygun bir Filistin devletinin kurulmasına katkıda bulunacak" bir anlaşmaya varıldığını doğruladı.

El-Meyadin'e bilgi veren kaynaklar, toplantının sonuçlarının 14 Haziran 2024'te Pekin'de yapılacak bir sonraki toplantının gündemini oluşturduğunu belirtti.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Pekin'in "Filistin uzlaşısını geliştirmek için derin ve samimi diyalog" yürütmek üzere Hamas ve el-Fetih arasındaki görüşmelere ev sahipliği yaptığını duyurdu.

Çin Dışişleri Bakanlığı her iki tarafın da "diyalog yoluyla uzlaşıya varmak için siyasi istekliliklerini ifade ettiklerini" belirterek, gelecekteki diyalog için fikirler üzerinde anlaşmaya vardıklarını ve "mümkün olan en kısa sürede Filistin birliğini sağlamak için diyaloğa devam edeceklerini" ifade etti.

Bakanlık ayrıca, Hamas ve el-Fetih'in Çin'in Filistin halkına verdiği destek için derin takdirlerini ifade ettiklerini belirtti.



Makaleler

Güncel