Netanyahu'dan Biden'a: İsrail'in yalnız kalması gerekiyorsa sorun yok

img
Netanyahu'dan Biden'a: İsrail'in yalnız kalması gerekiyorsa sorun yok YDH

İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Başkanı Biden'ın Refah'ın işgal edilmesi halinde askeri yardımı askıya alma tehdidine "İsrail'in yalnız kalması gerekiyorsa kalır," yanıtını verdi.




YDH - İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD Başkanı  Joe Biden'ın Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinin işgal edilmesi halinde Siyonist rejime askeri yardımı askıya alma tehdidine yanıt verdi.

Dün yayımladığı video mesajda Netanyahu, "İsrail'in yalnız kalması gerekiyorsa kalır," ifadesini kulladı.

Biden, çarşamba günü CNN'e verdiği mülakatta İsrail'in Refah'taki işgali sürdürmesi halinde ABD'nin İsrail'e top mermisi ve savaş uçakları için bomba tedarik etmeyi durduracağı uyarısında bulundu.

Biden'ın ültimatomu, İsrail'in Refah'a kara harekâtı düzenlemesinin saldırı silahlarının tedarikinin durdurulmasıyla sonuçlanacağı yönünde kamuoyu önündeki ilk açıklaması oldu.

Video mesajında Netanyahu, Gazze'deki savaşı İsrail'in 1948'deki işgale benzeterek, "O zaman da İsrail'e silah ambargosu vardı ama biz kazandık. Bugün çok daha güçlüyüz... Gerekirse tırnaklarımızla savaşırız," dedi.

Öte yandan yine perşembe günü bir mülakatta Netanyahu, Biden ile mevcut anlaşmazlığın üstesinden gelebileceklerini umduğunu, ancak İsrail'in Refah da dahil olmak üzere 'Hamas'ı yenmek için ne gerekiyorsa yapacağını' vurguladı.

Savaş Kabinesi üyesi ve Netanyahu'nun başlıca rakiplerinden biri olan Benny Gantz ise yaptığı açıklamada, 'ABD'nin hayati silah sevkiyatlarının' devam edeceğinden emin olduğunu belirtti.

Axios portalına konuşan eski bir İsrailli yetkili, Biden'ın açıklamasının İsrail hükümetinde, özellikle de orduda birçok yetkiliyi şoke ettiğini bildirdi.

Eski yetkili, ordu içinde Biden yönetimiyle tırmanan kriz konusunda büyük endişe olduğunu da sözlerine ekledi.

Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında İsrail'in Refah işgali için için yeterli silaha sahip olduğunu ve Biden yönetimiyle olan anlaşmazlıkların 'kapalı kapılar ardında' çözüleceğini kaydetti.

Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby de düzenlediği basın toplantısında, Biden'ın İsrail'e ihtiyaç duyduğu askeri kabiliyetleri sağlamaya devam edeceğini, fakat Başkan'ın İsrail'in Refah'ta belirli ABD yapımı silahları kullanmasını istemediğini öne sürdü.

Kirby, İsrail hükümetinin Biden'ın tutumunu bir süredir bildiğini ve ABD'nin Refah'ta geniş çaplı kara harekatına alternatifler sunduğunu söyledi.

Kirby, bu alternatiflerden birinin Mısır-Gazze sınırının 'Hamas'ın silah kaçakçılığı yapamayacağı şekilde güvence altına alınması' olduğunu, bir diğer alternatifin ise Yahya Sinvar gibi Hamas liderlerini hedef almak olduğunu savundu.