İsrailli yetkiliden Yemen’le ilgili itiraf

img
İsrailli yetkiliden Yemen’le ilgili itiraf YDH

İsrailli bir yetkili, Güney Yemen Geçiş Konseyi ile olan yakın ilişkilerini itiraf etti.




YDH- El-Mesire’nin bildirdiğine göre, İsrailli bir yetkili yaptığı açıklamada, İsrail’in Yemen'in güney ve doğu vilayetlerindeki BAE işgaliyle bağlantılı Güney Yemen Geçiş Konseyi ile “sağlam ve yakın” bir “normalleşme” ilişkisi kurduğunu doğruladı.

İsrail Bölgesel Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü Direktörü Moshe Terdiman, “normalleşme” anlaşmalarının Güney Yemen Geçiş Konseyi ile “olumlu” ilişkileri kolaylaştırdığını belirtti.

Bu gelişmenin, Birleşik Arap Emirlikleri destekli Güney Yemen Geçiş Konseyi'nin ABD'nin Yemen'e yönelik herhangi bir askeri harekâtına katılmak için birçok kez hizmet sunmaya devam etmesiyle ortaya çıktığı bildirildi.

Bunun amacının, Yemen Silahlı Kuvvetleri'nin İsrail seyrüseferine uyguladığı ablukayı kaldırmak ve İsrail gemilerinin Kızıldeniz, Umman Denizi ve Bab el-Mendeb Boğazı'ndan geçmesini engellemek olduğu aktarıldı.

Daha önce Konsey’in Başkanı Aydarus Zubeydi, milislerinin Kızıldeniz'de Yemen Silahlı Kuvvetleri’ne karşı koyan herhangi bir gücün yanında olduğunu açıkça belirtmişti.

Sana ile her düzeyde, özellikle de askeri olarak karşı karşıya gelmek için çalışmaya hazır olduğunu bildirmişti.

Yemen Savaş Medyası sorumlusu Albay Necib el-Ansi de dün bir açıklama yaparak, Yemen istihbarat birimlerinin, Yemen'in füze ve insansız hava aracı kabiliyetleri hakkında istihbarat toplayan İsrailli bir casusluk şebekesinin üyelerini tespit ederek tutukladığını duyurmuştu.

İsrail rejiminin Gazze'ye yönelik saldırılarının başlamasından bu yana Yemen Silahlı Kuvvetleri İsrail’e karşı üç “aşamalı bir tırmanış” başlattığını ilan etmişti. Kızıldeniz'de İsrail’e yönelik deniz seyrüsefer yasağı ile başlayan bu süreç, İsrail’le bağlantılı gemilere yönelik kısıtlamalarla devam etti.

İsrail’in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ederken, Yemen Silahlı Kuvvetleri de operasyonlarını Umman Denizi'ndeki İsrail gemilerinin seyrüseferini hedef alarak Hint Okyanusu'na kadar genişletti. Bu eylemlerin ayrıca, ABD-İngiliz koalisyonunun Yemen'e yönelik saldırganlığına da bir yanıt olduğu vurgulandı.

Yemen Silahlı Kuvvetleri Yemen limanları yakınlarında İsrail bağlantılı gemilere saldırılar düzenledi. Özellikle 19 Kasım'da Tel Aviv rejimi ile bağlantılı bir gemiyi durdurarak el koydular.

Bu deniz saldırıları dünyanın en büyük denizcilik ve petrol şirketlerinden bazılarını en kritik deniz ticaret yollarından birinden geçişi askıya almak zorunda bıraktı.

İsrail'e giden tankerler artık Süveyş Kanalı'ndan geçmek yerine Afrika kıtasını dolaşarak yolculuklarına binlerce mil ekleyerek alternatif rotaları tercih ediyor.

Yemen Silahlı Kuvvetleri sözcüsü Tuğgeneral Yahya Seri geçtiğimiz cuma günü yaptığı açıklamada, silahlı kuvvetlerin hedef kapsamını Akdeniz'deki İsrail’le ilişkili gemileri kapsayacak şekilde genişleterek “gerilimin dördüncü aşamasını” başlattığını duyurmuştu.

Yemen Ensarullah Lideri Abdulmelik el-Husi de İsrail'in Refah'a yönelik saldırısının Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin dördüncü tırmanma aşamasını içerdiğini söylemiş ve “düşmana mal tedarik eden veya taşıyan herhangi bir şirketin gemilerini ve gidebilecekleri herhangi bir yönü hedef aldığını” vurgulamıştı.