İsrail kara birliklerinin Refah'ın doğusuna doğru ilerlemesi devam ederken, Mısırlı askeri yetkililerin İsrailli mevkidaşlarıyla planlanan görüşmeleri aniden iptal ettiği bildirildi.
YDH- İbranice yayın yapan I24'ün 13 Mayıs tarihli haberine göre, İsrail'in Mısır sınır kapısını ele geçirmesi ve kentte devam eden askeri operasyonlarının ardından Refah konusundaki endişeler artarken, Mısırlı askeri yetkililer İsrailli mevkidaşlarıyla planlanan görüşmeleri aniden iptal etti.
I24'ün haberine göre İsrailli kaynaklar “ani iptalin iki ülke arasında derinleşen diplomatik krize işaret ettiğini” açıkladı.
Kaynaklardan biri, Kahire ve Tel Aviv arasındaki tarihi işbirliği göz önüne alındığında Mısır'ın kararının “ihanet” anlamına geldiğini söyledi.
İptallerin, İsrail'in Gazze'nin en güneyindeki Refah kentine düzenlediği ve Mısır'ın uzun süredir “endişelerini” dile getirdiği askeri operasyonun bir sonucu olduğu bildiriliyor.
Üst düzey bir Mısırlı yetkili 12 Mayıs'ta Associated Press'e yaptığı açıklamada Mısır'ın Refah'taki durumla ilgili olarak İsrail, ABD ve AB ülkelerine şikayette bulunduğunu ve iki ülke arasında onlarca yıldır yürürlükte olan barış anlaşmasının “yüksek risk” altında olabileceği uyarısında bulunduğunu söyledi.
Yetkililer bunun, Mısır'ın ilişkileri kesme tehdidinde bulunduğuna dair haberlerin ilk yayılışı olmadığını söylüyorlar.
Şubat ayında Batı medyası yetkililere dayanarak Mısır'ın İsrail'in Refah'a girmesi halinde Camp David Anlaşmalarını askıya almakla tehdit ettiğini yazmıştı.
İsrail güçleri geçtiğimiz hafta Mısır ile olan Refah sınır kapısına baskın düzenleyerek kontrolü ele geçirmişti.
Aralarında çocukların da bulunduğu onlarca sivil öldürülürken, jetler en güneydeki kenti yoğun bir şekilde bombalamaya devam ediyor.
İsrail kara birlikleri şu anda Refah'ın doğusundan içeri doğru ilerliyor ve ordu ile Filistinli direnişçiler arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.
İsrailli yetkililer aylardır, Hamas'ın “son kalesi” olduğunu söylediği kenti işgal edeceği sözünü veriyor.
Geçtiğimiz ay çıkan haberlerde İsrail'in Refah'a yönelik planları konusunda Mısır'ı “bilgilendirdiği” ve Kahire'nin, çoğu Gazze'nin diğer bölgelerinden göç ettirilen bir milyondan fazla kuşatma altındaki Filistinlinin yaşadığı kenti tahliye etme çabalarına dahil olduğu belirtilmişti.
Savaşın başlamasından bu yana, Refah'a saldırılması halinde Filistinli mültecilerin kendi topraklarına akın etmesinden duyduğu “endişeyi” dile getiren Mısır, Gazzelilerin Sina çölüne kitlesel olarak göç etmesine izin vermeyeceğini vurguladı.