ABD, İsrail'e 1 milyar dolarlık silah sevkiyatı yapmayı planlıyor

img
ABD, İsrail'e 1 milyar dolarlık silah sevkiyatı yapmayı planlıyor YDH

Amerikan basını, Joe Biden yönetiminin İsrail'e 1 milyar doları aşan bir silah ve mühimmat paketi sunma niyetinde olduğunu bildirdi.




YDH - Wall Street Journal'ın (WSJ) haberine göre ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, İsrail'e 2 bin kiloluk bomba ve top mermisi sevkiyatını durdurmasının üzerinden bir hafta geçmeden, dün Kongre'ye İsrail'e 1 milyar doları aşan bir silah ve mühimmat paketi sunma niyetini bildirdi.

Habere göre yeni paket toplam 700 milyon dolarlık tank mühimmatı, 500 milyon dolarlık taktik araçlar ve 60 milyon dolarlık havan topu bombalarından oluşuyor.

Paketin onaylanmasının daha ileri aşamalardan geçmesi gerekiyor ve tedarik yıllara yayılacak.

Biden yönetimi, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentini hedef alan saldırı karşısında Siyonist rejime silah sevkiyatını çekme tehdidinde bulunmuştu. Biden, aynı zamanda ABD'nin başta Demir Kubbe hava savunma sistemi olmak üzere İsrail'e 'savunma silahları' sağlamaya devam edeceğini söylemişti.

ABD Kongresi, kısa bir süre önce 26 milyar dolarlık bir yardım paketini onayladı ve bunun 9 milyar doları Gazze Şeridi'ne insani yardım için ayrıldı.

İsrail'in hava savunma sistemleri için 5,2 milyar dolar ve topçu mermileri için 1 milyar dolar ayrıldı.

Biden yönetimi, Gazze'deki soykırım harekatı sırasında İsrail'e askeri teçhizat sağlarken, örneğin 147,5 milyon dolarlık 155 milimetrelik top mermisi satışında olduğu gibi, Kongre'yi birden fazla kez bypass etmişti.

Ancak Dışişleri Bakanlığı, belirli bir eşiğin üzerindeki diğer ülkelere yapılan silah satışları konusunda Kongre'yi bilgilendirmekle yükümlü.



Makaleler

Güncel