Siyonist yerleşimciler Gazze'ye giden yardım konvoyuna saldırdı

img
Siyonist yerleşimciler Gazze'ye giden yardım konvoyuna saldırdı YDH

İsrailli yerleşimciler, pazartesi günü Gazze'ye giden ve gıda malzemesi taşıyan kamyonların önünü kesti.




YDH - İşgal altındaki Batı Şeria'da Siyonist İsrailli yerleşimciler, Gazze'ye giden ve gıda malzemesi taşıyan kamyonlara saldırdı.

Kamyonlar, El Halil şehrinin batısında, Batı Şeria'dan İsrail'e açılan bir sınır kapısı olan Tarkumiye kontol noktasında kendilerine 'Tsav 9' adını veren faşist yerleşimcilerinin saldırısına uğradı.

Saldırılara karşı çıkan ve olaya tanık olan İsrailli barış aktivisti Sapir Sluzker Amran, CBS News televizyonuna verdiği demeçte, kamyonları durduran ve ardından yiyecekleri yere atan grubun çoğunlukla İsrailli yerleşimciler ve aşırılıkçılardan oluştuğunu belirtti.

Amran, "Çoğu yerleşimciydi. Onlar da orada yaşıyor, bölgedeki yerleşimlerde yaşıyorlar. Hepsinin ortak özelliği sağcı Siyonist örgütlere bağı olmaları. Bizim deyimimizle dinci milliyetçi akımdan," dedi.

Amran, tarafından çekilen ve kanal ile paylaşılan video ve fotoğraflarda protestocuların bir yardım kamyonuna tırmandıkları ve gıda paketlerini yol kenarına attıkları görülüyor.

Diğer görüntülerde ise protestocuların araçlardan büyük çuvallarla un attıkları görülüyor.

ABD 'tam bir rezalet' olarak nitelendirdi

Bununla beraber hafta başında Beyaz Saray'da düzenlenen basın toplantısında Başkan Joe Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, saldırıyı kınadı.

Sullivan, "Ürdün'den Gazze'ye insani yardım götürmek üzere yola çıkan konvoylara saldıran ve yağmalayan insanların olması tam bir rezalettir. Buna karşılık vermek için elimizdeki araçlara bakıyoruz ve endişelerimizi İsrail hükümetinin en üst düzeyinde de dile getiriyoruz. Bu konuda hiçbir çekincemiz yok  ve yaşananları tamamen ve kesinlikle kabul edilemez buluyoruz," diye konuştu.

Yardım konvoyuna yönelik saldırının arkasında kim vardı?

Tsav 9, Gazze'ye yardım gönderilmesine karşı çıkan sağcı bir örgütlerin başında geliyor.

Pazartesi günü yardım konvoyuna yapılan saldırının görüntülerini ve videosunu X hesabından paylaşan örgüt, İbranice olarak Filistin topraklarındaki tüm İsrailli esirler serbest bırakılana kadar Gazze'ye yardımı durdurma misyonunu ifade eden bir satır taşıyor. 

Örgütün, X (eski adıyla Twitter) hesabında "Kaçırılanların sonuncusu da dönene kadar hiçbir yardım geçmeyecek," ifadelerine yer veriliyor.

Amran, "Birkaç ay önce başladılar, çok para topluyorlar ve hükümet içinde pek çok destekçileri var," diyerek örgütün İsrail ordusu ve polis güçleriyle yakın teması olduğuna dikkat çekti.

Amran, "Kamyonların ne zaman geleceğini önceden biliyorlar ve bunu sosyal medyada, WhatsApp gruplarında yayınlıyorlar ve insanlardan katılmalarını ve yardımı engellemelerini ya da zarar vermelerini istiyorlar," diye ekledi.



Makaleler

Güncel