İngiliz Finacial Times gazetesi, BAE, Mısır ve Fas'ın Gazze Şeridi'nde savaş sona erdikten sonra ABD öncülüğünde kurulacak olan barış gücüne katılmayı planladıklarını bildirdi.
YDH - Financial Times'a (FT) konuşan Batılı ve Arap yetkililere göre Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Fas makamları, soykırım harekatı sona erdiğinde Gazze'de bir 'barış gücü' oluşturulması yönünde ABD öncülüğünde başlatılan girişime katılmayı düşünüyor.
İsmi açıklanmayan Batılı bir yetkili, gazeteye verdiği demeçte, "Mısır, BAE ve Fas dahil olmak üzere üç Arap ülkesi ilk görüşmeleri yaptı, ancak önce ABD'nin bir Filistin devletini tanımasını istiyorlar," ifadelerini kullandı.
Haberde, Washington'un girişiminin karşılaştığı bir diğer engelin de ilgili Arap tarafların savaş sonrası gücün 'ABD öncülüğünde faaliyet göstermesi' konusunda ısrarcı olmaları olduğuna dikkat çekildi.
Görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir başka yetkili, FT'ye yaptığı açıklamada "(Washington) bir istikrar gücü için ivme yaratmaya çalışıyor, ancak Amerikan politikası sahada Amerikan askeri olmayacağı konusunda oldukça kararlı, bu nedenle bunu başkalarının yapması gerektiğini söylemeleri zor ve oraya ulaşmak için başka yollar olabilir ve olası bir çaba ABD'nin liderliğinde olmalı," dedi.
Mart ayı sonunda Politico, ABD'li yetkililerin Arap ortaklarıyla 'savaş sonrası Gazze'nin istikrara kavuşturulmasına' yönelik seçenekler hakkında 'ön görüşmeler' başlattığını ve bu görüşmeler arasında Pentagon'un 'çok uluslu bir gücün ya da Filistinli bir barış gücü ekibinin' finanse edilmesine yardımcı olması önerisinin de yer aldığını bildirmişti.
Gazeteye konuşan üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, "Kriz sona erdiğinde Gazze'de geçici yönetim ve güvenlik yapılarına ilişkin çeşitli senaryolar üzerinde ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz. Hem İsraillilerle hem de ortaklarımızla, doğru zaman geldiğinde Gazze'de ertesi gün için kilit unsurlar hakkında bir dizi görüşme yaptık," diye konuşmuştu.
Öte yandan FT'nin son bilgilerle ilgili sorusu üzerine bir ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Washington'un 'bölgedeki ortaklarıyla savaş sonrası Gazze'ye dair' görüşmeler yaptığını doğruladı ve birçoğunun 'koşullar elverdiğinde yapıcı bir rol oynama isteğini' paylaştığını vurguladı.
Sözcü, "Gazze'nin yönetişim, güvenlik ve insani çabalarını desteklemek için pek çok ülkenin adım atmasına ihtiyaç duyulmaya devam edecektir," diye ekledi.
Washington'un planının önündeki bir diğer engel de İsrail hükümeti; zira Başbakan Benyamin Netanyahu, işgal rejiminin uzun vadede bölgenin güvenliğine kontrolünde tutması konusunda ısrarcı.
FT'ye konuşan Batılı yetkili, "İsrail bu konuda herkesle konuşmayı reddediyor; inkâr içinde. Diğer herkes de birbirinin arkasından konuşuyor. Arap devletleri Batı'nın bir Filistin devletini tanıması gerektiğini söylüyor ama büyük Batılı devletlerin çok azı bunu yapmaya gerçek manada yakın," değerlendirmesini yaptı.