İran: BRICS, adil bir dünya inşa etmeye yönelik çabaların merkezinde

img
İran: BRICS, adil bir dünya inşa etmeye yönelik çabaların merkezinde YDH

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bakıri Keni, BRICS'in 'adil bir dünya inşa etmeye yönelik küresel çabaların merkezinde' olduğunu söyledi.




YDH - İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bakıri Keni, gelişmekte olan ekonomilerden oluşan BRICS grubunun adalet temelli bir dünya kurma ve bağımsız ülkelerin çıkarlarına hizmet etme yönündeki uluslararası iradenin çekirdeği olduğunu belirtti.

Ali Bakıri, Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti'ne bağlı Kazan'da düzenlenen 15. Rusya-İslam Dünyası Uluslararası Ekonomi Forumu'nda açıklamalarda bulundu.

Ali Bakıri, İran ile Rusya'nın adil bir dünya kurmak üzere BRICS'in aktif ve ortak yeteneklerinden yararlanmaya kararlı olduğunu dile getirdi.

Bakan Yardımcısı, "BRICS grubundaki kesin irademiz, uluslararası ilişkilerde daha etkin ve verimli bir şekilde hareket etmek için diğer bölgesel ve uluslararası aktörlerin katılımına zemin hazırlamaktır," ifadelerini kullandı.

Öte yandan Ali Bakıri, başta Brezilya, Güney Afrika ve Hindistan olmak üzere BRICS üyesi ülkelerin, bağımsız ülkelerin dünya genelinde barışı ve ulusların refahını teşvik edecek adil bir dünyanın yaratılmasında rol oynamalarına yardımcı olabileceklerini de sözlerine ekledi.

İran, Arjantin, Mısır, Etiyopya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ile birlikte gruba tam üye olarak kabul edildiğini açıklamasından beş ay sonra, 2024 yılının başında BRICS'e resmen üye oldu.

BRICS, başlangıçta Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşuyordu ve bu ülkeler toplamda küresel nüfusun yaklaşık yüzde 40'ını ve dünya gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYİH) dörtte birini temsil ediyordu.

Tahran, BRICS'e üye olmak isteyen onlarca ülke arasındaydı ve katılım için resmi başvuruda bulunmuştu.

Bakırı, ayrıca İran'ın Rusya-İslam Dünyası Ekonomi Forumu'na aktif olarak katıldığını ve gelişmiş iş birliğinin önündeki engelleri kaldırmak için elinden gelen çabayı göstermeye çalıştığını vurguladı.

Ali Bakıri Keni, ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i yeniden seçilmesinden dolayı kutladı ve Tahran ile Moskova'nın bölgesel ve uluslararası düzeyde tüm alanlarda samimi ilişkilerini daha da geliştirmesini umduğunu ifade etti.