Üç Avrupa ülkesi Filistin devletini tanıdı

img
Üç Avrupa ülkesi Filistin devletini tanıdı YDH

İrlanda, İspanya ve Norveç Filistin devletini resmen tanıyacaklarını açıkladı, daha fazla Avrupa ülkesinin de aynı yönde adım atması bekleniyor.




YDH - İrlanda, İspanya ve Norveç hükümetleri, egemen bir Filistin devletini tanıyacaklarını yönünde açıklama yaptı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Poltikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'e göre, Slovenya, Malta ve muhtemelen Belçika'nın da bu yönde adım atması bekleniyor.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Støre, yaptığı açıklamada, "Tanıma olmazsa Orta Doğu'da barış olamaz," diyerek ülkesinin 28 Mayıs itibariyle Filistin devletini tanıyacağını söyledi.

Aynı şekilde İspanya Başbakanı Pedro Sánchez de parlamentoda açıklamasında ülkesinin 28 Mayıs'ta Filistin'i bir devlet olarak tanıyacağını bildirdi.

Öte yandan İrlanda Başbakanı Simon Harris, ülkesinin de Filistin devletini tanıyacağını belirterek önümüzdeki haftalarda diğer ülkelerin de aynı adımı atmalarını beklediğini sözlerine ekledi.

Harris, kararın barış çabalarını tamamlayacağını ve iki devletli çözümü destekleyeceğini vurguladı.

Bunun yanı sıra İsrail Dışişleri Bakanlığı, karara tepki göstererek bunun 'daha fazla teröre ve istikrarsızlığa yol açacağını ve barış umutlarını tehlikeye atacağını' savundu.

Bakanlığın sosyal medya paylaşımında "Hamas'ın elinde piyon olmayın," ifadesi yer aldı.

İsrail, İrlanda ve Norveç büyükelçilerini geri çağırdı

Açıklamaları takiben İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, bu ülkelerdeki büyükelçilerini geri çağırma talimatı verdi.

Katz, yaptığı açıklamada "Bugün açık bir mesaj gönderiyorum. İsrail, egemenliğini baltalayan ve güvenliğini tehlikeye atanlara göz yummayacaktır," dedi.

Katz, alınan 'aceleci' kararların 'vahim sonuçları' olacağını da sözlerine ekledi.



Makaleler

Güncel