Senatör Graham, UCM'nin kararını yorumladı: Sıra bize de gelir

img
Senatör Graham, UCM'nin kararını yorumladı: Sıra bize de gelir YDH

ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrail Başbakanı Netanyahu hakkında yakalama kararı çıkarma talebine tepki göstererek, "İsrail'e bunu yaparlarsa sıra bize gelir" dedi.




YDH -  ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Senato Tahsisatlar Alt Komisyonunda gerçekleşen oturumda, Gazze'de devam eden soykırım ve Suudi Arabistan ile Siyonist rejim arasındaki normalleşme konularına değindi.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, normalleşmenin mümkün olup olmadığını sordu.

Blinken, iyimser bir yanıt vererek ABD ile Suudi Arabistan arasındaki anlaşmalarda önemli ilerlemeler kaydedildiğini ve bu anlaşmalara 'ulaşılabileceğine' inandığını belirtti.

Ancak Blinken, sürecin daha da ilerleyebilmesi için İsrail 'in bazı adımlar atması gerektiğini vurguladı.

Graham, "Topun İsrail'in sahasında olduğu ifadesini duydum. Bunu söylemek doğru mu?" diye sordu. Blinken, "Benim değerlendirmem bu yönde, evet," diyerek doğruladı.

'Hamas Gazze'yi yönetemez'

Öte yandan Blinken, ABD'nin Hamas'ın Gazze'yi yönetmemesi gerektiği yönünde İsrail ile ortak görüşe sahip olduğunu ifade ederek, "İsrail'in Hamas'ın Gazze'yi yönetemeyeceği yönündeki görüşünü paylaşıyoruz," diye konuştu.

Graham, daha sonra İsrail'in Gazze'deki işgalinin sürdürülebilirliğini sorguladı ve Blinken buna kısa ve öz bir şekilde "Hayır," yanıtını verdi.

Gazze'nin gelecekteki yönetimini tartışırken Blinken, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de dahil olduğu bir koalisyonun, gerekirse geçici olarak güvenlik ve yönetimin sağlanmasında önemli bir rol oynayabileceğini öne sürdü.

Graham'ın Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın Siyonist rejim ile ilişkileri normalleştirme konusunda samimi olup olmadığını sorusuna ise Blinken olumlu yanıt verdi.

Filistin devleti konusuna da değinen Blinken, İsrail'in talep ettiği güvenlik garantileriyle birlikte bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik inandırıcı, açık ve zamana bağlı bir yol haritasına ihtiyaç olduğunu savundu.

Graham, olası normalleşme anlaşmasında rejimin 'güvenliğinin sağlanmasının' önemli olduğunu savundu, Blinken de aynı fikirde olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Normalleşmenin tüm amacı ve aynı zamanda bir Filistin devletinin kurulmasının tüm amacı İsrail'in güvenliğinin daha iyi bir şekilde sağlandığından emin olmaktır."

'Sıra bize de gelir'

Daha geniş bir bağlamda Graham, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) savcısının İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında yakalama kararı talep etmesi karşısında UCM'ye karşı yaptırım uygulanmasını savundu.

Senatör, "Eğer bunu İsrail'e yaparlarsa, sıra bize de gelir. Afganistan'da askerlerimizin peşine düşmeye çalıştılar ama akıl galip geldi," ifadelerini kullandı.

Graham, "Dolayısıyla günün sonunda olmasını umduğum şey, sadece İsrail'deki dostlarımıza yardım etmek için değil, zaman içinde kendimizi de korumak için bu rezaletten dolayı UCM'ye karşı yaptırımlar uygulamaktır," diye ekledi.



Makaleler

Güncel