Direniş gruplarından İbrahim Reisi mesajı: Mazlumların destekçisi

img
Direniş gruplarından İbrahim Reisi mesajı: Mazlumların destekçisi YDH

Filistinli ve Arap direniş grupları İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi için taziye mesajları yayımladı.




YDH- Pazar günü İran'ın kuzeybatı eyaleti Doğu Azerbaycan'da meydana gelen helikopter kazasında İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdollahian ve diğer bazı üst düzey yetkililer hayatını kaybetti. Bu olayın ardından Filistin Direniş Hareketi Hamas da dahil olmak üzere çeşitli Filistinli ve Arap hareketlerinden üzüntü ve taziye açıklamaları geldi. 

Hamas: “Ortak üzüntü duyguları”

Hamas, “Aziz Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Aziz Dışişleri Bakanı Dr. Hüseyin Emir-Abdullahiyan ve diğer yetkililerin vefatı dolayısıyla İslam Devrimi'nin Yüce Lideri Ayetullah Ali Hamenei'ye, İran hükümetine ve kardeş İran halkına başsağlığı, derin sevgi ve dayanışma dileklerini” iletti.

Açıklamada, “İran'ın İnkılab'ında dikkate değer bir role sahip olan bir grup en iyi İranlı liderin hayatına mal olan bu trajik olay ve vahim kayıp karşısında kardeş İran ulusuyla ortak üzüntü ve acı duygularımızı ve İran İslam Cumhuriyeti ile tam dayanışma içinde olduğumuzu ifade ediyoruz” denildi.

Hamas ayrıca merhum cumhurbaşkanı ve dışişleri bakanının “Filistin davamızı destekleme, halkımızın Siyonist varlığa karşı meşru mücadelesini destekleme ve Filistin direnişine verdikleri değerli destek konusunda onurlu bir duruş sergilediklerini” belirtti.

Açıklamada, “Aksa Tufanı Operasyonu sırasında kararlı Gazze Şeridi'ndeki halkımız için tüm forumlarda ve alanlarda dayanışma ve destek için gayretli çabalar gösterdiler ve Filistin halkımıza yönelik Siyonist saldırganlığı durdurmak için yoğun siyasi ve diplomatik çabalar gösterdiler” ifadeleri kullanıldı.

Grup, İran İslam Cumhuriyeti'nin “bu büyük kaybın yansımalarının üstesinden geleceğinden emin olduğunu, zira sevgili İran halkının bu ağır çileyle başa çıkabilecek köklü kurumlara sahip olduğunu” da sözlerine ekledi.

Hizbullah: “Bizim için büyük bir kardeş”

Lübnan Direniş Hareketi Hizbullah da İran halkına başsağlığı dileklerini iletti.

Hareketten yapılan açıklamada, “Şehit Cumhurbaşkanını uzun zamandır yakından tanıyoruz” denildi.

“Kendisi bizim için büyük bir kardeş, güçlü bir destekçi ve başta Kudüs ve Filistin olmak üzere davalarımızın ve ulusumuzun davalarının sadık bir savunucusu ve üstlendiği tüm sorumluluk pozisyonlarında direniş hareketlerinin ve savaşçılarının koruyucusuydu” denildi.

Hizbullah ayrıca merhum Dışişleri Bakanı Dr. Hüseyin Emir Abdullahiyan'ı da överek, “sonuncusu Dışişleri Bakanlığı olmak üzere tüm sorumluluk pozisyonlarında, dünyanın tüm siyasi ve diplomatik forumlarında bayrağı taşıyan, direniş hareketlerinin aşığı ve onların destek ve savunuculuğuna kendini adamış, mevcut, aktif ve fedakâr bir bakandı” dedi.

Diğer açıklamalar

Reisi'nin ölüm haberinin 20 Mayıs Pazartesi günü erken saatlerde teyit edilmesinin hemen ardından çeşitli Arap direniş grupları tarafından açıklamalar yapıldı.

Yemen Devrim Komitesi Başkanı Muhammed Ali el-Husi, Yemen Ensarullah hareketinin başsağlığı dileklerini iletti.

El-Husi, “Cumhurbaşkanı Reisi ve beraberindeki heyetin şehadeti dolayısıyla İran halkına, İran yönetimine, Cumhurbaşkanı'nın ailesine ve beraberindeki heyetin ailelerine en derin taziyelerimizi sunuyor ve Allah'tan ailelerine sabır ve teselli vermesini diliyoruz” dedi.

“İran halkı kendisine sadık olan liderlere sadık kalacaktır” diye ekledi.

Filistin Halk Direniş Komitesi de yaptığı açıklamada büyük bir “üzüntü ve keder” ifade etti.

Açıklamada “Talihsiz uçak kazasında hayatını kaybeden değerli İran Cumhurbaşkanı Sayın İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Dr. Hüseyin Emir Abdullahiyan ve beraberlerindeki heyetin yasını büyük bir üzüntü ve kederle tutuyoruz” denildi.

“Dini Lider Ali Hamenei'ye ve kederli İran halkına en içten taziyelerimizi sunuyor, Yüce Allah'tan bu büyük kayıp karşısında kalplerine teselli vermesini diliyoruz.”

“Bizler, direnişteki halkımızla birlikte, İran İslam Cumhuriyeti'ndeki kardeşlerimizle - liderliği, halkı ve hükümetiyle - dayanışma içinde olduğumuzu ifade ediyoruz. Bu büyük trajedide onların üzüntü ve acılarını paylaşıyoruz” denildi.

Komite ayrıca İranlı yetkililerin Filistin davasına yaptıkları muazzam katkıyı da takdir etti.

“Filistin, halkı ve direnişi, iki direniş şehidi olan Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Dr. Hossein Emir Abdullahiyan'ın Filistin davasını desteklemek ve tüm forumlarda halkımızı savunmak için yaptıkları katkıları asla unutmayacaktır” denildi.

“Büyük İran halkına ve onların bilge liderliğine bu zorlu sınavın üstesinden gelme konusunda güvenimiz tamdır” diye ekledi.

“İran her zaman tüm Filistinlilerin kararlı bir destekçisi olmaya devam edecektir.

“Parti, İran Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı ve beraberindeki heyetin ölüm haberini aldıktan sonra derin üzüntü duyduğunu ifade ediyor. Devrimin Dini Lideri Sayın Ali Hamanei'ye ve İran halkına derin duygularla taziyelerini sunuyor.”

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi: 

''İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekilerin yasını tutuyoruz ve İran'ın bu zorluğu aşacağından eminiz. Bu büyük kayıp ve acı olay nedeniyle İran halkına ve yönetimine en içten taziyelerimizi sunuyoruz.'' diyen Cephe taziye mesajını şöyle sürdürdü:

''Merhum İran Cumhurbaşkanı'nı anıyor ve onun ülkesine hizmet etmek için hayatını adadığını, cumhurbaşkanlığı yıllarında İran İslam Cumhuriyeti'nin her alanda gelişimine katkıda bulunduğunu ve onu bölgesel ve uluslararası düzeyde önemli ve etkili bir güç haline getirdiğini teyit ediyoruz.''

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ''Ayrıca, Filistin davasını ve Filistin direnişini, özellikle Aksa Tufanı Savaşı'nda desteklemek için önemli çabalar sarf etti. İran halkı ve liderliği ile tam dayanışma içinde olduğumuzu ifade ediyor ve İran İslam Cumhuriyeti'nin bu zorluğu aşarak, cumhurbaşkanı ve diğer yetkililerin bıraktığı büyük boşluğu dolduracağına olan kesin inancımızı belirtiyoruz.” diye açıklama yaptı. 

Filistinli direniş gruplarından oluşan bir koalisyon olan Halk Direniş Komiteleri de şehit Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan'ın anısını saygıyla andı.

Komiteler ayrıca Filistin'in, halkının ve direnişinin şehit Ayetullah Reisi ve Emir Abdullahiyan'ın Filistin milleti ve davası için yaptıkları hizmetleri asla unutmayacağını vurguladı. 

İslami Cihat: 

İslami Cihat, Ayetullah Seyyid İbrahim Reisi ve Dr. Hüseyin Emir Abdullahiyan ve beraberindeki heyetin şehadeti nedeniyle İran İslam Devrimi liderlerine ve bu ülke halkına en derin taziyelerimizi ifade ettiğini vurguladı.

Bu Filistin hareketi, bu acı trajediye karşı İran halkıyla tam dayanışma içinde olduğunu bildirdi.

İslami Cihat Hareketi şunları söyledi: "Ayetullah Reisi ve Dr. Emir Abdullahiyan'ın şehadeti İran İslam Cumhuriyeti için büyük bir kayıp olup, bu iki şerefli şehidin bölgesel ve uluslararası politika alanında önemli bir rolü ve etkin ve kalıcı bir varlığı olmuştur."

İslami Cihat hareketinin açıklaması aşağıdaki şekilde: "Bu onurlu sevdiklerimizin kaybı, özellikle içinde bulunduğumuz bu zor durumda Filistin milleti için acı ve büyük bir kayıptır ve bu şehitler, Filistin ulusunun desteklenmesinde ve Siyonist cani düşmana karşı direnişte önemli bir rol oynadılar."

Suriye Sosyal Milliyetçi Partisi: 
Suriye Sosyal Milliyetçi Partisi de bir açıklama yaparak, “Parti, İran Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı ve beraberindeki heyetin ölüm haberini aldıktan sonra derin üzüntü duyduğunu ifade ediyor. Devrimin Dini Lideri Sayın Ali Hamanei'ye ve İran halkına derin duygularla taziyelerini sunuyor.” dedi.

 


 

 



Makaleler

Güncel