AB, Refah’a “misyon” mu konuşlandıracak?

img
AB, Refah’a “misyon” mu konuşlandıracak? YDH

ABD'nin AB'ye, 2007 yılında faaliyetlerini durduran Refah'taki Avrupa Birliği Sınır Yardım Misyonu'nu (EUBAM) yeniden faaliyete geçirmesini önerdiği bildirildi.




YDH- Reuters'in üst düzey bir AB yetkilisine dayandırdığı haberine göre, Avrupa Birliği Refah Sınır Kapısı'na bir “misyon” konuşlandırmak için ön görüşmelerde bulunuyor; ancak bu, Gazze'deki savaş sona ermeden gerçekleşmeyecek.

Pazartesi günü Brüksel'de aylık toplantıları için bir araya gelecek olan AB dışişleri bakanlarının, Gazze'ye insani yardım ulaştırılmasını arttırmanın yollarını görüşecekleri bildirildi.

Reuters'a konuşan iki Avrupalı diplomat, ABD'nin AB'ye, Hamas'ın Şerit'te iktidara gelmesinin ardından 2007 yılında faaliyetlerini durduran Refah'taki Avrupa Birliği Sınır Yardım Misyonu'nu (EUBAM) yeniden faaliyete geçirmesini önerdiğini söyledi.

İsrail yaklaşık üç hafta önce Refah'a bir saldırı başlatmış ve şehri işgal ettikten sonra şehrin Mısır'la olan sınır kapısını kapatmıştı.

İsrailliler aynı zamanda, Kerem Ebu Salim geçişini de kapattı. Bu iki geçiş, Gazze'nin güneyine yardım ulaştıran tek kara yolu olduğundan 1,5 milyondan fazla insan haftalarca yardım alamadı.

Reuters'in aktardığına göre, üst düzey yetkili, “Şu anda sahada farklı taraflarla konuşan ve bunun nasıl yapılabileceğini anlayan insanlarımız olsa bile, hikayenin çok ön safhalarındayız” dedi.

Söz konusu yetkili, AB'nin dış politika şefi Josep Borrell'e toplantılarda üyeler tarafından “misyonun konuşlanmasına izin verebilecek bir tür operasyonel sonuçlar” tasarlama yetkisi verilebileceğini de sözlerine ekledi.

Konuşlanmanın “mevcut savaş koşullarında” gerçekleşemeyeceğini de sözlerine ekleyen yetkili “Biz gelecek hakkında konuşuyoruz.” dedi.

Reuters'a konuşan üç AB diplomatı, konunun gündeme geleceğini ancak tartışılacak somut bir şey olmadığını belirtirken, bir diplomat da bunun “uzak bir ihtimal” olduğunu söyledi.

Planın geçmesi için tüm Birlik ülkelerinin onayından geçmesi gerektiği kaydedildi.

EUBAM “sivil bir misyon olduğu için, personel ve ekipmanının” operasyonun potansiyel olarak tehlikeli koşullarına göre uyarlanması gerekeceği belirtildi.

Yetkililer, Mısır'ın da misyona yeşil ışık yakması gerekeceğini söyledi.

İki Amerikalı yetkili Beyaz Saray'ın Refah sınır kapısının yeniden açılmasını sağlamak için çeşitli seçenekleri araştırdığını belirtti. Ancak şu anda kesinleşmiş bir plan bulunmadığı da ifade edildi.

Uluslararası Adalet Divanı (UAD) cuma günü, Güney Afrika'nın İsrail’e karşı soykırım şikâyetiyle ilgili acil bir karar alarak Tel Aviv'in Refah'a yönelik askeri saldırısını derhal durdurmasını emretmişti.

Reuters'in 16 Mayıs'ta Mısırlı kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Kahire, İsrail'in Mısır'ın Sina Yarımadası ile Gazze'deki Filistin tarafı arasındaki Refah sınır kapısının yeniden açılması ve gelecekteki operasyonunun yönetilmesi için ortak koordinasyon önerisini reddetti.

Mısır, Refah'ın kapatılmasının yalnızca İsrail rejiminin Refah'a yönelik kara saldırısından kaynaklandığını vurgulamış ve saldırının Gazze'yi boşaltmayı ve Filistinlileri zorla Kuzey Afrika ülkesine yerleştirmeyi amaçladığı konusunda defalarca uyarıda bulunmuştu.