ABD Deniz Kuvvetleri komutanı yaptığı açıklamada, en son 2. Dünya Savaşı sırasında bu hızda çatışmalara girdiklerini itiraf etti.
YDH- Amerika'nın, Yemen cephesinin Gazze'ye destek vermesini engelleyecek bir “caydırıcılık” oluşturmadaki başarısızlığı ve Yemen Silahlı Kuvvetleri ile deniz çatışmasının zorluğuna dair itiraflar ABD’li üst düzey komutanlar tarafından dillendirilmeye başlandı.
Wall Street Journal gazetesinde yayımlanan bir haberde “rutin bir görevden dönen ABD Donanmasına ait bir destroyerin manşetlere taşınması pek sık rastlanan bir durum değildir, ancak USS Carney'in anavatana dönüşü dikkate değerdi; çünkü ABD Deniz Kuvvetleri İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmemiş bir hızla savaşıyor” ifadelerine yer verildi.
Haberde “USS Carney destroyerinin 235 günlük bir görev süresinin ardından kısa bir süre önce Florida'daki bir limana ulaştığı ve bu sürenin büyük bir kısmının Yemen'e ait insansız hava araçları ve füzelerle çatışarak geçtiği” belirtildi.
Haberde, ABD Donanması'nın operasyon şefi Amiral Lisa Franchetti'nin geminin “6 ayda 51 karşılaşma gerçekleştirdiğini” söylediği aktarılıyor.
Haberde “deniz kuvvetlerimiz en son İkinci Dünya Savaşı sırasında düşmanla bu derece doğrudan çatışmaya girmişti ve o zaman USS Hugh Hadley destroyeri 23 çatışmayla rekor kırmıştı” denilerek bu çatışmanın Mayıs 1945'te gerçekleştiğine dikkat çekildi.
WSJ, Carney destroyerinin komutanının, kuvvetlerinin Yemen'in gemisavar füze saldırılarıyla başa çıkmak için sadece dokuz saniyesi ya da biraz daha fazlası olduğunu söylediğini aktardı.
Wall Street Journal'ın haberinde “Biden yönetiminin, uluslararası deniz ittifakı ve hava saldırıları açıkça başarısızlığa uğradığı için tehdidi ortadan kaldırmaya yönelik net bir planı olmadığı” belirtildi.
Haberde, “Muhriplerin ucuz insansız hava araçlarını vurmak için gelişmiş hassas füzelere güvendiği bir yerde, Biden ABD silah stoklarını yeniden doldurmak için savunma fonları tahsis edecek mi?!”
Gazeteye göre, “Ukrayna'daki savaşın Amerika'nın cephaneliğini tükettiği yönündeki tüm paniğe rağmen, Biden'ın Kızıldeniz'de caydırıcı olamaması, ABD'nin askeri hazırlığına Doğu Avrupa'da yıllarca süren kara savaşından daha fazla zarar verebilir.”
Geçtiğimiz haftalarda ve aylarda ABD Donanması subayları, Yemen ile yaşanan çatışmayı “ABD Donanması’nın modern tarihte karşılaştığı en büyük zorluk” olarak tanımlayarak, denizdeki Amerikan savaş gemilerinin ilk kez neredeyse her gün balistik füze saldırılarıyla karşı karşıya kaldıklarını itiraf etmişlerdi.
ABD'li yetkililer son zamanlarda ABD'nin tek başına Yemen'in deniz operasyonlarına karşı koyamayacağını ve ABD ordusunun Yemen'in askeri cephaneliğinin niteliği ve büyüklüğü hakkında herhangi bir istihbarat bilgisine sahip olmadığını kabul ettiler.
Geçtiğimiz hafta üst düzey bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi Yemen'in Akdeniz'e ulaşabilecek silahlara sahip olduğunu doğrulamış ve bunun ABD için bir endişe kaynağı olduğunu söylemişti.
Foreign Policy dergisinde geçen hafta yer alan bir makalede de Amerikan donanmasının insansız hava araçları ve balistik füzeler alanında gelişmiş askeri kabiliyetlere sahip Yemen direnişi karşısında ciddi bir yıpranmaya maruz kaldığı ifade edilmişti.