İsrail Merkez Bankası: Savaşın maliyeti 67 milyar doları aşacak

img
İsrail Merkez Bankası: Savaşın maliyeti 67 milyar doları aşacak YDH

“Güvenlik ve savaş maliyetlerinin” bütçeye yük getirdiği konusunda uyarıda bulunan İsrail Merkez Bankası başkanı, orduya “açık çek” verilmemesini söyledi.




YDH- Times of Israel gazetesinin bildirdiğine göre, İsrail Merkez Bankası Başkanı Amir Yaron, devam eden savaşın 2023-2025 yılları arasında İsrail'e savunma harcamaları, sivil ihtiyaçlar için yapılan harcamalar ve vergi geliri kaybı olarak 253 milyar NIS'e (67 milyar $) mal olacağını tahmin etiğini söyledi.

College of Management Academic Studies'de düzenlenen bir konferansta konuşan Yaron, güvenlik ve savaş maliyetlerinin “önemli” olduğu ve bütçeye yük getirdiği konusunda uyarıda bulundu.

Buna ek olarak, gelecekteki “güvenlik” bütçesinin kalıcı olarak büyümesi ve makroekonomik bir etkiye sahip olmasının beklendiğini söyleyen Yaron, orduya “açık çek” verilmemesini vurguladı.

Yaron şöyle devam ettt: “Müreffeh bir ekonomi güvenlik gerektirir ve güvenlik de müreffeh bir ekonomi gerektirir. Bu nedenle, savaş beraberinde sürekli savunma harcamaları için açık çek getirmemeli ve uygun dengeler bulunmalıdır.”

Haberde, “son savaş maliyeti tahminine bakıldığında, savaş harcamalarının neredeyse yarısının, yani 118 milyar NIS'in ülkenin savunma ihtiyaçlarını karşılamak için, 38 milyar NIS'in ise 2025 yılına kadar sivillerin tahliyesi, tahliye edilenlere konut sağlanması ve diğer zararlar da dahil olmak üzere sivil harcamalar için gerekli olacağının tahmin edildiği” belirtildi.

Times of Israel, İsrail Merkez Bankası’nın, savaş nedeniyle vergi gelirlerinde 35 milyar NIS ve doğrudan “savaş zararlarını” telafi etmek için 23 milyar NIS daha öngördüğünü kaydetti.

Beklenen giderlerin 9 milyar NIS'lik kısmının da hükümetin borç seviyesinin artması ve borçlanma maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle faiz ödemelerinden kaynaklandığı bildirildi.

Haberde, 253 milyar NIS rakamının, savaşın başlangıcına yakın bir zamanda yapılan 200 milyar NIS civarındaki önceki tahminden daha yüksek olduğuna dikkat çekildi.