Eski Mossad şefi, UCM'ye yönelik şantaja inanamadı

img
Eski Mossad şefi, UCM'ye yönelik şantaja inanamadı YDH

Eski Mossad Direktörü Tamir Pardo, halefi Yossi Cohen'in eski Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısı Fatou Bensouda'yı rejimin savaş suçlarını soruşturmaktan vazgeçirmek için tehdit ve şantaja başvurması karşısında 'şok olduğunu' ve bunun iftira olmasını umduğunu söyledi.




YDH - İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'ın eski direktörlerinden Tamir Pardo, halefi Yossi Cohen'in eski Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) savcısı Fatou Bensouda'yı Siyonist rejimin işlediği savaş suçlarını soruşturmaktan vazgeçirmek için tehdit ettiğine dair Guardian'da çıkan haberi yorumladı.

Haaretz gazetesine mülakat veren Pardo, "Böyle bir şey olduğuna inanmıyorum. İsrail'de bir başbakanın böyle bir emir verebileceğine ve bir Mossad şefinin böyle bir şeyi gerçekleştirmeyi kabul edebileceğine inanamıyorum," dedi.

Mossad'ın haberde anlatılan türden eylemlerde bulunmasını da 'inanılmaz' bulan Pardo, "Bu kulağa Cosa Nostra (Sicilya mafyası) tarzı bir şantaj gibi geliyor. Böyle bir şeyin gerçekleşmiş olması akıl almaz. Bana sanki İsrail'den değil de başka bir ülkeden bahsediyorlarmış gibi geliyor," ifadelerini kullandı.

2011'den 2016'ya kadar beş yıl boyunca Mossad şefi olarak görev yapan Pardo'un ardından yerine Cohen gelmiş ve 2021'e kadar görevde kalmıştı.

Guardian'ın haberine göre 2018 yılında dönemin Mossad direktörü Yossi Cohen, Bensouda'nın New York'taki otel süitine gitmiş ve tehditkâr bir üslupla onu UCM'nin İsrail'in savaş suçu işlediğine dair şüpheleri soruşturmasından vazgeçirmeye çalışmıştı.

Casusluk teşkilatlarının istihbarat toplamak ve düşmanlarını lekelemek sıklıkla tehditlere başvurdukları yönündeki hatırlatmaya cevaben Pardo, "Casusluk teşkilatlarının yapamadığı şeyler vardır. Yapmayacakları ve yapmaları yasak olan şeyler. Bu da onlardan biri," dedi.

Pardo, "Söz konusu olan bir mahkeme ve bunu yapmak için hiçbir neden yok. Hala bunun yanlış bir iftira olmasını umuyorum," yorumunu yaptı.

Yetkili, "Bırakın 36 yıl boyunca görev yaptığım kurumun başında bulunan bir şahsı, kurumda çalışan herhangi bir şahsın bile medyada anlatılan olaya karıştığını düşünmek istemiyorum," diye ekledi.