Hamas, Biden’ın ateşkes önerisine 'olumlu bakıyor'

img
Hamas, Biden’ın ateşkes önerisine 'olumlu bakıyor' YDH

Hamas, kalıcı bir ateşkes ve İsrail güçlerinin Gazze'den çekilmesini temel alan her türlü öneriyle “olumlu ve yapıcı bir şekilde ilgilenmeye” hazır olduğunu bildirdi.




YDH- Hamas tarafından yapılan açıklamada, Hamas'ın ABD Başkanı Joe Biden'ın dün erken saatlerde yaptığı konuşmanın “kalıcı ateşkes, İsrail güçlerinin Gazze'den çekilmesi, yeniden imar ve esir değişimi” ile ilgili içeriğini “olumlu bulduğu” belirtildi.

Biden, “kalıcı ateşkese giden yol haritası” olarak adlandırdığı üç aşamalı bir İsrail önerisini açıklamıştı.

El-Meyadin’in bildirdiğine göre, Hamas, “kalıcı ateşkes ve İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesi, Gazze'nin yeniden inşası ve yerinden edilenlerin yerlerine geri dönmesi ile işgalin bu tür bir anlaşmaya bağlılığını açıkça ilan etmesi halinde gerçek bir esir takası anlaşmasının yerine getirilmesine dayanan herhangi bir teklifle olumlu ve yapıcı bir şekilde ilgilenmeye hazır olduğunu” vurguladı.

Açıklamada, ABD'nin tutumu ve Gazze'ye yönelik savaşın sona erdirilmesi gerektiğine dair bölgesel ve uluslararası kanaatin artmasının, Gazze Şeridi'ne yönelik yaklaşık sekiz aydır devam eden savaş sırasında Filistin halkının ve direnişinin “efsanevi” olarak nitelendirilen direncinin bir sonucu olduğu ifade edildi.

Hamas tarafından yapılan bu açıklama, ABD Başkanı Biden'ın yeni önerisini sunmasından kısa bir süre sonra geldi.

ABD Başkanı Joe Biden dün, Gazze'de ateşkes sağlanması karşılığında İsrailli esirlerin serbest bırakılmasını da içeren yeni bir öneri sunmuştu.

Ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın da Joe Biden’ın dün bahsetmiş olduğu yeni “öneriye” destek için Batılı ve bölgesel bazı liderlerle telefon görüşmeleri gerçekleştirdiği bildirildi.