Biden: İsrail, Refah konusunda kırmızı çizgiyi aşmadı

img
Biden: İsrail, Refah konusunda kırmızı çizgiyi aşmadı YDH

Amerikan rejiminin Refah operasyonu konusunda İsrail'e yönelik uyarı ve tehditlerinin azaldığı gözlemleniyor.




YDH-  Amerikan televizyonu ABC News'a göre, Biden yönetimi, İsrail güçlerinin Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde derinleşen saldırıda Başkan Joe Biden tarafından belirlenen kırmızı çizgiyi aştığına dair herhangi bir imadan kaçınmak için elinden geleni yaptı.

Geçtiğimiz hafta içinde İsrail'in çadırlarda barınan aileleri hedef alan saldırıları uluslararası kınamaya neden olmuştu.
 
İsrail, güçlerinin kent merkezinde operasyon düzenlediğini doğruladı. 

İsrail'in çadırlarda barınmaya çalışan yerinden edilmiş ailelere yönelik saldırılarının uluslararası alanda kınanmasına rağmen Biden yönetimi İsrail'in Refah'ta nüfusun yoğun olduğu mahallelere büyük çaplı saldırılar düzenlemekten kaçındığını savunuyor.

Ancak bu tutum, ABD'nin bu konuda giderek daha fazla tecrit edildiğinin altını çiziyor.

Eleştirmenler, Biden'ın geçen ayın başında Gazze'ye yönelik geniş çaplı bir saldırı durumunda İsrail'e saldırı silahları sağlamama kararı alarak kendi iç kırmızı çizgisiyle yüzleştiğini söylüyor.

Eleştirmenler ayrıca, Biden'ın seçim yılında Cumhuriyetçilere ve müttefik İsrail'i destekleyen birçok Amerikalı seçmene meydan okuduğunu iddia ediyor.

Bir araştırma merkezi olan Soufan Center'da uluslararası güvenlik uzmanı ve araştırma direktörü olan Colin Clarke, “Yönetim yetkilileri Refah operasyonu söz konusu olduğunda ‘İsraillilerin X, Y ya da Z yapmasına izin vermeyeceğiz’ diyerek hedef direklerini değiştirip duruyorlar. Sonra biri çıkıp ‘Peki, onlar bunu yapmıyor mu?’ diyor.”

“Yani Refah operasyonunun ne anlama geldiği konusunda anlam oyunları oynuyorlar” diyen Center, “Bence seçim yılı olmasaydı Başkan'ın çok daha güçlü olduğunu görürdünüz.” diye ekledi. 

Yönetim yetkilileri, insani koşullar kötüleşse bile, İsrail'in sivil ölümlerini azaltmak için taktik değiştirdiğinde ve Hamas militanlarını hedef aldığında ısrar ediyor. 

Refah saldırısından kaçan yaklaşık 1 milyon Filistinli, bakımsız çadır kamplarda barınıyor ve bölgeye yardımlar sadece damlıyor. 

Birleşmiş Milletler 200 bin ila 300 bin kadar insanın hala bölgede kaldığını tahmin ediyor.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vedant Patel Perşembe günü yaptığı açıklamada “Bunun büyük bir askeri operasyon olmadığı konusunda netleştirmiş olduk.” dedi.

Patel, İsrail'in kentin dış mahallelerine düzenlediği saldırıları ve Mısır sınırına bitişik bir bölgeyi ele geçirmesini “tırmanış” olarak nitelendirdi.

Ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan gazetecilere yaptığı açıklamada Refah saldırısının Demokrat başkan tarafından belirlenen koşulların ötesine geçip geçmediğini ve ne zaman geçtiğini belirlemek için “matematiksel bir formül” olmadığını söyledi.

Sullivan, ABD'nin operasyonun “çok fazla ölüm ve yıkıma” neden olup olmadığına ya da “daha kesin ve orantılı” olup olmadığına bakacağını söyledi.

Üst düzey bir yönetim yetkilisi Cuma günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'deki Hamas militanlarını etkisiz hale getirmeye yönelik daha önceki hamlelerinin aksine, Refah saldırısında İsraillilerin savaş alanındaki hedeflerini ve bu hedeflere ulaşmak için planlarını açıkladıklarını söyledi. 

Beyaz Saray'ın belirlediği kurallar çerçevesinde gazetecilere bilgi vermek için isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkili, bu planların değişmesi ve İsrail'in daha önceki taktiklerine geri dönmesi halinde “bunun farklı bir hikaye olabileceğini” söyledi.

Biden 9 Mayıs'ta CNN'e verdiği demeçte “Eğer Refah'a girerlerse silah vermeyeceğim” demişti.

Ancak şehire giren ve sivilleri katleden İsrail işgal güçlerinin hala yanında olduğunu ima eden bir açıklamada bulundu. 

Aynı tarihlerde ABD'li yetkililer, yönetimin Refah'a atılmamalarını sağlamak için İsrail'e ağır bomba sevkiyatını askıya aldığını doğruladı.

Kısa bir süre sonra dünyanın en büyük savaş suçları mahkemesinin başsavcısının İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu hakkında tutuklama emri çıkarması ve BM'nin en üst düzey mahkemesinin İsrail'in Refah'taki operasyonlarını durdurmasını istemesi ABD ve İsrail üzerindeki siyasi baskıyı arttırdı.

Cuma günü Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada Hamas'ı İsrail'in ateşkes ve tutukluların serbest bırakılması önerisini kabul etmeye çağıran Biden, geçen Pazar günü 45 kurbandan bazılarının diri diri yandığı bir İsrail saldırısında ölen çocukların yaygın bir şekilde dolaşan görüntülerine dikkat çekerek buradaki operasyondan sadece geçiştirici bir şekilde bahsetti.

Finucane, ABD'nin İsrail'i azarlamasından ya da sadece İsrail'in söylemlerini yinelemesinden çok daha önemli olanın, “yönetimin Gazze'de sahada yaşananlarda bir değişim yaratmak için... politika anlamında gerçekten ne yaptığı” olduğunu söyledi.