Yair Lapid: İsrail anlaşmayı kabul ettiğini çoktan ilan etti

img
Yair Lapid: İsrail anlaşmayı kabul ettiğini çoktan ilan etti YDH

İsrail muhalefet lideri, Ben-Gvir ve Smotrich'in hükümeti düşürme tehditlerine karşı Netanyahu'ya anlaşmayı kabul etmesi halinde kendisine bir “güvenlik ağı” sunulacağını söyledi.




YDH- El-Meyadin’in bildirdiğine göre, İsrail’deki muhalefet lideri Yair Lapid, Gazze’deki savaşının sekizinci ayına girdiği şu günlerde hükümeti, ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması için sunduğu öneriyi kabul etmeye çağırdı.

Biden cuma günü Gazze'de ateşkes karşılığında İsrailli esirlerin serbest bırakılmasını içeren üç aşamalı yeni bir teklif sunmuştu.

Lapid X’te, “İsrail hükümeti Başkan Biden'ın önemli konuşmasını görmezden gelemez. Masada bir anlaşma var ve bunu kabul etmeli” diye yazdı.

Lapid bir başka paylaşımında, Başbakan Benjamin Netanyahu'nun danışmanıyla yaptığı son röportajın “İsrail'in anlaşmayı kabul ettiğini çoktan ilan ettiğini kanıtladığını” söyledi. Ancak Lapid, bu “kabulün geri çekilmesi” halinde bunun Filistin direnişinin elindeki esirler için bir “ölüm cezası” olacağı ve “Amerikalılar ve görüşmelere aracılık eden ülkelerle bir güven krizine” yol açacağı uyarısında bulundu.

İsrailli aşırı sağcı bakanlar Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ise Biden'ın önerdiği planı kabul etmesi halinde Netanyahu hükümetini istifa etmekle tehdit etmişti.

Ben-Gvir, partisinin “hükümeti feshedeceği” tehdidinde bulunarak bu fikri “terörizm için bir zafer ve İsrail Devleti için bir güvenlik riski” olarak kınadı.

Muhalefet lideri Lapid daha önce Netanyahu'ya, başbakanın iki bakanın iradesi dışında bir takas anlaşması yapması durumunda bir “güvenlik ağı” teklif etmişti.

Lapid X'te güvencesini yineleyerek “Netanyahu'ya Ben-Gvir ve Smotrich hükümetten ayrılırsa rehine anlaşması için güvenlik ağımıza sahip olduğunu hatırlatırım” dedi.

Gazze'deki Filistin direnişi tarafından tutulan esirlerin aileleri cumartesi günü Tel Aviv'de düzenlenen öfkeli protestolarda hükümetin Biden'ın önerisini kabul etmesini talep etmişti.

İsrail Kanal 12'ye göre, göstericiler “hükümetteki aşırılık yanlılarını” savaşı uzatmak için esirleri feda etmekle suçladılar ve İsrail halkını ABD başkanının planını kabul etmeye çağırarak “bu anın kaybedilmemesi gerektiğini” ve Biden'ın ilk kez “gerçek bir umut” verdiğini vurguladılar.



Makaleler

Güncel