Netanyahu: Biden'ın açıklamadığı başka ayrıntılar da var

img
Netanyahu: Biden'ın açıklamadığı başka ayrıntılar da var YDH

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu bugün yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'in önerisinin sadece “kısmi bir versiyonunu” açıkladığını söyledi.




YDH- NBC News'in haberine göre üst düzey İsrailli bir yetkili, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'in ateşkes önerisine ilişkin açıklamasının “doğru olmadığını” söyledi.

NBC, İsrail’in anlaşmaya ilişkin tutumu konusunda şüphelerin arttığını kaydetti.

Biden geçtiğimiz cuma günü yaptığı açıklamada, İsrail tarafından hazırlanan ve arabulucular tarafından Hamas'a iletilen bir ateşkes önerisini özetlediğini söylemişti.

NBC, “bir tarafta Washington'dan ve esir ailelerinden gelen baskılar, diğer tarafta hükümetini düşürmekle tehdit eden sağcı bakanlarla karşı karşıya olan" Benyamin Netanyahu’nun, Biden'ın İsrail'in teklifinin sadece “kısmi bir versiyonunu” ortaya koyduğunu söylediğini bildirdi.

Haberde, söz konusu İsrailli yetkilinin Biden'ın ateşkes teklifine ilişkin açıklamasını “sorguladığı” belirtildi.

Söz konusu yetkili, İsrail'in anlaşma kapsamında askerlerini tamamen geri çekmeyi kabul ettiği iddiasına özellikle itiraz ettiğini vurguladı.

Yetkili, “İsrail kalıcı bir ateşkese ulaşmak için şartlarını değiştirmedi. Bu ancak, Hamas'ın askeri ve yönetim kabiliyetlerinin yok edilmesi de dahil olmak üzere hedeflerimize ulaştıktan sonra gerçekleşecektir” dedi.

İsrailli yetkili ayrıca, Beyaz Saray'ın, planı İsrail kaynaklı olarak tanımlamasını da yalanladı ve planın aslında arabulucular tarafından ortaya atılan ve İsrail'in üzerinde değişiklikler yaptığı bir öneri olduğunu söyledi.

Amerikalıların ateşkes planının hem bir İsrail önerisi olduğunu belirtip hem de İsrail'in bunu kabul etmesi gerektiğini söylemelerinin garip olduğunu belirten yetkili, İsrail'in Hamas'ın öneriye vereceği resmi yanıtı beklediğini de sözlerine ekledi.

ABD'li bir yetkilinin bugün NBC News'e yaptığı açıklamaya göre ise Biden, İsrail'in sunduğu öneriyi özetledi, ancak Netanyahu'nun aşırı sağcı yetkililerden baskı göreceğini de kabul etti. Bu nedenle de İsrail hükümetini öneriden geri adım atmamaya çağırdı.

Netanyahu da pozisyonuyla ilgili günlerce süren soruların ardından bugün ilk kez kamuoyuna açıklama yaptı.

Netanyahu'nun Sözcüsü David Mencer gazetecilere yaptığı açıklamada, Netanyahu’nun Knesset Dış İlişkiler ve Güvenlik Komitesi'ne Biden'ın sunduğu taslağın sadece “kısmi” olduğunu söylediğini aktardı.

Mencer'in aktardığına göre, Netanyahu, “Esirlerin iadesi amacıyla savaş durdurulacak ve daha sonra görüşmelere devam edeceğiz” dedi. “ABD başkanının kamuoyuna sunmadığı başka ayrıntılar da var.” diye ekledi.

Netanyahu da ayrı bir video mesajında, İsrail'in Gazze'de “iki hedef” peşinde olduğunu söyledi. Hedeflerden ilkini “Hamas'ın ortadan kaldırılması”, ikincisini de “rehinelerin kurtarılması” olarak açıkladı.

İbranice yayımlanan videoda, “Bunu tamamlamakta ısrar ediyoruz” diyen Netanyahu şöyle devam etti: “Bu, ana hatların bir parçası, şimdi eklediğim bir şey değil, koalisyonda bana baskı yapıldığı için eklediğim bir şey değil, Savaş Kabinesi’nde oybirliğiyle kararlaştırdığımız bir şey.”

NBC, Biden'ın konuşmasının Netanyahu'yu içeride ve dışarıda yeni bir baskı altına soktuğunu kaydetti.

Habere göre, sağcı bakanlarından ikisi, Biden tarafından ana hatları çizilen ateşkes anlaşmasını kabul etmesi halinde kendisini iktidarda tutan koalisyondan çekilmekle tehdit etti.

Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir bugün yaptığı açıklamada, Biden tarafından ortaya konan teklifin taslağını incelemeye çalıştığını ancak Netanyahu'nun ofisi tarafından buna fırsat verilmediğini söyledi.

Netanyahu'yu teklifi “aklamaya” çalışmakla suçlayan Ben-Gvir, başbakanın anlaşmayı kabul etmesi halinde hükümeti düşürme tehdidini yineledi.

Aynı zamanda İsrailli rehinelerin ailelerinin de hükümetin “sevdiklerinin serbest bırakılmasını” sağlayacak bir anlaşma yapması için taleplerini artırdığı bildirildi.

Oğlu Hersh 7 Ekim'den bu yana Gazze'de tutulan Rachel Goldberg-Polin bugün yaptığı açıklamada, Biden tarafından özetlenen teklifin kendisini “umutlandırdığını” ancak yine de “temkinli” olduğunu söyledi.

Rachel Goldberg-Polin NBC News'e verdiği mülakatta “Rehinelerinizi evlerine dönene ve onları kucaklayana kadar var sayamazsınız” dedi ve ekledi: “Bunun, sonun başlangıcı olduğunu düşünmeyi çok isterdim.”

Savaşı sürdürmenin, kalan esirleri eve getirmekten daha önemli olduğunu söyleyen İsrailli hükümet yetkililerini eleştiren Goldberg-Polin şunları söyledi: “Eğer buna devam etmenin doğruluğuna inanıyorsanız, beş saatliğine durduralım, o 125 kişiyi çıkaralım ve siz, oğlunuzu, kızınızı, annenizi, erkek kardeşinizi, kız kardeşinizi, dedenizi, bebeğinizi oraya koyun ve oradaki insanlarınızla savaşınıza devam edin. Bizim insanlarımız dokuz ay boyunca cehennemde cezalarını çektiler.”

The Times of İsrael’de yer alan bir habere göre Netanyahu, milletvekillerine İsrail'in teklifi ile Biden tarafından sunulan şartlar arasında 'boşluklar' olduğunu söyledi.

Kanal 12'ye göre de Netanyahu, İsrail'in savaşı 6 haftalığına durdurabileceğini ancak kalıcı olarak sona erdiremeyeceğini söyledi. Netanyahu, “İran ve tüm düşmanlarımız teslim olup olmadığımızı görmek için bizi izliyor” dedi.

Kanal 12'nin haberine göre Netanyahu ayrıca anlaşma konusundaki tutumuyla ilgili haberlerin çoğunun “yalan haber” olduğunu iddia etti.

Bununla birlikte kamuoyu Joe Biden'ın telifinden sonra ABD’li yetkililerin hafta sonu boyunca baskı kampanyasını sürdürdüğüne tanıklık etti.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan görüşme özetine göre, Dışişleri Bakanı Antony Blinken pazar günü geç saatlerde İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz ile görüşerek, her ikisine de İsrail'i teklifinden dolayı “takdir ettiğini” ve şimdi sorumluluğun Hamas'ta olduğunu söyledi.

Biden cuma günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'de kalıcı bir ateşkese yol açacak “kapsamlı yeni bir teklif” sunduğunu söylemişti.

Biden, üç bölümden oluşan planın, İsrail güçlerinin Gazze'nin tüm yerleşim bölgelerinden çekilmesini ve 7 Ekim saldırısından bu yana Gazze'de tutulan bazı rehinelerin serbest bırakılmasını içereceğini açıklamıştı.

Planın ilk aşamasında “altı haftalık tam bir ateşkes” de öngörülüyor.

Biden cuma günü yaptığı açıklamada, “teklifin aylardır görüşmelere aracılık eden Katar aracılığıyla Hamas'a gönderildiğini” belirtmişti.

Hamas, Biden'ın konuşmasında yer maddelere “olumlu baktıklarını” söyledi.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri bugün yaptığı açıklamada, Hamas'ın öneriye olumlu baktığını teyit etti ve herkesin İsrail'in yanıtını beklediğini ifade etti.

Birleşmiş Milletler'in yardım ajansı UNRWA da bir ateşkes anlaşmasının, İsrail'in Refah'taki askeri operasyonunun 1 milyondan fazla insanı güneydeki şehri terk etmeye ittiği Gazze'deki Filistinliler için çok ihtiyaç duyulan bir rahatlama getireceğini bildirdi.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken İsrail ordusu, ABD'nin uyarılarına rağmen kentin derinliklerine doğru ilerleyen birliklerinin Refah'ta “istihbarata dayalı, hedefe yönelik operasyonlara” devam ettiğini açıkladı.



Makaleler

Güncel