İsrail, Filistin Yönetimi'nin Refah sınırında rol almasını kabul etmedi

img
İsrail, Filistin Yönetimi'nin Refah sınırında rol almasını kabul etmedi YDH

ABD, Mısır ve Siyonist rejim yetkilileri, Filistin Yönetimi'ne Refah sınır kapısının işletilmesinde rol verilmesi konusunda ilerleme sağlayamadı.




YDH - Axios portalına konuşan dört ABD'li ve İsrailli yetkiliye göre, geçen üazar günü Refah sınır kapısının yeniden açılması konusunda ABD, Mısır ve Siyonist rejim yetkilileri arasında yapılan toplantıda, Filistin Yönetimi'ne Refah sınır kapısının işletilmesinde rol verilmesinde ilerleme sağlanamadı.

Başkan Joe Biden yönetimi, Refah sınır kapısının yeniden açılmasının savaş sonrası stratejinin ilk adımı olabileceği görüşünde.

Kahire'de düzenlenen toplantı, Biden ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi arasında iki hafta önce yapılan telefon görüşmesinin ardından geldi.

Telefon görüşmesinde Sisi, Biden'ın İsrail'in Refah sınır kapısının Filistin tarafını ele geçirmesini protesto etmek amacıyla iki hafta önce durdurulan yardım kamyonlarının İsrail üzerinden Gazze'ye akışının yeniden başlatılması yönündeki talebini kabul etti.

ABD'li bir yetkili, Biden'ın Mısır Cumhurbaşkanı'na yardım akışının yeniden başlaması halinde ABD'nin Refah sınır kapısının mümkün olan en kısa sürede yeniden açılması için çalışacağı teminatını verdiğini belirtti.

Ancak İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, son aylarda ABD'li yetkililerle yaptığı hemen her görüşmede Filistin Yönetimi'nin Gazze'ye müdahil olmasına karşı çıktı.

Toplantı hakkında bilgi sahibi iki kaynağa göre Netanyahu, Mısır'daki görüşmeler öncesinde güvenlik kabinesi toplantısında Refah sınırında Filistin Yönetimi'nin herhangi bir rol oynamasını kabul etmediğini dile getirdi.

Kaynaklardan biri Netanyahu'nun sözlerinin birkaç gün önce savaş kabinesinde onaylanan ve İsrail'in Refah sınırının Hamas dışında herhangi bir aktör tarafından işletilmesini kabul edeceğini belirten politikayla çeliştiğini ifade etti.

Kahire'deki toplantıya katılan ABD heyetine Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Orta Doğu'dan sorumlu kıdemli direktörü Terry Wolff başkanlık etti.

İsrail heyetine Batı Şeria ve Gazze'den sorumlu İsrail hükümeti koordinatörü General Gassan Alyan ve iç istihbarat kurumu Şin Bet yetkilileri başkanlık etti. Mısır'ı ise ülkenin istihbarat servisi ve ordusundan yetkililer temsil etti.

ABD'li yetkililer, Filistin Yönetimi'nin Gazze'den gelen ve incelemeden geçirilmiş, geçişte çalışmaya hazır yaklaşık 300 Filistinliden oluşan bir liste hazırladığını dile getirdi.

İki İsrailli yetkiliye göre Siyonist rejim, toplantıda listede yer alan Filistinlileri incelemeye ve Hamas'ın 2007'de Gazze'yi yönetmeye başlamasından önce Refah'ta görev yapan AB gözlemci gücüyle birlikte sınırın işletmesine izin vermeye hazır olduğunu bildirdi.

Yetkililer, rejimin el-Fetih'e bağlı Filistinlilerin sınırı işletmesiyle bir sorunu olmadığını, ancak Filistin Yönetimi'nin resmi temsilcileri olarak bunu yapmalarını kabul etmeyeceklerini belirtti.

İsrailli bir yetkili, rejimin geçici bir çözüm olarak listedeki Filistinlilerin sınırı 'yerel bir sivil komite' olarak işletmesini önerdiğini söyledi. Mısır ve Filistin Yönetimi bu fikri reddediyor.

Yetkili, "Refah sınırıyla ilgili görüşmeler çok çetin geçti ve bir anlaşmaya varılamadan sona erdi," ifadesini kullandı.

Bir ABD'li yetkili Kahire toplantısında 'her iki tarafta da çok fazla hayal kırıklığı ve hüsran olduğunu' söyledi.

Ancak bir başka ABD'li yetkili, toplantıda, Mısır'dan Gazze'ye İsrail üzerinden ulaştırılan insani yardım miktarının arttırılmasına yönelik bir anlaşma da dahil olmak üzere bazı ilerlemeler kaydedildiğini vurguladı.