ABD Hamas ile ayrı bir “esir anlaşması” peşinde

img
ABD Hamas ile ayrı bir “esir anlaşması” peşinde YDH

NBC News'e konuşan ABD’li yetkililer, Hamas'ın ABD ile doğrudan bir anlaşma yapmaya teşvik edilebileceğini söyledi.




YDH- NBC News tarafından bildirilen önemli bir gelişmede, dört üst düzey ABD yetkilisine göre, Biden yönetimi Gazze'de tutulan beş Amerikalı rehinenin serbest bırakılmasını sağlamak için Hamas ile doğrudan müzakereleri değerlendiriyor.

İsrail'i görüşmelerin dışında tutacak bu olası tek taraflı anlaşma, İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes görüşmelerinin tıkanmasının ardından geldi.

NBC News, önerilen müzakerelerin mevcut iletişim kanallarını yansıtacak şekilde Katarlı aracılar vasıtasıyla yürütüleceğini bildirdi.

NBC News, Beyaz Saray’ın bu haberler hakkında yorum yapmadığını belirtti.

NBC News'in haberine göre, ABD'li yetkililer Hamas'ın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı Operasyonu sırasında kaçırılan beş Amerikan vatandaşını elinde tuttuğuna inanıyor. Haberde ayrıca, aynı gün Hamas tarafından öldürüldüğüne inanılan üç ABD vatandaşının kalıntılarına da ulaşmayı umdukları ifade edildi.

Fakat olası bir takasın şartlarınınsa belirsizliğini koruduğu kaydedildi. Ancak NBC News'e konuşan yetkililer, Hamas'ın ABD ile doğrudan bir anlaşma yapmaya teşvik edilebileceğini, zira bunun ABD-İsrail ilişkilerini gerebileceğini ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu üzerindeki iç siyasi baskıyı arttırabileceğini söyledi.

Eski bir yetkili NBC News'e yaptığı açıklamada bu iç görüşmelerde ABD-Hamas anlaşması ihtimalinin Netanyahu'ya mevcut ateşkes önerisini kabul etmesi için baskı yapıp yapmayacağının da değerlendirildiğini söyledi.

Netanyahu’nun halihazırda rehinelerin ailelerinden gelen anlaşma çağrılarıyla karşı karşıya kaldığı da vurgulandı.

İsrailli yetkililer Hamas'ın elinde halen yaklaşık 120 rehine olduğunu ve bunlardan 43'ünün öldüğünü tahmin ediyor.

NBC News Gazze'de tutulduğuna inanılan beş Amerikalının isimlerini Edan Alexander, Sagui Dekel-Chen, Hersh Goldberg-Polin, Omer Neutra ve Keith Siegel olarak açıkladı.

Bu gelişmeler paralelinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın ateşkes çabalarını görüşmek üzere bugün Mısır ve İsrail'i ziyaret edeceği ve Ürdün ve Katar'a geçmeden önce bölgede sekizinci turuna başlayacağı bildirildi.

Üst düzey bir yönetim yetkilisi NBC News'e yaptığı açıklamada, son rehine “kurtarma” operasyonunun Netanyahu'nun Gazze'deki askeri operasyonları sürdürme kararlılığını güçlendirdiği için Blinken'in görevini zorlaştırabileceğini söyledi.

NBC News, ABD'nin elinde Hamas'ın serbest bırakılmasını isteyeceği ve Biden yönetiminin serbest bırakılmasını uygun göreceği esirler olup olmadığının belirsiz olduğunu belirtti.

ABD'li üst düzey bir yetkili NBC News'e yaptığı açıklamada, mevcut ateşkes önerisinin başarısız olması halinde Hamas ile doğrudan müzakere etmenin “çok gerçekçi bir seçenek” olmaya devam edeceğini vurguladı.

Bu arada Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD'nin son teklife Hamas'tan “resmi” bir yanıt beklediğini belirtti.



Makaleler

Güncel