Hamas, ateşkes önerisine ilişkin yanıtını arabuluculara iletti

img
Hamas, ateşkes önerisine ilişkin yanıtını arabuluculara iletti YDH

Hamas'ın üst düzey yetkilisi Usame Hamdan, direnişin ABD'nin Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması için sunduğu öneriyle ilgili olarak arabuluculara bazı açıklamalar sunduğunu söyledi.




YDH - Hamas'ın üst düzey yetkilisi Usame Hamdan, Filistinli direniş gruplarının Gazze'de ateşkes önerisine verdiği yanıtın ayrıntılarını açıkladı.

El-Meyadin televizyonuna konuşan Hamdan, öneride Gazze'de ateşkesin söz konusu olduğunu ancak bunun kalıcı olduğunun belirtilmediğini, oysa ABD Başkanı Joe Biden'ın kalıcı bir ateşkesten bahsettiğini belirtti.

Hamda, "Biz bunu değiştirdik" dedi.

Değişikliklerin Filistinliler arası diyaloğa dayalı olarak yapıldığını ve hem Gazze içindeki hem de dışındaki direniş liderlerini kapsadığını kaydeden Hamdan, bu diyaloğa dayanarak üç ana husus üzerinde anlaşmaya varıldığını bildirdi.

Hamdan'a göre birincisi, direnişin operasyonlarının devamını ve Aksa Tufanı Operasyonu'nun başarıları direnişin Filistin halkı için tek meşru seçenek olduğunu teyit ediyor.

İkinci olarak Hamdan, ateşkesin tesis edilmesi ve Filistin halkının acılarının hafifletilmesi gerektiğini vurgulayarak "Direniş hiçbir koşulda halkının haklarından ödün veremez" ifadesini kullandı.

Üçüncü olarak Hamdan, direnişin pozitif tutumunun bir zayıflık işareti ya da daha fazla taviz verme isteği olarak yanlış yorumlanmaması gerektiğine dikkat çekti.

Yetkili, "Bizim yanıtımız, daha önce taahhüt ettiğimiz ateşkes ve Gazze'den tamamen çekilme taahhüdümüze bağlılığımızdır," diye konuştu.

Hamas yönetiminin baskılara boyun eğmediğini ve olumlu tutumunu sürdürdüğünü açıkça ifade eden Hamdan,  ABD'nin Gazze savaşına ilişkin tutumuyla ilgili olarak söz konusu tutumun Siyonist rejimle uyumlu olduğunu ve iki taraf arasındaki anlaşmazlığın 'sadece taktiksel' olduğuna işaret etti.

ABD tarafından hazırlanan ve salı günü BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edilen ateşkes kararına da değinen Hamdan, metnin boşluklar içerdiğini belirterek asıl önemli olanın ateşkes için net bir zaman belirlenmesi olduğunu vurguladı.

Yetkili, direnişin ateşkes, Filistinlilere yardım ve esir takası müzakerelerini içermesi nedeniyle kararı memnuniyetle karşıladığını da sözlerine ekledi.

İsrail'in Gazze'nin merkezindeki Nusayrat'ta düzenlediği ve 274 Filistinlinin öldüğü, yüzlercesinin de yaralandığı katliama da değinen yetkili, kampta zafer kazanmış görüntüsü yaratmaya çalışan rejimin ifşa edildiğini ve üç esirinin öldürüldüğünü dile getirdi.

Hamdan, Hamas'ın elindeki bilgilerin Nusayrat saldırısına Amerikan özel kuvveti Delta Force mensuplarının katıldığını doğruladığını açıkladı.

Yetkili, işgal güçlerinin Nusayrat'ta bin Filistinliyi öldürmesi ve yaralamasıyla İsrail ırkçılığının gerçek yüzünün ortaya çıktığını da sözlerine ekledi.

Yetkili, İsrail'in savaştaki başarısızlığının açık olduğunu belirterek, 'ertesi güne' dair açıklamaları rejim tarafından yaratılan bir 'hayal' olarak nitelendirdi.

Direniş açısından Gazze'deki 'ertesi günün' belirgin bir şekilde Filistinlilerle sınırlı olduğunun altını çizen yetkili,  ABD'ye verilen tahminlerin savaşın altı hafta süreceğini gösterdiğini ancak savaşın sekiz aydır devam ettiğini hatırlattı.

Filistinli yetkili, İsrail'e güvenilemeyeceğini vurgulayarak, rejimin sadece 'zafere ulaşamayacağı' hissiyatına teslim olduğunu açıkladı.

Gazze'ye yönelik saldırılara paralel olarak her gün İsrail baskınlarına ve tutuklamalara sahne olan işgal altındaki Batı Şeria'daki durumla ilgili olarak Hamdan, orada devam eden İsrail suikastlarının direnişin rejimi korkuttuğu hakikatini yansıttığını da sözlerine ekledi.

Mısır ve Katar, Filistinli grupların yanıtını aldı

Konuyla ilgili olarak Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye ve İslami Cihad Genel Sekreteri Ziyad el-Nahale başkanlığındaki ortak heyet, Filistinli direniş gruplarının ateşkes önerisine ilişkin yanıtını Katarlı ve Mısırlı arabuluculara ilettiklerini bildirdi.

Direniş, cevabın Filistin halkının çıkarlarına ve Gazze'ye yönelik devam eden saldırının tamamen durdurulması gerekliliğine öncelik verdiğini belirterek, 'bu savaşı sona erdirecek bir anlaşmaya varmak için olumlu bir şekilde angaje olmaya' hazır olduklarını ifade etti.

Mısır ve Katar ise Hamas ve Filistinli gruplardan ABD'nin ateşkes ve esir takası anlaşması önerisine ilişkin bir yanıt aldıklarını, bu yanıtı inceleyeceklerini ve bir sonraki adımlar konusunda ilgili taraflarla koordinasyon içinde olacaklarını bildirdi.

Arabulucular, Washington ile ortak arabuluculuk çabalarının bir anlaşmaya varılana kadar devam edeceğini kaydetti.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir kaynak, AFP'ye Hamas'ın ateşkes takvimi ve İsrail askerlerinin Gazze'den tamamen çekilmesi de dahil olmak üzere planda değişiklikler önerdiğini duyurdu.