'Hizbullah ile savaş an meselesi'

img
'Hizbullah ile savaş an meselesi' YDH

Kudüs Strateji ve Güvenlik Enstitüsü düşünce kuruluşunun araştırmacılarından Dr. Ömer Dostri, İsrail'in Hizbullah ile geniş çaplı ve kapsamlı bir savaşa girmekten başka seçeneği olmadığını söyledi.




YDH - İsrail'deki Kudüs Strateji ve Güvenlik Enstitüsü, Eytan Center ve İsrail Savunma ve Güvenlik Forumu düşünce kuruluşlarında araştırma uzmanı olarak görev yapan Dr. Ömer Dostri Maariv'e gazetesine verdiği mülakatta Hizbullah'ın Lübnan sınırındaki yerleşimlere yönelik operasyonlarına değindi.

Jerusalem Post'un aktardığına göre, ABD Başkanı Joe Biden'ın özel temsilcisi Amos Hochstein'ın İsrail ve Lübnan'a yaptığı ziyarete ilişkin Dostri, "Hochstein, Hizbullah'ın güçlerini Litani nehrinin altından çekmeyi reddetmesi nedeniyle önceki tüm girişimlerinde başarısız oldu, dolayısıyla bu diplomatik turun da başarısız olması bekleniyor," dedi.

Hizbullah'ın kendi inisiyatifiyle ve herhangi bir zorlama olmaksızın güçlerini Litani Nehri'nin ötesine çekmesinin mümkün olmadığını kaydeden Dostri, "Örgüt, İsrail'e karşı askeri üsleri ve altyapıları vurmak, askerleri vurmak ve İsrailli sivilleri ülkenin kuzeyindeki tüm bölgelerden tahliye etmeye zorlamak gibi stratejik başarılar elde ediyor. Tüm bunları yaparken de İsrail'e karşı tehditkâr bir caydırıcılık dengesini koruyor," diye konuştu.

Dostri, şöyle devam etti: "Genel olarak Hizbullah'ın Litani Nehri'ni geçerek geri çekilmesi fikri, 7 Ekim'de ortadan kaybolan modası geçmiş ve naif bir ideale dayanıyor. Hizbullah Litani'nin ötesine çekilse bile, ki belirtildiği üzere bu ihtimal yok denecek kadar az, o zaman güneydeki mevzilerine hızla geri dönebilecek ve İsrail'in buna karşılık vermemesi muhtemel. Bunun nedeni, son on yıllarda olduğu gibi savaşa girme konusundaki isteksizliği."

Dostri, "Dahası, uluslararası tarafların Hizbullah'ı yeni bir anlaşmayla ya da geçici olarak kuzey Lübnan'a çekilmeye zorlaması pek mümkün değil," diye ekledi.

Siyonist rejimin BM Güvenlik Konseyi'nde yeni bir karar alınmasına da razı olmayacağını dile getiren Dostri, "Hele ki son on yıllarda kanıtlandığı üzere ülkesine güvenlik sağlamayacak olan 1701 sayılı önceki karar temelinde bu olmayacak," değerlendirmesini yaptı.

Eğer durum buysa savaşın kaçınılmaz olup olmadığı yönündeki soruya yanıt veren Dostri, "İsrail devletinin stratejik tabloyu değiştirmek ve tehditleri azaltmak amacıyla Hizbullah'ı yenmek için geniş çaplı ve kapsamlı bir savaşa girmekten başka seçeneği yok. Bu, İkinci Lübnan Savaşı'nda olduğu gibi caydırıcılığı amaçlayan sınırlı bir askeri operasyonun tersi olacak," dedi.

Lübnan direnişinin kuzey yerleşimlerinde yaşayan yaklaşık 80 bin kişinin toplu olarak tahliye edilmesine yol açtığı stratejik durumun 'kabul edilemez' olduğunu savunan Dostri, "Hizbullah şu anda İsrail devleti için İran'dan sonra en ciddi tehdittir. Eğer İsrail bu tehdidi derhal bertaraf etmeyi başaramazsa, Hizbullah'ın kuzey sınırında güçlenip yeniden yerleşmesinin ardından birkaç yıl içinde kuzeyde bir '7 Ekim' yaşayacaktır," iddiasında bulundu.